http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások VI.

Szakcikkek

Talajfizikai jellemzők III.

Mechanikai jellemzők

Vízáteresztő képességi együttható (szivárgási tényező): Segítségével meghatározható egy adott talajtesten átszivárgó víz sebessége. Jele: k [cm/s]. Kötött talajoknál az általános cél a nagyon alacsony érték. Gátaknál és terepfeltöltéseknél előírásként szerepelhet a megkívánt értéke a sűrűséggel együtt. Megfelelő tömörítéssel a szivárgás értéke csökkenthető, ezzel nő az erózióval szembeni ellenálló képesség és a stabilitás.Összenyomódás: A talajok kompressziós feszültségállapot alatti viselkedése, alakváltozása illetve konszolidációja. Kísérleti meghatározása az MSZ 14043/8-81 által ismertetett ödométerrel lehetséges.

Fajlagos roskadási tényező: A telítetlen, terhelés alatti talajréteg telítődésekor bekövetkező alakváltozását fejezi ki a telítődés előtti állapothoz viszonyítva.

Nyírószilárdság: A Coulomb törvény szerint a kohézió (c) és a nyírt felületre merőleges, úgynevezett normálfeszültség (σ) és a súrlódási tényező (tgφ) szorzatának összege. Jele: τ [N/m2].

τ = σ* tgφ + c [N/m2]

A nyírószilárdság értéke nagyban függ a szemszerkezettől, a szemcsék alakjától és a víztartalomtól. A homoknak csak súrlódási szilárdság van, a szemcsék között kohéziós erők nem hatnak. A súrlódási szilárdság a szemcsék kapcsolódásán alapul. Súrlódás a kapcsolódási pontokon jelentkezik. Az agyagnak viszont a kohéziós szilárdsága a meghatározó értéke, mivel itt a szemcsék közötti súrlódás értéke alacsony. Az agyagszemcsék összetapadásával jön létre a kohézió, ami az optimális víztartalomnál maximális nagyságú.

Beépítési jellemzők

Tömöríthetőség: A föld nedvességtartama nagyban befolyásolja a tömöríthetőséget, hiszen a rögös kemény talajjal is nehéz dolgozni, és a túl nedves, sáros tapadós anyag is megnehezíti a tömörítést. A víztartalomnak van egy olyan optimális értéke, melyet különböző méréssorozatokkal meg lehet határozni. Az egyik ilyen szabványos mérési eljárást R. R. Proctor dolgozta ki. A laboratóriumi körülmények között elvégzett tömörítés mértékéhez viszonyított százalékos értékeket alkalmazzák egy-egy építési folyamat során.

Egyéb jellemzők

Különböző talajok önrezgésszáma: ennek az értéknek a vibrálásos tömörítési módszereknél lesz nagy jelentősége, hiszen itt a legfontosabb a szemcsék mozgásba hozása.

Néhány talajalkotó önrezgésszáma:
- Azonos szemcseméretű közepes homok szárazon: 33Hz
- Közepes szemcseméretű homok nedvesen: 24Hz
- Futóhomok szárazon: 22Hz
- Agyag: 20Hz
- Kavicsos agyag: 18Hz
- Homokos agyag: 22Hz

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=3&art=348