Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXVI.

Szakcikkek - 2011-07-29 20:12:57 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörítő berendezések kiválasztása II.

Talajtömörítés gépei II.


Rendeződési folyamat

Közel azonos méretű szemcsék esetén elsősorban a szemcsék mozgásba hozására van szükség, hogy a mozgásuk során fel tudják venni a lehető legsűrűbb elrendezési formát. Ehhez a legalkalmasabb eljárás a vibrálás. A statikus tömörítés vagy döngölés itt hatástalan, csak a szemcsék roncsolását okozhatja.
Hézagkitöltési folyamat

Vegyes szemcseszerkezet esetén az apróbb szemcséket a nagyobbak közé kell juttatni, hogy kitöltsék a nagy szemcsék közötti hézagokat. Itt elsősorban a kis frekvenciás tömörítés az előnyös.

Roncsolási folyamat

A nagyobb szemcsék között, elsősorban az éles sarkú köveknél kitöltetlen üregek keletkeznek, melyek károsak lehetnek a későbbiekben. Itt a tömörítéshez akkora erőre van szükség, amely képes a szemcséket összetörni vagy a sarkokat lemorzsolni. Nagy ütőerő és ütközési sebesség eléréséhez a nagyfrekvenciás vibrálás a legalkalmasabb.

Levegő- és vízkiszorítási folyamat

Kötött talajok apró szemcséinek nagy az összfelületete, melyekhez nagy mennyiségű levegő vagy víz tapadhat. Ennek kiszorításához megfelelő járatokat kell kialakítani a talajban. Előnyös a statikus terhelés és a gyúrás, a döngölés és vibrálás viszont nem alkalmazható. A juhláb hengerek összetörik a talaj felületét, ahogy a hengeres testek kifordulnak a talajból, ezzel segítik elő a párolgást.
A talajtípusok általában nem különülnek el ennyire élesen egymástól, a valóságban általában több folyamat megvalósítására van szükség, melyeket a statikus és vibrációs erővel is tömörítő gépek képesek megvalósítani.

Homok és kavics

A homok és kavics tipikusan simadobos vibrációs hengerrel tömörített anyagok. A kavics tömörítőmunka igénye általában nagyobb a homokénál. Az osztályozott homok nedvességtartalma, főleg magasabb százalékérték esetén kritikus. Az átlagos homoknál is fontos tényező. A túltömörítés, nyilvánuljon az meg túl sok menetben vagy túl nagy erőhatásban, a kavics sérülését okozhatja, összetörheti. Kis és közepes volumenű építkezésen gumikerekes tömörítőt is alkalmazhatunk.A leghatékonyabb gépek szemcsés talajon az állítható centrifugális erejű vibrációs hengerek. Ezek megközelítőleg 10%-os kötött anyag tartalomig használhatóak.
A tömörítendő rétegvastagság befolyásolhatja az alkalmazható gép méretét, de általában ez nem haladja meg a 60 cm-t, de ha az adalékanyagban nagy sziklák is vannak, akkor a rétegvastagság elérheti akár az 1,2 m-t is. Ekkor azonban vigyázni kell, hogy a rétegvastagság nagyobb legyen, mint a legnagyobb szikla átmérője.

Tömörítési viszonyok: agyag és iszapAz agyagok és kötött talajok általánosan nagyobb tömörítőmunkát igényelnek a szemcsés talajoknál. A döngölőlábas hengerek és bütykös tömörítők a leghatékonyabbak agyagon, mivel a bütykök mélyebbre hatolnak a rétegben és növelik a felszín sűrűségét. Az iszap általában instabil és az egyik legnehezebben tömöríthető anyag. A nedvességtartalom és a berendezés típusával való kísérletezgetés gyakran elengedhetetlen. A bütykös dob és a gumikerekes henger kombinációja hatékony lehet. Az agyag felszínének simítására és tömítésére gyakran sima dobot és gumikerekes hengert alkalmaznak.

Adalékanyag

Az adalékanyagok sokféleképpen viselkedhetnek, mivel meglehetősen laza előírások vonatkoznak rájuk. Tömörítéskor fontos a nedvességtartalom, mivel ha az nem elegendő, az anyag összeáll, megakadályozva minden további tömörítést. Az adalékanyag nagy tömörítőmunkát igényel, a vibrációs dob nagyon hatékony. A gumikerekes hengerek nagy erőt képesek kifejteni, és előnyük, hogy megtalálják az adalékanyag puha pontjait.Az adalékanyag több forrásból származhat. Származhat különböző típusú kavicsokat tartalmazó folyami hordalékból. Ezek általában keményebb anyagok. Lehet az adalékanyag a sokkal puhább aprított mészkő. A két különböző anyagra eltérő tömörítési előírások vonatkozhatnak, következésképpen más gépeket és amplitúdó-beállításokat igényelhetnek. Adalékanyag tömörítésekor hengerlési sémát kell alkotni, és az amplitúdót próba alapján kell beállítani.Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén