Új anyagtípus: bórral ötvözött acél

Technológia - 2009-04-15 13:54:39 nyomtatás cikk nyomtatásaKopásálló acélok felhasználása során mindig felmerül a beruházás-igényes berendezések és szerszámok alkalmazásának kérdése. A bóracél használatával a kopásálló acélok alkalmazási lehetősége egy újfajta megközelítést nyer.

A bóracél egy lágyabb anyag, amelyet jóval könnyebb kezelni, mint a nagy szilárdságú acélokat. Szemben a kemény acélokkal, amelyek alakításához igen nagy hajtóerő szükséges, a lágyabb acélminőségű bóracélokat lehet szobahőmérsékleten, normál műhelykörülmények között alakítani. Az alakítást követő hőkezelés után az edzett bóracél egy szívós, erős és kopásálló szerkezeti acéllá válik.
A könnyebb megmunkálhatóságnak köszönhetően nem kell külön a magas kopásállóságú lemezek hajlítására alkalmas berendezéseket megvenni.
A Ruukki a B 13S, B24 és B 27 bóracélminőségeket gyártja, ezen megnevezésekben a számok az egy század százalékhoz viszonyított karbontartalomra utalnak. A kiváló hőkezelhetőségnek köszönhetően a bóracélok alkalmazhatóak számos felhasználási területen, mint pl. a mezőgazdasági eszközök kopóalkatrészei, gépek és berendezések burkolatai, szerszámok.

Hőkezelés
A speciális ötvözöttségnek köszönhetően a bóracélok változatos metallurgiai tulajdonságokkal rendelkeznek. A legfontosabbat ezek közül, edzés folyamán lehet kihasználni. Edzésnek, az acél magas hőmérsékletre történő izzítását követő hirtelen hűtése, gyorshűtése számít. Az így edzett bóracélok szívós, erős és kopásálló szerkezeti acélok. A termék, edzést követő megeresztése (nemesítés), a szilárdság, szívósság és kopásállóság használható kombinációját nyújtja, számos alkalmazás tekintetében. A megeresztés paramétereinek kiválasztása jelentősen befolyásolja az edzett acél tulajdonságait és mikroszerkezetét. A hőmérséklet a legfontosabb paraméter.
A +480 ºC-on történő megeresztés egyértelműen javítja az anyag szívósságát, miközben a szilárdsági és a keménységi értékek elfogadható mértékben magasak maradnak. A nemesítési görbe kulcsfontosságú a bóracélok metallurgiai adottságainak kihasználása érdekében.

Alakítás
A kopott, elhasználódott szerszámok, az elégtelen kenés, felülethibák a lemezen, sorják a vágott széleken mind gyengítik az alakíthatóság minőségét. Alapkövetelmény a sikeres hajlításhoz, görbítéshez, még mielőtt munkába kerül az anyag, hogy a hideg körülmények között tárolt munkadarabnak teljesen fel kell melegednie szobahőmérsékletre (+20 ºC). 20mm-nél vastagabb táblalemezeket szükséges előhevíteni; az ajánlott hőmérséklet 200-250 ºC. Az előhevítés javítja az alapanyag alakíthatóságát és garantálja a sikeres hajlítást.

Hegesztés
A bóracélokat melegen hengerelt és edzett állapotban lehet hegeszteni. A hegesztőelektródák megválasztásánál a legfontosabb tényező, hogy az acélt edzés előtt, vagy nemesítés után kell hegeszteni. Minden esetben azonban alacsony hidrogéntartalmú töltőanyag ajánlott azért, hogy a hidrogén alacsony, biztonságos szinten maradjon, mivel ez a gáz kártékony a hegesztési varratra nézve. A varratvályúk felületének tisztának és száraznak kell lennie, továbbá a gyártó ajánlásait is figyelembe kell venni az elektródák tárolására, felhasználására és a lehetséges újraszárítására vonatkozóan.

A Technológia rovat további cikkei:

Európa aranyérmes géniuszai lettek az MTA MFA kutatói
Reflektorfényben a CLAAS XERION 3800
Leica lézeres távmérők tesztje
Munkagépeink lopásvédelme
Feldübörgött a gépnet.huA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek