Reflektorfényben a CLAAS XERION 3800

Technológia - 2009-02-27 16:33:27 nyomtatás cikk nyomtatásaA CLAAS XERION 3800-as 2007-ben került a látogatók elé a HANNOVERI Kiállításon Németországban. A bemutatást követően ezek a 379 LE-s gépek intelligenciájuknak, üzembiztosságuknak, gazdaságosságuknak, valamint sokoldalúságuknak köszönhetően világszerte folyamatosan veszik át a „gazdaságok vezérgépe” pozíciót.

Bizakodva pályáztunk tehát a kiállítás innovációs díjára, hiszen szinte biztosak voltunk abban, hogy a XERION a legtöbbet tudó nagytraktor a maga kategóriájában.

Mint minden gépgyártó számára, a CLAAS–nak is folyamatos kihívást jelent a versenyképesség megőrzése. Ennek érdekében fejleszti és teszteli gépeit a világ minden pontján.
Az idei Agro + Mashexpo-n a CLAAS XERION került reflektorfénybe. Talán nem is gondolnánk, hogy „őse” a hazánkban is jól ismert RÁBA – Steiger. A gép szinte minden nagygazdaság volt, vagy jelenlegi vezérgépe. HELMUT CLAAS felismerte a RÁBA-ban rejlő lehetőséget, miközben tisztában volt vele, hogy nehéz olyan területet találni Európában, ahol ennyire változatosak a működtetés feltételei, mint Magyarországon - beleértve a talajkötöttség és domborzati viszonyok jellemzőit. A CLAAS nagytraktorban gondolkozott, majd az álmot a XERION típusban váltotta valóra, ami traktor és traktorrendszer is egyben. Szinte minden főbb fejlesztési lépést egy magyarországi teszt követett nagyüzemi körülmények között. Az eredmény egy kimagaslóan sokat tudó, alacsony üzemanyag fogyasztással működő, nagy területteljesítményre képes nagytraktor.

Miben más, mint egy hagyományos standard traktor?
Egyértelműen az alkalmazhatóság az, amiben felülmúlhatatlan, de hol is mutatkozik ez a többlet?
- hígtrágya kijuttatásban (trágyás pályázatokban önjáróként betehető)
- erdészetekben (fordítható fülkével, szecskázás, zúzás)
- közutak építésénél
- állattenyésztésben (kaszálás, silótaposás)
- ezen kívül a 4 azonos nagyméretű keréknek + kutyakormányzásnak köszönhetően nincs szükség ikerkerékre, elhanyagolható a taposási kár és egyszerűbb a közúti közlekedés.

Néhány meggyőző érv és technikai adat, ami a XERION 3800 mellett szól:

- nagy teherbírású keretes alváz
- 4 egyenlő nagyméretű kerék
- 8.8 literes 6 hengeres CATERPILLAR motor 379 max. lóerővel
- 1620 Nm-es maximális forgatónyomaték már 1400 1/min. - nál
ZF fokozatmentes váltó
- folyamatos összkerékhajtás, oldalra és átlósan kapcsolható differenciálművel
- 50 Km/h haladási sebesség előre, illetve hátra
- egyenletes sebességstabilizáló (TEMPOMAT)
- 18 000 Kg engedélyezett össztömeg
- erőteljes hidraulika rendszer és nagy vonóerő
- az állandó összkerék kormányzás, emellett jó manőverező képesség
- kutya menetben kormányozhatóság, mely esetben mind a négy kerék más-más nyomvonalon, egymással párhozamosan halad. Ezzel csökkentjük a taposási károkat.
- gyors átváltás a viszonylag könnyű és nehéz talajműveletek között
- minimális csúszási jellemzők
- új tágas fülke
- CEBIS színes monitor
- forgatható vezetőfülke (XERION VC) egy teljesen új, a mai elvárásokhoz, igényekhez igazodó kilátással és kényelemmel, akár hátramenetben is.

Mi a célunk a XERION–nal Magyarországon?
Egy olyan gépet biztosítani a Magyar gazdaságok és a gazdálkodók részére, amely sokkal többre képes, mint egy 300 lóerős traktor. Ma már mindenki tudja, a siker egyik titka a gazdaságosság, s ez a mezőgazdaságban a területen történő műveletek csökkentésével, alapos talajvédelemmel, valamint intelligens, sokoldalú géppark üzemeltetésével érhető el.
A 2007–es év elejétől Magyarországon is lehetőségük nyílik a gazdálkodóknak a XERION–t saját körülmények között is kipróbálni. A legtöbb információt mindig a saját területén kapja, tapasztalja az üzemeltető, ezt a lehetőséget a jövőben is biztosítani fogjuk partnereinknek. Természetesen számunkra is nélkülözhetetlen útmutatást adnak a gazdákkal történő információcserék.
Egyértelmű célnak tűztük ki a hazai piacon a 300 – 400 LE kategóriában a 10-15%-os piaci részesedést, amit ebben a kategóriában a traktor a méretei és teljesítménye mellett gazdaságos üzemeltetésére, illetve sokoldalúságára alapozunk. Célunk megvalósításához jobb indulást nem is kívánhattunk volna, mint az AGRO-MASHEXPO Innovációs Díjának elnyerése.

Legfrissebb büszkeségünket természetesen megtekinthetik majd az AXIÁL Kft. 18. születésnapja tiszteletére 2009. március 27-én Baján megrendezésre kerülő rendezvényünkön. Régi kedves partnereink most talán felkapják a fejüket a helyszín hallatán. Pedig nincs abban semmi szokatlan, ha az ünnepelt otthonába hívja vendégeit. Mi is ezt tesszük, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megmutassuk a cég központját, Alkatrész Logisztikai Központunkat, központi szervizcsarnokunkat, speciális szolgáltatásainkat. A látogatás lehetőséget ad majd szemléltetni azt a folyamatot, amelynek eredményeként termékeink, szolgáltatásaink találkoznak partnereinkkel, igényeikkel. Távoli partnereink közül sokan nem jártak még a bajai telephelyen, úgy gondoljuk, szívesen néznének be a kulisszák mögé, a 18. születésnap kiváló alkalom arra, hogy a szíves vendéglátás mellett körbekalauzoljuk az érdeklődőket.

A 18. születésnap megszervezésével párhuzamosan döntöttünk arról, hogy az év folyamán kapjanak kiemelt figyelmet gépbemutatóink. Úgy tervezzük, hogy 100 géppel több száz ügyfelünknél tartunk bemutatót, ezt követően pedig - a nyári aratás után - 12 helyszínen kerül sor szántóföldi bemutatókra.
Visszatérve a márciusi születésnapra: be kell, valljuk, izgatottan készülünk rá. Az egyes kiállítási pontok között látogatóinkat fél-egy óránként 5-8 perces show-elemekkel, produkciókkal csalogatjuk majd a különböző helyszínekre.
2009. március 27-én elsősorban ünneplésre hívunk mindenkit Bajára, reméljük azonban, az önfeledt szórakozás mellett ismét kimerítő szakmai tájékoztatásban lesz az idelátogatóknak része.

Kapcsolódó linkek

A Technológia rovat további cikkei:

Európa aranyérmes géniuszai lettek az MTA MFA kutatói
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Leica lézeres távmérők tesztje
Munkagépeink lopásvédelme
Feldübörgött a gépnet.huA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek