Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXXV.

Szakcikkek - 2011-10-16 17:26:41 nyomtatás cikk nyomtatásaAz aszfalttömörítő berendezések összehasonlítása II.

Összehasonlítási módszerek II.

Preferenciák tulajdonságai


Objektumokat hasonlítunk össze meghatározott tulajdonságok szerint. A meghatározott összehasonlítási cél szempontjából a jobbat nevezzük a preferáltabbnak, vagyis a döntéshozói (szakértői) környezetben az előnyösebbnek. A preferencia tehát objektumok meghatározott környezetben egymáshoz viszonyított helyzetét mutatja meg. A preferencia relációkra a következő jelöléseket alkalmazzuk:A KIPA módszer

Az eljárás lényege, hogy a változatokat páronként összehasonlítjuk, körmérkőzéses rendszerben. A bázisváltozat sorban egymás után összehasonlításra kerül a többivel (i). A vele összehasonlított változat: j. A közöttük fennálló relációk: i>j; i
Elkészítjük a szintetizált információkat tartalmazó mátrixot. (Páros összehasonlításról van szó). A mátrix sorai Ti rendszerek, oszlopai Tj rendszerek, (i nem egyenlő j-vel). A mátrix minden mezőjében – a főátló kivételével – két elemet tüntetünk fel. Bal felső sarok: preferencia mutató, más néven előnymutató (Cij), megmutatja, hogy a Ti rendszer az értékelési tényezők hány százalékában preferált vagy indifferens a Tj rendszerhez viszonyítva. Kiszámításuk kétféleképp történik. Jobb alsó sarok: diszkvalifikancia mutató: hátránymutató dq%. Kiszámításánál csak a legnagyobb hátrányt vesszük figyelembe, ahhoz viszonyítjuk a tényleges intenzitást (hátrányt). Ha minden döntési alternatívát az összes többivel összehasonlítottunk, meg kell adni az előnyök megkívánt mértékére és a még elfogadható maximális hátrányokra vonatkozó kritikus értékeket. Annál biztosabb j változat fölénye egy másik, i változattal szemben, minél magasabb a preferencia, és minél alacsonyabb a diszkvalifikancia mutató értéke.

A KIPA módszert a Budapesti Műszaki Egyetemen KIndler és PApp vezető kutatók dolgozták ki. Az eljárás az összemérendő rendszereket az egyes értékelési tényezők alapján egy ötfokozatú verbális skála segítségével jellemzi. A skálaterjedelmeket a súlyszámok segítségével határozza meg, skálaegységeknek általában magát a súlyszámot javasolja. Tehát például a „Rossz” értékelési fokozat nulla pontértéket jelent, a „Megfelelő” fokozat magát a súlyszám értéket, a „Közepes” fokozat a súlyszám kétszeresét stb. A transzformációt követően lehet elkészíteni az ún. KIPA alaptáblázatot, ami a további számítások kiindulását képzi.

A következő lépés a ci,j preferencia, azaz az előnymutatók meghatározása. A ci,j értékeket minden egyes rendszer közötti viszonylatban számolni kell. Kiszámításának menetét egy példán, a T1 - T2 rendszereken keresztül mutatjuk be. Összeadjuk azon értékelési tényezők súlyszámát, ahol T1 preferál vagy indifferens T2 rendszerhez képest, és ezt az összeget osztjuk a súlyszámok összegével.

Az előnymutatók számítását követően a di,j diszkvalifikancia értékeket, vagyis a hátránymutatókat határozzuk meg. A számítása a T1 -T2 esetében: megkeressük a legnagyobb skálakülönbséget, ahol T2 preferál T1-hez képest. Ezt az értéket osztjuk a legnagyobb skála terjedelmével (jelen esetben néggyel). A kisebb súly skálák esetén súlyozva számítandó a skálakülönbség.

Az előny- és a hátránymutatókat egy új táblázatba foglaljuk, az ún. KIPA mátrixba.
Az összehasonlításhoz preferencia (p) és diszkvalifikancia (q) szinteket kell meghatározni. Az első szint p ≥ 100% és q ≤ 0%. Azon Ti Tj viszonylatban lehet behúzni a preferenciarelációt, ahol ci,j ≥ p és di,j ≤ q. Természetesen ritka eset lesz, hogy ezen a szinten össze lehessen hasonlítani minden egyes rendszert, ezért a további összeméréseket p értékének csökkentésével, és d értékének a növelésével kell elvégezni.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén