http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Tovább szűkül az európai építőgép-piac

Bemutató

Az Off-highway Research* új elemzési adatai szerint idén 3%-kal, jövőre pedig további 5%-kal csökken az európai építőgép piac. A 2012-ben eladott gépek száma 119.000 darab körül fog alakulni, szemben a 123.500 körüli 2011-es értékkel.

A gyenge kilátásokat a következőkkel kommentálta a cég: „A pesszimizmus okai nem meglepően visszavezethetők a gazdasági világválság nyomdokvizén kialakult (és különböző mértékben súlyos) nemzeti adósságválságokra, tetézve az Európai Unió későbbi stabilitását megkérdőjelező, törékeny válságkezelő rendszerrel. Mindezek mellett a kormányok nem akarják, vagy nem tudják magukévá tenni a gondolatot: az infrastrukturális fejlesztések a gazdaság növekedésének katalizátorai”.

Az elemzés, pontos részletekbe nem bocsátkozva, a francia, német, és brit piacra (mely három a nyugat európai géppiac közel 70%-át adja) egyszámjegyű csökkenést prognosztizál. Az olasz piaccal kapcsolatban 5%-os növekedést vetít előre, de az előző évek igen nagymértékű csökkenései után, a 2012-re előre jelzett 8782 gép csupán az európai piac 7%-át adja.

Újabb 20% körüli esést jósol a spanyol piac számára (1855 gépre!), ez az európai piac 1,5%-os hányadára elegendő eladási teljesítmény. Érdekes ezt az adatot szembeállítani a 2007-es adatokkal: 21.507 géppel Spanyolország az európai piac 10%-át képviselte.

Néhány szót ejthetünk azonban pozitív előrejelzésekről is: némi növekedés várható az osztrák dán, finn, ír, olasz, portugál illetve svéd piacokon.

A gépkategóriákat is vizsgáló elemzés a láncos és gumikerekes kotrógépek, árokásó-rakodók és a csuklóvázú dömperek eladási számainak kismértékű növekedését vetíti előre, a kompakt és mini szegmens erőteljes visszahúzódása mellett.

Gyimesi

* Off-highway Research: 1981-ben alakult az Economist Inteligence Unit részeként, jelenleg magánkézben van. A világ legnagyobb, a nemzetközi építő és földmunkagép illetve mezőgazdasági gép piac elemzésére specializálódott tanácsadó cége.

A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=1&art=458