http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Aláverők és stabilizátorok a vasútépítésben IV.

Szakcikkek

A vasútépítő gépek fejlődésében megfigyelhető az a jelenség, hogy egyre több funkciót zsúfolnak bele egy munkagépbe. Ennek a vasúttársaságok felől származó okai vannak, mivel egyre rövidebb időt engedélyeznek egy-egy munka elvégzéséhez. Ezt a követelményt vagy a gépek teljesítményének növelésével lehet megfelelni, vagy a már említett kombinált gépek használatával, hiszen amíg egy gép pályán végzett munkájának koordinálása egyszerű, addig kettő vagy több gépet mindig össze kell hangolni, és a legkisebb kapacitású egység teljesítménye lesz a mérvadó.

Ennek a szellemében születtek meg a Plasser dinamikus szabályozógépei (Dynamic Stopfexpress). A dinamikus vágánystabilizálással olyan hatást érünk el, mintha a pályát a forgalom már jól megjárta volna, vagyis mintha lezajlott volna egy az ágyazat utántömörödése a forgalom hatására. A nagyteljesítményű aláverőgép és a dinamikus vágánystabilizátor „házassága” ezért igen kedvező eredményeket hozott.

Típusok:

• Plasser 09-Dynamic
• Plasser 09-3X Dynamic
• Plasser 09-4X Dynamic

Plasser 09-3X Dynamic dinamikus vágányszabályozó gépPlasser 09-4X Dynamic dinamikus vágányszabályozóA Plasser 09-3X Dynamic dinamikus vágányszabályozó stabilizátoraA Plasser 09-4X Dynamic dinamikus vágányszabályozó stabilizátora és szerszámszekrényeAz előző cikkben már megismertük annyira a gépek jelölését, hogy túlzottan ne kelljen magyarázni: a 09-es sorozat a gépek alapja, az első kettő, a második három, a harmadik négy alj aláverésére alkalmas egyszerre. Az aláverést végző rész nem változott, csak hozzáépítettek egy stabilizátor egységet, és ellátták őket olyan, a többi aláverőgéphez is opcionálisan választható egységekkel, mint az ágyazatszélt tömörítő vibrolap, és az ágyazati profilt kialakító zúzottkőterelő kar. A gépek teljesítményüket tekintve megegyeznek az alapgépükkel, csak ugyanannyi idő alatt még vágánystabilizálást is végeznek. A jövő mindenképp ezeké a kombinált gépeké.

Balázs József tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=3&art=281