http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.

Szakcikkek

Vezérlési megoldások géptípusok szerint I.

Gréderek vezérlése I.


A gépnek rendelkeznie kell fedélzeti szenzorrendszerrel, mely a kés aktuális szöghelyzetét érzékeli. E rendszer bővíthető mérőállomásos, vagy műholdas vezérlésűvé.

3D-s, mérőállomásos vezérlésA mérőállomást az alappont-hálózathoz igazítva helyezik el a munkaterületen, ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog a munkagép a fedélzeten elhelyezett terveknek megfelelően.
A rendszer optikai úton működik, ezért a műszernek és a munkagépnek folyamatosan látnia kell egymást. A terület tervrajzát a munkagépen lévő számítógép tartalmazza. A munkaterületen elhelyezett mérőállomás folyamatosan közli a gép pozícióját, ezután a kés az adott helyhez tartozó magasságértéknek megfelelően készíti el a felületet.


Az irányítást egy robot mérőállomás végzi, mely a pontos távolság- és szögadatokat rádión keresztül közli a munkagép fedélzeti számítógépével 20 Hz mérési frekvenciával.


A mérőállomás a gép pozícióját a vágóél fölé szerelt aktív prizma segítségével határozza meg. A mérőállomás a prizma által sugárzott infra jeleket veszi, és folyamatosan mérni tudja a munkagép helyzetét


A terepmodell elkészítéséhez előzetes számítógépes adatfeldolgozás szükséges. A tervrajzok alapján a szoftver a munkagép által értelmezhető formátumra hozza a terveket, melyek a gépen lévő számítógépbe kerülnek.


A számítógépen megjelenített 3 dimenziós terepmodell látható a fenti képeken, ahol az egyes szinteket még színkódok is jelölik. Nagyon modern technika a 3 dimenziós lézer szkenner, ami bármilyen tereptárgyat, vagy domborzatot viszonylag hamar letapogat, és annak 3D-s modelljét hozzáférhetővé teszi a különböző neves tervezőprogramok számára. Ezt könnyedén értelmezi a munkagép fedélzeti számítógépe is, így lehetővé téve a teljesen automatizált vezérlést.

A vezérlő a kezelőfülkében található, 200MHz-es processzort tartalmaz. Ebbe az egységbe kerül be a munkaterület terve. Az adatátvitel CF memóriakártyán keresztül történik.
A kijelzőn az összes aktuális információ megjelenik, mely az adott pozícióhoz tartozik.
Néhány ezek közül:
• Helyszínrajz
• Szelvényszám
• Műholdvételi körülmények
• Keresztirányú dőlés
• Eltérés a kívánt szinttől (bal oldalon /középen/ jobb oldalon

Kijelző a gépkezelő számára.A munka menete:


1. Az irodában: A tervezőtől kapott adatokat megfelelő formátumra hozzák, és a munkagéphez juttatják.
2. Egy földmérő vagy a kezelő beméri a mérőállomást a terepen, megcélozza a munkagépen lévő prizmát.
3. A gépkezelő a munkagép fedélzeti számítógépét a gépre érvényes beállításokkal elindítja.
4. Ezután a gép szabadon mozoghat a területen, a vágóél automatikusan elkészíti a tervezett felületet.Szilasi Zsolt tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=3&art=449