Jobb tapadás a hevederekkel

Technológia - 2006-08-03 17:56:15 nyomtatás cikk nyomtatásaA Challenger hevederbe Beépített több mint egy km kábel biztosítja azt a szakítószilárdságot, mely a legzordabb időjárási viszonyok közötti munkavégzéshez szükséges. AChallenger cég képviseletében Mark Grigson mutatja be az öt különböző hevederopciót és hevederszélességet. Az új MT700B vagy MT800B szériájú traktorához.

Az új MT700B vagy MT800B szériájú traktorához való heveder kiválasztásához számos kulcsfontosságú szempontot kell figyelembe venni. Ilyen szempont pl. a gép alapvető alkalmazása, a földterület talajtípusa, helyrajza és a végrehajtandó földmunkálatok mennyisége. A fenti szempontok határozzák meg a szükséges heveder szélességét és típusát. Az MT700B gépek hat különböző hevederszélességben kaphatók: 355 mm, 406 mm, 457 mm, 508 mm, 635 mm és 762mm. Az MT800B gépek négy különböző hevederszélességben kaphatók 457 mm, 698 mm, 762 mm és 914 mm. Általános szabály, hogy minél szélesebb a heveder, annál jobb a flotáció, minél szűkebb a heveder, annál jobb a talajra történő erőátvitel, főleg szélsőséges körülmények között. Európában, Afrikában és a Közel-Keleten az MT700B gép esetén a 635 mm/762 mm és az MT800B gép esetén a 698 mm/762 mm szélesség a legnépszerűbb. A legkisebb szélesség különleges sorművelő munkálatokhoz lett kifejlesztve, pl. értékes zöldségekhez. (Megjegyzés: bizonyos országokban az MT800B típushoz maximum 698 mm széles hevedert lehet illeszteni az engedélyezés miatt) Öt különböző hevedertípus közül választhat: az általános mezőgazdasági és extrém alkalmazású hevederek az MT700B és MT800B típusú gépnél is gyakoriak; az MT700B alacsony profilú és extrém mezőgazdasági opcióval is rendelkezik, az MT800B különleges alkalmazással is rendelkezik. A következőkben a különböző hevedertípusok előnyeit és hagyományos alkalmazási lehetőségeit találja.

Általános mezőgazdasági
MT700B - szélességek: 406 mm, 457 mm, 508 mm, 635 mm és 762 mm.
MT800B: 698 mm, 762 mm és 914 mm.
- Általános célokra alkalmas heveder
- Borda magassága: 70 mm
- Jó tisztíthatóság ragacsos/sáros talajon. A legtöbb ügyfél ezzel a hevedertípussal kezdi, mely a mezőgazdasági alkalmazások többségéhez használható. Ezeken a hevedereken két különböző borda használatos.
Az átlós alakban egyetlen teljes szélességű borda van, mely a heveder teljes szélességét irányítja. A V-alak két bordával takarja el a heveder szélességét. Az átlós alakot szűk hevedereken használják, ahol az egyetlen teljes
szélességű borda nagyobb tömegű gumival és kevesebb kopó éllel rendelkezik, mint a V-alak két rövid bordája. A heveder szűk szélessége miatt a bordák közötti sár eltávolítása nagyon hatékony módon történik. A V-alakot szélesebb hevedereken alkalmazzák a borda élettartamának növelésére és a bordák közötti anyagok hatékony eltávolítására.

Extrém alkalmazás
MT700B - szélességek: 355 mm, 406 mm, 457 mm, 508 mm, 635 mm és 762 mm.
MT800B: 457 mm, 698 mm, 762 mm és 914 mm.
- Bordamagasság: 75 mm (és egy kicsit szélesebb, mint az általános mezőgazdasági borda)
- Megszakító rétegek a fokozott védelem érdekében
- Magasabb és hosszabb vezetőtuskók
Az extrém alkalmazású heveder szélsőséges körülmények között alkalmazható az általános mezőgazdasági heveder helyett, pl. szkréperláda használatakor, domboldalakon, ill. hosszabb távolságokon végzett munkálatok közben. Általában durva talajon alkalmazzák, pl. cukornád maradványok és köves talaj esetén. A hevederszerkezet jellemzői: a jobb hevedervezetés érdekében mélyebb vezetőtuskók fokozott (75 mm-es) bordamagasság, 90 fokos megszakítókábel kiegészítő rétege, valamint a belső átmérőben található gumi.

Alacsony profil
Kizárólag az MT700B géphez - szélességek: 406 mm, 457 mm és 635 mm
- Bordamagasság - 38 mm, összesen 65 átlós és 130 V-alakú bordával.
Az alacsony profi lú hevedereket azokon a területeken lehet hatékonyan alkalmazni, ahol csak a talaj minimális terhelése lehetséges, pl. a lucernaföldeken és a sorművelési alkalmazások esetén. A járműváz belső felépítése és a vezetőtuskók megegyeznek az általános mezőgazdasági hevederekével. Az alsó borda az általános mezőgazdasági hevederhez képest 25%-kal növeli a vonóerőt, ezért ajánlatos ezt az alkalmazást fontolóra venni, ha nagy vonóerő szükséges, és nagy terhet kell szállítani. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a kisebb igénybevételnek köszönhetően a menet rázósabb lesz. A kezelő így valószínűleg jobban megérzi a hepehupákat, ha az úton vagy nagyon kemény talajon vezeti a járművet.

Extrém mezőgazdasági
Csak MT700B típusú gépekhez - csak 635 mm-es szélességben
- Borda magassága: 70 mm
- A járműszerkezet nagyon hasonlít az extrém alkalmazású hevederre, de kicsit nagyobb a kábele.
- A vezetőtuskók ugyanolyanok, mint az extrém alkalmazású heveder esetében.
Az extrém mezőgazdasági hevedert elsősorban az olasz piacra tervezték (és néha olasz hevedernek hívják), ahol néhány meglehetősen egyedülálló körülmény tapasztalható. Ennek a típusnak a tipikus alkalmazási területei a rendkívül kemény talajú vagy szélsőséges talajú domboldalak, vagy ahol nagy terhek szállításával kell megbirkózni.

Különleges alkalmazás
(vagy szkréper heveder)
Kizárólag MT800B gépekhez - szélességek: 762 mm és 914 mm.
- Bordamagasság: 63 mm.
- A bordák magasabbak, mint az általános mezőgazdasági heveder esetében, de az extrém alkalmazású hevederhez hasonlóak.
- A vezetőtuskók ugyanolyanok, mint az extrém alkalmazású heveder esetében.
Mint az a nevéből is kiderül, ezt a hevedert olyan különleges alkalmazásokhoz tervezték, mint a szkréperláda használata. A heveder szerkezete egy kicsit rövidebb bordával rendelkezik (13 mm-rel kevesebbel, mint az extrém alkalmazású heveder). Ez kis mértékben csökkenti a vonóerőt, de a heveder ily módon könnyebben és hatékonyabban tisztít. A különleges alkalmazású heveder élettartamát az is fokozza, hogy a heveder valamennyivel kevesebb terhelésnek van kitéve. Ez elsősorban azokra a szkréper alkalmazásokra igaz, melyeknél a borda kevésbé kopik, de a hevedervázra óriási nyomás nehezedik. Ennek a hevedernek a belső felületén is található két réteg gumi a védelem fokozása érdekében.

A Challenger hevederes traktor gumihevedere a keréktengely által kifejtett erőt a vezetőtől a talajhoz vezeti. Az acélkábelek szabadalmaztatott elrendezése biztosítja a heveder páratlan erejét, mellyel ellenáll az óriási nyomásnak. A különleges gumi vegyületek külön készülnek a bordákhoz, vezetőtuskókhoz és a vázhoz, majd az egyedülálló Caterpillar® vulkanizációs folyamat segítségével kapcsolják össze őket. A nagy odafi gyelésnek köszönhetően jobb minőségű, hosszabb élettartamú heveder készül. A 0 fokos kerületi kábel nem engedi, hogy a heveder a feszültség hatására megnyúljon. A 0 fokos kábel és a hevederfelület külső átmérője között található megszakító rétegek a heveder szilárdságát és a 0 fok kábel védelmét biztosítják. A vezetőtuskók a hajtókerékre és a járókerekre összpontosítják a hevedert. A vezetőtuskók különleges kemény gumiból készülnek a kopás és elhasználódás csökkentése érdekében. Az MT700B heveder összesen 46, az MT800B összesen 52 vezetőtuskóból áll.

A Technológia rovat további cikkei:

Európa aranyérmes géniuszai lettek az MTA MFA kutatói
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Reflektorfényben a CLAAS XERION 3800
Leica lézeres távmérők tesztje
Munkagépeink lopásvédelmeA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek