http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál

Gyártói hírek

A lézervágás játszi könnyedségűvé vált az acélok új generációjával, a Laser Plusszal, a speciális lézervágó gépekkel megmunkált acéllemezzel. A speciális acéllal eddig sosem látott, tökéletes pontosságú elemek készíthetőek. Az eddigi acéltermékek a lézervágás után 3 mm/m síklapúsági toleranciát garantáltak, ami minimum másfeles hajlítási sugárral párosult. Ezzel szemben az új acéllemezzel, alakíthatóságának köszönhetően a legkülönlegesebb technikai kívánságok kielégíthetőek.

Növekszik a lézervágás piaca
Nyugat-Európában összesen 25. 000 lézervágó gép működik és évente 3. 000 darabot helyeznek használatba. Egy átlagos gép évi 1. 000 – 2. 000 tonna acélanyagot dolgoz fel. A magas számú és egyre komplexebb megrendelői igényekre reagálva 2014. közepén a Ruukki fuzionált a SSAB skandináv és USA központú nagypresztízsű acélvállalattal. A SSAB cégcsoport célul tűzte ki a legjobb minőségű lézeracél létrehozását.

Annak érdekében, hogy a különlegesen magas színvonalat elérjük, több aspektusból meg kellett vizsgálni a fejlesztések útját. Ez az anyagösszetételre kiemelten igaz.” – mondta el Robert Wesdijk, a SSAB melegen hengerelt Strip termékek nyugat-európai termékmenedzsere.

A tiszta acél anyagát a SSAB szigorúan ellenőrzi, a Laser Plus foszfor, szilícium, kén tartalma igen alacsony. A fejlesztések szoros együttműködésben zajlottak a lézervágó gépeket előállító cégekkel, beszállítókkal és felhasználókkal. Mára a Laser Plus 355 MPa, 420 MPa and 460 MPa szilárdságra optimalizált. Az edzési folyamat irányítása a hevítésnél kezdődik. Az acél alkalmazkodása állandó a lézervágó gép beállításaihoz, így a megmunkálás folyamatában sima marad az acélfelület. Az SSAB szigorúan ragaszkodik vastagságtűrési előírásainak betartásához. A Laser Plus acéllemez szélsőséges formálás, plazma és vízvágás közben sem sérül, hiszen felülete védeleméről egy vékony micro reve lemez gondoskodik.

Minden részletében előnyös
Az optimális simaságúra megmunkált acélfelület egyenletességet és minimális belső feszültségét mutatja, hogy a lézervágás után maximum 3 mm/m eltérés fordul elő. Emellett, a pontos paramétereknek köszönhetően a vágási sebesség is nő.” – emelte ki Wesdijk.

A méretre vágott, garantált minőségű, minimális belső hajlítású rádiuszokkal, megfelelő kiegészítőkkel ellátott acélterméket az SSAB bátran ajánlja a lézervágásba újonnan fogó cégeknek is. A lemezfelület simasága és alakíthatósága garantálja, hogy a hosszú lemezmegmunkáló folyamatra beállított gépet a munka alatt ne kelljen igazgatni, nem veszítve így időt és bizonyosságot a megfelelő működésről. Energiafelhasználást tekintve ez nem csak jobb minőséget, hanem csökkentett összköltséget is eredményez. Három összetevő: a rövid vágási idő, kevesebb utómunka és az alkatrészekre való nagyobb odafigyelés biztosítja, hogy újszerű megoldások se okozzanak problémát a Laser Plus acélnak.


Használatban
A Laser Plustól, mint új lézerszabványtól elvárt, hogy különböző: gépipar, építőipar, autóipar, elektronikai ipar területén felmerülő innovatív elvárásoknak is megfeleljen. Az erős, nagy pontosságú és bonyolult geometriájú szerkezetek lehetősége mind megrendelői elvárás.” –mondta el a szakember a piaci igényeket taglalva.

A gépipar területén tapasztalható legújabb trendeket mutatja, hogy a kiemelkedő minőséget ilyen téren is megkövetelő német piacon az állandó használatra szánt fogaskerekek is Laser Plus anyagból készülnek. 20 mm–es anyagvastagság előállításnál pl. nincs szükség hosszadalmas csiszolási folyamatra. Ezáltal olcsóbb és gyorsabb az előállítás, szemben a konkurencia termékeivel.

A Laser Plus felsőkategóriás termék, mégis hamar visszahozza az árát, így minden üzletágban tevékenykedő cég számára megéri a beruházás. Megfelelő beállításokkal a vágási sebesség 30%-al gyorsabb, mégis 15- 20%-kal kevesebb vágási hulladék keletkezik.” – mondta Wesdijk.
A Ruukki egyik holland ügyfelénél standard lézervágó géppel megmunkált 2.7 mm vastagságú Laser Plus acél használatával a vágási idő a termék esetében 37%-kal csökkent, míg a gyártási törmelék 30%-kal lett kevesebb.

A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=4&art=485