Vibrációs szádlemez és csőlehajtás

Szakcikkek - 2010-01-04 17:09:44 nyomtatás cikk nyomtatásaAz alapozási és munkagödör-elhatárolási munkák során gyakran alkalmaznak vibrációs szádlemez és cölöplehajtó gépet, amely talajkiemelés nélkül, ugyanakkor kismértékű környezetre ható dinamikus igénybevétel mellett végzi el feladatát. A függőleges irányú rezgést forgó excentrikus tömegek segítségével hozza létre.

Az egység a következő részekből áll:

1. A verőkos a következő részekből áll:
- gerjesztőegység, melyben egy vagy több motor hajtja az excentrikus tömegeket
- rezgéscsillapító egység, mely tömegével biztosítja a statikus terhelést, gumirugókkal kapcsolódik a gerjesztőegységhez. A gumirugók nyelik el a gerjesztőegység által keltett rezgéseket, megakadályozva, hogy azok átadódjanak a hordozó gépre.

2. Megfogóegység: a gerjesztőegység alatt helyezkedik el, feladata a lehajtandó elem biztonságos megfogása a vibráció alatt. Cserélhető, kialakítása illeszkedik a lehajtandó elemhez (szádlemez, cső, előregyártott cölöp, stb.).

3. Tömlőkészlet: A verőkos és a tápegység között helyezkedik el. Általában 5 tömlőből áll, melyből 2 a megfogóegységet, a másik 3 pedig a vibrációs verőkos hidraulikus motorjait szolgálja ki.

4. A tápegység magában foglalja:

- a dízelmotort
- a hidraulika olaj tartályt
- a hidraulika szivattyúkat
- az üzemanyag tartályt
- a vezérlő panelt
- a távirányítót
- a biztonsági egységetMűködési elv

A gerjesztőegység rezgéshullámokat generál, melyek a megfogó egységen keresztül a szádlemezt rezgésbe hozzák. A szádlemez a talajjal érintkezve a talaj szemcséit hozza rezgésbe. A talaj bizonyos gyorsulási értéket meghaladó rezgés hatására elveszti állékonyságát, a belső súrlódási és nyírószilárdsági értéke lecsökken, melynek következtében a verőkos és a szádlemez súlya elegendő a lehajtás végrehajtásához.

Vibrációval cölöpök és szádpallók süllyesztése kb. 4-szeres sebességgel és fele-harmada költséggel végezhető. A szádpallót megkíméli, és az igen nehéz húzási munkákat nagymértékben leegyszerűsíti. Homoktalajokban különösen előnyösen alkalmazható, itt a süllyesztés sebessége 6-8 cm/sec, sőt, ezen érték fölé is emelkedhet. A süllyesztés eredményessége szempontjából megfelelő rezgésviszonyokat (ω, A) biztosítani kell, erre különösen az agyagtalajok érzékenyek.

Gerjesztőegység

A függőleges irányú rezgéseket excentrikus tömegek forgatásával állítja elő. Az excenterek párokban vannak, és páronként ugyanakkora a szögben, de ellentétes irányban elforgatva. Mindkét excenternél keletkezik centrifugális erő (fc). A vízszintes komponensek (fh) kioltják egymást, a függőleges komponensek (fv) pedig összeadódnak, létrehozva az eredő centrifugális erőt (Fc).1. Ha a forgó excenterek egymáshoz képest 180o-kal vannak elforgatva (indítási állapot), a rezgés amplitúdója nulla.
2. Ahhoz, hogy a rezgéskitérés amplitúdó értéke a maximális érték fele legyen, a tömegeket egymáshoz képest 60o-kal kell elforgatni.
3. A maximális rezgéskitérés amplitúdót akkor érhetjük el, ha a tömegek nincsenek egymáshoz képest elforgatva.
Rezgéskitérés amplitúdó függvények összehasonlítása

I. Vibroverő kilengés szabályozássala. Indítás - vibráció nélkül
- nincs kilengés
- nincs veszélyes rázkódó/ vibráló zóna
b. Verés szabályozható kilengéssel
c. Megállás - vibráció nélkül
- Nincs veszélyes rázkodó/ vibráló zóna

II. Hagyományos vibroverő frekvenciávala . Indítás - nagy kilengéssel ( mm )
- a rezonancia nem kontrollálható
- veszélyes rázkódó/vibráló zóna
b . Verés fix kilengéssel ( nem kontrollálható )
- Általános frekvenciával ( 28 Hz, 1700 vpm )
c . Megállás - nagy kilengéssel ( mm )
- a rezonancia nem kontrollálható
- veszélyes rázkódó / vibráló zóna

A fenti ábrán jól érzékelhető a hagyományos és az újszerű gép környezetre gyakorolt hatása!
Hagyományos vibrációval működő gépek állandó amplitúdóval rendelkeznek az előírt fordulatszámon, a fel- és lefutás időszakában szabályozatlanul működnek, berázzák a verőgépet, a verendő anyagot és a környezetet, mivel rezonancia szempontjából ezek egy egységet képeznek.

A változtatható amplitúdóval és frekvenciával működtethető verő-húzó gépek automatikus üzemmódban a talaj ellenállását figyelembe veszik, és csak a szükséges mértékű vibrációt adják le. A vibrációs viszkozitás leszorítása ezzel a berendezéssel eredményesebb, mint a hagyományos gépekkel.

A szádlemez, valamint cső verő - húzógépek EU minősítése, az EU szabványnak megfelelő zajszintek:

MérőberendezésA teljes műveletet a verőgéphez kapcsolható digitális VIBRO master mérőberendezés beiktatásával vezérelni, ellenőrizni és rögzíteni lehet.Amint az ábrán is látható, a mérőberendezés figyelemmel kíséri, szabályozza és rögzíti az amplitúdó mértékét, a frekvencia nagyságát, a hidraulikus rendszer nyomását, a talajrészecske sebességének nagyságát és a megadott küszöbértéket. A fenti ellenőrzés mellett lehetővé válik, hogy a felázott töltésben, közművek és épületek közelében is biztonságos munka folyjon. Minden kényesebb területen kilengés-szabályzóval rendelkező gépeket alkalmaznak a szádfalak lehajtására.

Kocsis Csaba tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén