http://www.gepnet.hu | info@gepnet.hu

Anatómiai tanulmány egy túlvilági szörnyszülöttről

Bemutató

A Le Tourneau D950 dózer

Mai páciensünk a texasi szörnyeteggyár egy másik remeke. Az L2350- es mellett ugyan eltörpül, de ezt a homlokrakodók és dózerek nagyobb része elmondhatja magáról. Bár nem nyom sok száz tonnát, mégis említést érdemel, mivel különleges, mint a kacsacsőrű emlős.

Rendszertanilag a földmunkagépek törzsébe, a földkitermelő- és szállítógépek osztályába, a földtológépek családjába, és a gumikerekes dózerek családjába tartozik. A gumikerekes dózer ritka állatfaj, publicitástól rejtőzködő életmódot folytat, fényképen is alig látni. Természetes élőhelyei: nagyobb útépítések, külszíni fejtések, egyéb nagyméretű földmunkák.

Közvetlen rokona a Le Tourneau L950-es homlokrakodó, és nagytestvérei, az L2350-essel bezárólag. Természetes (mesterséges?) riválisa a Caterpillar D11R lánctalpas dózer, tekintve, hogy tömegük hasonló (D950: 105 t; D11R: 96 t), és ugyanaz a táplálékuk (hatalmas mennyiségű talaj és kőzet). A D11R- ről egy későbbi írásban olvashatnak.

Akik olvasták az L2350-ről szóló cikket, azoknak túl sok újdonság nem lesz ebben a cikkben, mivel ez a gép szinte ugyanolyan, mint az lekicsinyítve, másfajta szerelékkel.

Biológus cimborám azt mondta, hogy egy anatómiai elemzést illik rendszerbe foglalni, valamint kollégám is hasonló módon járt el a (hegy)bontoszauruszok kivesézésekor, így én is ezt teszem.

Keringési rendszer:

Szív:

A mikroklíma, és a vevői kívánságok sajátosságaitól függően négy változata ismert. Ezek:

A ma ismert élőlényektől eltérően vérét nem csak érrendszerében tárolja, hanem van egy külön tárolóedény a mellkasában. A szakemberek az üzemanyagtartály elnevezést adták neki; térfogata 2138 liter.

Légzés:

Tüdeje az öntisztító, KLENZ- rendszerű 0.3 mikronos szűrőnek köszönhetően látja el friss levegővel a motort, a hajtásrendszer hűtését és a túlnyomásos fülkét.

Anyagcseréjének végtermékei kis ellenállású, függőleges elvezetésű kipufogórendszeren keresztül távoznak a környezetbe.

Testfelépítés, mozgatás:

Vázának anyaga nagyszilárdságú, alacsony ötvözőtartalmú szerkezeti acél. Törzse ízelt, irányítása jostick-kal lehetséges. Mellső tengelye -merthogy kerekei vannak, nem lábai- fixen rögzítettek a vázban, hátsó tengelyének lengése 22º. Zsigereit, amik külön csomagot alkotnak, és csak egy hárompont-függesztőn csatlakoznak a testéhez, a hátán hordja.
Haladó mozgását elektro-mechanikus úton oldja meg. Szíve közvetlen kapcsolatban egy háromfázisú, négypólusú generátorral, ami áramot szolgáltat a villanymotoroknak (kerekenként 1 db), amik bolygóműves áttételen keresztül hajtják a kereket. A teljes lassító áttétel 95.6:1. Haladási sebessége 0-24.1 km/h között változhat.
Munkavégző végtagjának mozgatását (értsd: tolólap) és a kanyarodást hidraulikus rendszerrel valósítja meg, amit a 984 literes tartályból lát el folyadékkal. A rendszer főbb elemei:

Idegrendszer:

Le Tourneau Integrated Network Control System, röviden LINCS néven emlegetik. Számítógépes irányítási és diagnosztikai rendszer, amely felügyeli a hidraulikát, az elektronikát, a motort és a haladómű hajtását.

Végezetül egy ábra az állathatározóból, hogy ezután mindenki felismerje, ha szembejön az utcán, vagy a bányában.


A cikk az alábi címen érhető el az interneten:

http://gepnet.hu/index.php?hea=1&art=129