http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Kisméretű talajtömörítő gépek IV.

Szakcikkek

Vibrációs talajtömörítők I.

A vibrációs tömörítőgépeket elsősorban a nem kötött földanyagok és a kővel, illetve más, nagyobb szemcseméretű anyaggal kevert talajfélék tömörítésére alkalmazzák. Legjellemzőbb géptípusokká váltak az utóbbi időkben a kézi vezetésű talajtömörítő berendezések között.

A szemcsés talajoknak a szemcsenagyságtól és a tömörségtől függően létezik egy jellemző rezonanciaszáma (önrezgésszám). Ha a rezonanciaszámmal megegyező, vagy annak egész számú többszörösét adó rezgéseket közölnek a talajrészecskékkel, akkor azok rövid idő alatt a lehető legtömörebb állapotot veszik fel (optimális nedvességtartalom mellett). Ezt a fizikai törvényszerűséget hasznosítják a vibrációs talajtömörítő gépek, melyek tehát dinamikus módon fejtik ki tömörítő hatásukat a talajra.A vibrációs tömörítőgépek különböző tömegekben és lapméretekben, vontatott és önjáró henger, valamint vibrolap kivitelben készülhetnek.
A rezegtetéssel tömörítő gépek nagy előnye, hogy kisebb súllyal nagyobb tömörítő hatást érnek el. A vibrációs talajtömörítő gép rezgésbe hozza a tömörítendő talajt, ezáltal a talajszemcsék közötti súrlódás lecsökken, az egymáson elhelyezkedő szemcsék képesek lesznek egymáson elcsúszni, elmozdulni, és ezáltal a szabálytalan szemszerkezet tömörebben helyezkedik el. A statikus (önsúllyal tömörítő) berendezéseket többnyire simító munkálatokhoz használják, főként aszfalthoz.

A vibrációs tömörítőgépek többsége benzin, vagy villamos motorral működik, azért, hogy a motor fordulatszámának változtatása könnyen végrehajtható legyen (manapság szinte kizárólag belsőégésű motoros – azon belül is benzin üzemű – gépeket forgalmaznak). Ez azért fontos, mert a különböző talajok fent említett önrezgésszáma eltérő, és a motor fordulatszámának változtatásával a gerjesztés frekvenciája könnyedén és pontosan beállítható tág határok között, azaz az adott munkafolyamathoz, tömörítési feladathoz illeszthető az adott berendezés.

Előremenő lapvibrátorok

A felületi talajtömörítő eszközökre jellemző, hogy a talaj felszínén továbbhaladva fejtik ki tömörítő hatásukat.
A felületi vibrátorok igen hatékony berendezések, mivel:
• a rezgést közvetlenül adják át a talajnak,
• a berendezés súlyereje is segíti a tömörítést,

A felületi vibrátorok tömörítési hatékonysága az alábbi adatoktól függ:
• az excenteres tömeg frekvenciája (az excenteres tengely fordulatszáma);
• a centrifugális erő (gerjesztő erő);
• haladási sebesség;
• a tömörítést végző alaplap méretei (szükség esetén toldalékokkal kibővíthető)

A lapvibrátoroknál (és általában az összes vibrációs tömörítőgép esetében) alkalmazható haladási sebességet az határozza meg, hogy az adott talajösszetétel esetén mekkora az a minimális ütésszám, amely annak tömörödését előidézi. Ennek alapján egy adott rezgésszámú lapvibrátor olyan sebességgel haladhat, hogy a lap haladási irányú méretének áthaladása közben a talajt kellő számú impulzus érje. A minimális impulzusszám függ a talaj összetételétől (szemszerkezetétől), valamint a tömörítendő anyagréteg csillapítási és merevségi jellemzőitől is.
A lapvibrátorok három fő szerkezeti egységből állnak: a hajtómotorból, a kör-, vagy irányított gerjesztésű gerjesztőműből, valamint a rezgést a talaj felszínének átadó tömörítőlapból.

Boda István tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=3&art=330