Munkagépeink lopásvédelme

Technológia - 2008-10-17 12:19:24 nyomtatás cikk nyomtatásaPrológus: Nagy öröm, ha a vállalkozásunk gépe jó kihasználtsággal dolgozik. Még nagyobb, ha mindezt Nekünk teszi, s nem kell munka helyett feljelentéssel mászkálni a rendőrségre, bejelenteni a márkakereskedőnél, hogy ELLOPTÁK az aranytojást tojó tyúkocskánkat.
Az alábbi praktikák jó szolgálatot tehetnek a géplopások megelőzésesére, megnehezítésére, illetve ha már megtörtént a baj a felderítés megkönnyítésére:

1 - A munkagépgyártók ''lustasága'': a kulcs. A legtöbb gyártó ugyanazzal az indító és ajtózár kulccsal kínálja az összes portékáját. Ez a flotta telephelyi mozgatásánál jól jön, de ha valakinek van egy kulcsa, bizony mindhez van. Így sok felhasználó a gyári gyújtáskapcsoló lecserélése mellett dönt. Ez több szempontból sem feltétlen jó. A márkaképviseletek szervizei nem rajonganak a típusidegen megoldásért, valamint ha belegondolunk, hogy bár a gépjárművek is egyedi kulccsal indulnak, nem mondanám, hogy lophatatlanok... szóval nem igazán életbiztosítás, nem is ez az a megoldás, amit ajánlhatok, de ha már megcsináltuk, kicsit nehezítettünk a műkedvelők dolgán.

2 - 70-es évek Wartburg-feeling: Meglepően sokan használják a boldogabb időket idéző ''rejtett kapcsolós'' megoldást. Gondolom, nem kell sokat magyaráznom. A gép motorja csak egy bizonyos kapcsoló és a gyújtáskulcs elforgatásának együttes következményeként hajlandó megmoccanni. Ez már sok bosszúságot tud okozni az illetéktelen behatolónak, hisz mire megtalálja a helyes kapcsolót biztos elmormog néhány ''imát'', s ha szerencsénk van, feladja s átül egy kevésbé furfangos gépre a munkaterület kínálatából. Mivel a műszerfal kapcsolói legtöbbször véges számúak és az utólag beépített ''ne adj’ isten'' nem gyári kapcsolóra is csak rá lehet bukkanni, a kitartóbb versenyzők egyperces eposza után, csak beindul a gépezet és akkor már menthetetlen.

3 - Immobiliser – digitális mozdulatlanság: Ahogyan a személyautóknál és tehergépkocsiknál, a munkagépeknél is igen jól használható lopásvédelmi eszköz. A különböző gyártók említése nélkül nehéz erről nyilatkozni, de egy biztos: bevált és jó módszer lehet, ha megfelelő minőséget választunk. Létezik telefonon riasztó és hagyományos hangjelző berendezéssel kombinált kivitel is.

4 - GPS nyomkövetés – ''Ringasd el magad'': A GPS technológiának köszönhetően a munkagépünk pontos helymeghatározásánál sokkal többet is kaphatunk. Igaz, hogy a GPS nem működik áram nélkül, tehát ha már fent van a tréleren a gépünk, fújhatjuk, s az akkut is kidobhatják belőle. Ha nem tudják, hogy GPS védett gép, pórul járhatnak a tolvajok (többek között ezért sem szokták senkinek az orrára kötni, hogy GPS-es a gép, még a kezelőjének sem.) Gyakorlati tapasztalat, hogy a tolvaj tudja, hogy van GPS, mégis elárulja magát, mert a trélerről leáll a műhelynél, ahol tárolták volna, amihez bizony áram kell... bizony a kaput már rá sem tudja csukni a gépre. De a GPS használatának egyéb előnyét is élvezheti a tulajdonos, üzemanyagszint figyelő és regisztráló funkcióval is ellátható, így a kis hazánkban oly jó jövedelemforrástól is elzárhatja kezelőit.

5 - GPS kombinációk szemfüleseknek, akár a gyártótól is: A technológia előnyeit már a gyártók is felfedezték. A helymeghatározás, lopásvédelem, üzemanyag védelem mellett valós alternatívát nyújtanak a gépek karbantartásának költséghatékony modernizálására. A tulajdonos vagy műszaki vezető, a számítógép mellett ülve, az irodájából követheti nyomon a gépének működési paramétereit, az olajhőmérséklettől, a hidraulikanyomáson át a fogyasztásig. A gépek időszakos karbantartásának előrehozataláról vagy elhalasztásáról az üzemi paraméterek függvényében dönthet.
Példaként megemlítendő a Komatsu GPS megoldása a Komtrax, amelynél lehetőség van egy úgynevezett ''védőháló'' beállítására is. Amennyiben erről a területről kilép a gép, azt üzenettel jelzi tulajdonosának. A Komtrax motorzár funkciót is kínál, amely beállítható mind az Interneten keresztül, mind a gép kezelőpanelén. Ez a jelszót igénylő rendszer kapcsolja a motor vezérlő egységét, amely egység cseréjére csak a tulajdonosi viszonyt igazoló felhasználónak van lehetősége.

+1 - De ha mégis...: Ha ellopták gépünket, természetesen először a rendőrség illetékeseit értesítsük. A gép adataira szükség van ilyenkor, de azokra is, amit a tulajdonos esetleg természetesnek vesz, amikor kimondja a típusnevet. (Gumikerekes=láncos, túlméretes-e vagy nem, van-e speciális ismertető jel vagy sérülés rajta.) –a rendőrök sem tudhatnak mindent…- Én azt ajánlom, a második, akinek szólunk, a márkakereskedő legyen, mivel több nagy gyártó is kezel nemzetközi lopott gép adatbázist. Így ha bejelentjük, nem csak akkor akad fenn a rostán, ha a hazai képviseletet keresik meg alkatrésszel, vagy mással kapcsolatban, hanem az egész világra kiterjedő rostát állíthatunk fel. A hazai kereskedők egyébként egymást is értesítik, ha a látó illetve ügyfélkörükben géplopás történt.

Adattábla

Jó ha...: Sokat segíthet a felderítésben, illetve az azonosításban a jó fénykép. A mai digitális fényképezők, vagy mobilok korában ez már nem ördöngösség. Készítsünk képeket gépünkről, több szögből is és ne felejtsük el megörökíteni az adattáblát, valamint a beütött alváz és motorszámokat sem!
Mire jó a sérülés, ha nem arra, hogy különös ismertetőjelként rajta legyen a képeinken! Használjuk ki, ha már megtörtént és örökítsük meg a rendellenes kopásokat, horpadásokat, töréseket.

Egyedi azonosító jel


Epilógus: Remélem, hogy ha mást nem, gondolatébresztőnek találtatott ez a néhány sor, mert bizony – bár sokan nem is gondolnák – napi problémáról beszélünk. És még nem is esett szó a temérdek szerelékről, kis- és szakipari gépről, ami védhetetlenül a feketepiac bevételeit növeli.

Gyimesi

A Technológia rovat további cikkei:

Európa aranyérmes géniuszai lettek az MTA MFA kutatói
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Reflektorfényben a CLAAS XERION 3800
Leica lézeres távmérők tesztje
Feldübörgött a gépnet.huA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek