http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Mobil hidraulikus rendszerek diagnosztikája VII.

Szakcikkek

Hőmérsékletmérők

A műszer egy vékony nikkel- film ellenállásból áll, amelyre fel van gőzölve egy kerámia alapréteg, majd ezt epoxigyanta réteg fedi. A mérőegység egy zárt fémházba van beépítve, lehetővé téve a folyadékok hőmérsékletének mérését.

A nikkel réteg ellenállása közel lineárisan változik a hőmérséklet függvényében.
Alkalmazási terület: Hőmérsékletmérés hűtőfolyadékokban, motorolajok, és hidraulikafolyadékok hőmérsékletének mérése.

Jelleggörbe:

Főbb méretek:Fordulatszámmérők

Jellemzői:

• Könnyű, kalibrálás nélküli beszerelés.
• Az alacsony sebességtartományokban is alkalmazható.
• Tág hőmérséklet tartomány.
• Rövidzár, és pólusváltás elleni védelem.
• Nagy nyomásnak ellenálló ház.
• O- gyűrűs tömítés.
• Axiáldugattyús motorokhoz is csatlakoztatható.Felépítés:
- Két egymásba ágyazott Hall félvezető, állandó mágnes és jelerősítő.
- Robusztus műanyag ház.
- Besajtolt csatlakozó kábel.A Hall effektus elvén működő sebesség szenzorokat a lassú fordulatszámok mérésére használják. A szenzor kontaktusmentesen működik. Két Hall félvezető elem méri a mágneses fluxus változását, amelyet a szenzorban lévő ferromágneses, fogazott lemezkerék okoz. A szenzor ezt a mágneses fluxus változását konvertálja négyszögjellé a beépített elektronikus rendszer segítségével. A kapott négyszögjel frekvenciájából, a beépített elektronikus egység a következő képlet alapján számítja a fordulatszámot, ahol z a tárcsa fogszámát jelöli:

n= 60 x f / z

A szenzor olyan kialakítású, hogy alkalmas axiáldugattyús szivattyúkba (motorokba) való beépítésre.Főbb jellemzők:Szintkijelzők

Ezzel az elemmel figyelhető a tartályokban a legnagyobb és a legkisebb folyadékmagasság. Ha a folyadékszint valamelyik mérési pont fölé, ill. alá kerül, akkor az úszó a mérőlécen beállított kapcsolási ponton túlhaladva érintésmentesen kiold egy érintkezőt. Ezt a jelet vagy egy ellenőrző készülékbe vezeti, vagy valamely funkciót vált ki, pl. a berendezés kikapcsolása túl alacsony folyadékszintnél, vagy a hidraulikus szivattyú bekapcsolása.
A folyadékállás-kijelzők általában hőmérővel vannak fölszerelve, és így kerülnek a hidraulikaolaj-tartályokra. A tartályban lévő folyadékszint magasságát mutatják.

A folyadékellenőrzés a folyadékszint automatikus, állandó figyelésére szolgál. Túl alacsony folyadékszint esetén az érzékelő jelez.Kemény Miklós tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=3&art=267