Leica lézeres távmérők tesztje

Technológia - 2008-11-12 11:59:08 nyomtatás cikk nyomtatásaKorábbi lézeres távmérő tesztünket sorozattá bővítettük, most az ingatlanfelmérők, építészek által a legszélesebb körben ismert és használt Leica lézeres távolságmérők két típusát mutatjuk be. A belépő-szintű, beltéri használatra javasolt, kifejezetten kicsi Leica DISTO D2-t és a csúcskategóriából a kültéri, Bluetooth-szal is rendelkező Leica DISTO A6 készüléket.

Leica DISTO D2 és A6 dobozban

Mit rejt a doboz?

Mindkét készülék tetszetős grafikával díszített dobozban érkezett. A kisebb D2 készülékhez vízlepergető, övre húzható gyöngyvászon tokot és csuklópántot találunk, valamint részletes használati útmutatót, magyar nyelvű tartalommal is. Az A6-os is azonos méretű dobozba került, gumírozott, oldal lent és fent nyitott tok védi az időjárás viszontagságaitól, és természetesen ide is került csuklópánt, használati útmutató, CD a bluetooth-os adatkezeléshez, valamint egy vastag könyvecske a biztonsági előírásokról. Az ötoldalnyi magyar részben 13-szor szerepel a figyelmeztető jelzésként szolgáló háromszögbe zárt felkiáltójel, ami a rendeltetésszerű használatra utaló javaslatokat közöl. Szembe közvetlenül nem szabad célozni, azonban a pupilla természetes reagálása, összehúzódása révén a lézer nem okozhat látássérülést.

Dobozbontás után

Nézzük a készülékeket:

A DISTO D2 2 db kis ceruzaelemmel (AAA) működik, mérete kisebb egy átlagos mobilnál, bár vaskosabb (111x43x23 mm), és kifejezetten könnyű (90g elemekkel). Hatótávolsága 60 méter, működését 0 és +40 °C, tárolását -25 és +70 °C között garantálja a gyártó. A kezelőfelületen lévő felületbe süllyesztett mikrokapcsolós gombokat határozott mozdulattal kell megnyomni, és a gombokon túl éles csippanás is jelzi azok működését, ez kívánságunk szerint kikapcsolható. A nyolc gomb egyértelmű és könnyű kezelést ígér. A kijelző és az időzítő nem tartogat túl sok izgalmat, bizonyos helyzetekben azonban nagyon hiányozhatnak, a mértékegység-rendszer kiválasztását viszont nem fogjuk túl gyakran használni. Mérni a gép elejétől, végétől és a pozícionáló támasz teljes kihajtásával sarokból lehet. A vonatkoztatási pont beállítására szolgáló nyomógomb használatára fel kell készülni, mivel nem vált automatikusan a pozícionáló támasz kihajtásakor a készülék. A gomb hosszú megnyomásával az alapbeállítást módosíthatjuk, ilyenkor erre a beállításra tér vissza a gép a következő mérés előtt.

Inenzív háttérvilágítás a D2-nél

A lézer segítségével kijelölt mérési pont távolságát a piros központi gomb lenyomásával mérhetjük le, illetve van mód folyamatos mérésre is, az ON gomb hosszú lenyomása után. Aki az utóbbi funkciót fogja használni, egész biztos kikapcsolja a folyamatosan pittyegő hangjelzést, hacsak nem egy tolatóradar késői reinkarnációja. Az érdekesebb alkalmazási módokat a FUNC feliratú gomb rejti. A DISTO D2 terület és térfogat számításra is alkalmas, emellett a kalkulált hosszokat, területeket, vagy térfogatokat össze is tudja adni. A kiválasztott mérési módszernél sorban le kell mérni a méreteket, a számításokat a készülék automatikusan elvégzi. Van mód a nehezen hozzáférhető helyek távolságának a meghatározására is, a Pitagorasz tétel felhasználásával. Az átfogó és az egyik befogó méretének bemérése után a D2 megadja eredményként a másik befogót is. Itt vehetjük különösen hasznát a folyamatos mérésnek a piros központi gomb hosszú lenyomásával, aminek segítségével meghatározhatjuk a legkisebb, vagy legnagyobb mért eredményt. A következő funkció a háromszögelési feladatot két derékszögű háromszögre bontva, három méréssel tudja kiszámolni egy nehezen elérhető szakasz hosszát.

Pitagorasz is ezt használná

További funkció a kijelölés, ahol egy előre beállított távolságot tudunk kijelölni, a kijelzőn látható eltérésnek megfelelő mozgással. Az alapértelmezett érték 1,000 m, amit milliméterenként tudunk növelni, vagy csökkenteni a +/- gombok nyomkodásával. A funkció remekül használható egyenlő távolságok kitűzésénél. A DISTO D2 az utolsó 10 mérés eredményét előhívhatóan menti.

Értékelés:
A DISTO D2 kicsi és könnyen használható távmérő, sok praktikus funkcióval. Igazi előnye az azonos kategóriában lévő versenytársaival szemben a minimális súlya. A készülék végfelhasználói ára 47.900 Ft + áfa. A www.disto.com oldalon regisztrálva a DISTO lézertávmérők kétéves garanciáját háromévesre bővíthetjük.

A nagytestvér:

A két ceruzaelemmel működő DISTO A6 minden szempontból, akár a méretét, akár a tudását tekintjük. A még éppen kézre álló (148x64x36 mm), robosztus kivitelű, 270g súlyú készülék lényegesen több funkciójához több gomb is dukál, külön kezelhetjük a terület és térfogat számítást, és a háromszögeléshez kapcsolódó funkciókat, és külön gombot kapott a Bluetooth is. Beépített libella biztosítja az egyenesbe állítást, valamint 2x nagyítású célkereső segíti megtalálni az akár 200 méterre lévő célpontot. A műszervégen található pozícionáló támasz teljes kihajtásakor a készülék automatikusan átáll az új végpontra. A készülék elejétől számított méréshez a megadott gomb megnyomásával jutunk el. A hosszan megnyomott végpont kiválasztás funkció a D2-höz hasonlóan működik. A készülék alján állványos rögzítéshez illeszkedő menetes lyuk található, a beállítások között az állványos méréshez igazított végpont is megtalálható.

Bluetooth működés közben

A korábbi mérések tárolására itt már összesen 20 memóriahely áll rendelkezésünkre, valamint – mondjuk egy lakás szobáinak térfogatának kiszámításakor – jól jöhet a konstans-tárolási funkció. A manuálisan módosítható konstans minden mérési ütemben előhívható. A terület és térfogatmérés lehetősége evidenciaszámba megy a DISTO A6 esetén, a gomb hosszabb lenyomásával a számított térfogaton kívül a mennyezet/padló területét, a falak felületét és a kerületet is megjeleníthetjük. A Pitagorasz tételre támaszkodó közvetett mérés, akár két, akár három ponttal meghatározható (mint D2-nél), valamint lehetőség nyílik részmagasság kiszámítására is.

Az igazi ínyencséget a Bluetooth-os adattovábbítás lehetősége adja. Ha belegondolunk mennyit tud segíteni a felmérési munkák során, ha nincs szükség egyesével bevinni az adatokat… rengeteg időt nyerhetünk. A CD-n található program kezelői felületet biztosít az adatok átvételére, amit a legegyszerűbben excel-ben kezelhetünk. A program minimális helyet igényel, a távmérővel való kapcsolatot egyszerűen jelzi a kisméretű kezelőfelület a laptopon. A Bluetooth gomb megnyomásával az utolsóként szereplő adatot már a számítógépen kezelhetjük. Az igazi profizmushoz és az eddigiekhez képest további gyorsulás eléréséhez érdemes olyan felmérő szoftverre is beruházni, ami támogatja a Leica DISTO A6-ot.

Oldalt az A6 2x nagytású kersője

A magyar kézben lévő Orthograph Kft. (www.orthograph.hu) hasznos alkalmazást forgalmaz Orthograph Survey, illetve Orthograph Architect néven. A PDA-ra telepített szoftverben egy skiccelt alaprajz méreteit tudjuk közvetlenül megadni a DISTO A6 segítségével, így készítve egészen pontos felmérést. A PC World használat közben mutatja be a DISTO A6 készüléket, a felmérés sebessége tényleg szédületes: http://www.youtube.com/watch?v=Ca1qmrIHZXc&fmt=18

Maga, a DISTO A6 is igazi professzionális berendezés, átgondolt, logikus kezelőfelülettel, és tartós kivitelben, az amatőr felhasználók számára borsosabb áron: 169.000 Ft + Áfa. A folyamatos munkához mindenképp érdemes beruházás!

Végezetül a forgalmazó Leica Geosystems Hungary Kft. összehasonlító táblázatában mutatjuk meg a Leica lézeres távmérőinek alapadatait. További információ: www.geopro.hu, decembertől www.leica-geosystems.hu

Leica DISTO termékcsalád paramétereiA Technológia rovat további cikkei:

Európa aranyérmes géniuszai lettek az MTA MFA kutatói
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Reflektorfényben a CLAAS XERION 3800
Munkagépeink lopásvédelme
Feldübörgött a gépnet.huA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek