Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXIX.

Szakcikkek - 2011-08-26 20:25:53 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörítő berendezések kiválasztása V.

Aszfalttömörítés III.

A tömörítés befolyásoló tényezői II.


A durva keveréket előidéző tényezők

A forró aszfalt tömörítésre adott reakcióit többféle módon kategorizálják. Az egyik kategória a durva keverék. A tömörség elérése nagy tömörítő munkát igényel. Néha a keveréket egyszerűen durvának nevezik, mert a tömörítőgép alacsony tömörítési energiával rendelkezik, és nem képes kellően tömöríteni. A megoldás nyilvánvalóan nagyobb tömörítésű energiájú gépek használata. A durva keverékhez hozzájáruló sok tényező a keverék készítés része. A nagy belső súrlódású, aprított adalékanyagból készült keverék a durva kategóriába eshet. Az alacsony bitumen tartalom és az ásványi adalékanyagban lévő kevés légpórus szintén a durva keverék jellemzői. Az érdességhez hozzájárulhat modifikátorok és adalékok használata is. Végül a vékony rétegben használt nagyszemcsés adalékanyagból készült keverék is durvaként reagálhat a tömörítésre. A hőmérséklet szintén nagy szerephez juthat. A hideg keverék tömörítése több energiát igényel. A levegő és az alap alacsony hőmérséklete gyorsítja az anyag lehűlését. A hőveszteség hatására az egyébként nem durva keverék is annak tűnhet.Durva keverék tömörítése

A durva keverékekre ajánlott tömörítési eljárás függ attól, a terítés mely fázisa ment már végbe. Alap vagy kötő rétegnél törőfázisban a legjobb eredményt egy nehéz gumikerekes henger produkálhatja. Ezen gépek hatékonyan préselik a nagyobb szemcséket a réteg mélyére. A közbenső szakaszban egy kétdobos vibrációs tömörítővel érhető el a kívánt tömörség. A finiselést egy ugyanilyen gép végzi, statikus üzemmódban. Kopóréteg esetén eltérő a sorrend. A törőfázisban előnyösebb egy kétdobos vibrációs gép. A nehéz gumikerekes gép itt eldolgozhatatlan nyomott hagyna, így azt a közbenső fázisban a tömörítés befejezésére kell használni; ekkor minimális az esélye, hogy nyomot hagy.A finiselést itt is egy vibrációs kétdobos henger végzi, statikus módban. Durva keverékek esetén gyakran szükséges hengerlési séma kidolgozása, amely a finiser mögött közvetlenül vezet a keverék lehető legmagasabb hőmérsékleten való tömörítése érdekében. A termelékenység növelésére gyakori megoldás további gépek beállítása.

Puha keverékeket előidéző tényezőkA tömörítés során kitérő mozgású vagy deformálódó keveréket nevezik puhának. Egy keverék a puhaság jeleit túlzott tömörítési energia alkalmazása esetén mutathatja. A helyzet megoldására kisebb amplitúdó, vagy statikus tömörítési mód, vagy könnyebb gumikerekes henger használata szolgál. A puha keverék jellemzői a kerek adalékanyag használata, nagy nedvességtartalmú adalékanyag, önmaga körül vastag filmréteget képző adalékanyag, magas bitumentartalom, alacsony merevségű bitumen. Magas keverék hőmérséklet és magas környező hőmérséklet szintén puhulást eredményez. A magas hőmérséklet miatt puha keverék tömörítését messze a finiser mögött kell végezni, ahol az anyag elég hideg a deformáció nélküli tömörítéshez. Meg kell vizsgálni az amplitúdó beállítását és a gumikerekes henger abroncsnyomását a tömörséghez szükséges erők előállításához, anélkül, hogy az anyagban nyom maradna.

Puha keverék tömörítéseA puha keverékek két csoportra oszthatók. A teljes tömörítési eljárás alatt puha keverékekre ajánlott séma: kétdobos vibrációs henger a törő, gumikerekes a közbenső, és kétdobos vibrációs henger statikus módban a végső fázisban. Könnyű gumikerekes henger szintén használható a törőfázisban, attól függően, mennyire puha a keverék, és hogy nyomot hagy-e az anyagban. A közbenső fázisban vibrációs kétdobos henger is használható alacsony amplitúdóval. Az egyes szakaszokban puha keverékekre hasonló minta ajánlott, kissé eltérő gépekkel. A törőfázisban gyakran kettő kétdobos vibrációs henger szükséges, hogy a tömörítés időben be legyen fejezve. A közbenső fázisban széles abroncsú gumikerekes henger ajánlott, vagy egyáltalán semmilyen (a hőmérséklet csökkenésével a puhaság megszűntéig). A finiselésre egy vagy kettő kétdobos vibrációs henger ajánlott.

Törékeny keverékek

A törékeny keverékek tömörítés során sérülésre hajlamosak. A puha adalékanyagú mészkő, dolomit keverékek vibrációs hengerrel összetörhetőek. A törékeny adalékanyagok roncsolódhatnak, ha a tömörítés során túl nagy erő éri őket. A sérülés sokkal valószínűbb, ha a rétegvastagság/szemcseméret arány 2:1, vagy kevesebb. Ha lehetséges, növelni kell a rétegvastagságot vagy csökkenteni az adalékanyag szemcseméretét.Törékeny keverékek tömörítése

A vékony törékeny rétegek roncsolásának megelőzésére a törő fázisban alacsony amplitúdóra beállított kétdobos vibrációs henger, a közbensőben nehéz gumikerekes, a finiselőben félig vagy teljesen statikus üzemmódú kétdobos vibrációs henger használata szolgál. A törőfázisban nehéz gumikerekes henger is használható, ha nem hagy túlzottan nagy nyomot. Puha adalékanyagú keverékre a vibrációs tömörítők alkalmatlanok. A törő és közbenső fázisban gumikerekes hengereket kell használni. Az első lehet nagyon nehéz a kellő tömörség eléréséhez. A végső simító fázisban statikus kétdobos henger szükséges. Az adalékanyag roncsolásának elkerülésére használatos az első fázisban gumikerekes henger. Vibrációs kétdobos henger akkor alkalmazható, ha az adalékanyag sérülésének veszélye minimális.AmplitúdóAmplitúdó beállítására a tömörítés kezdetekor vagy próbapálya építésekor kerül sor. (mindezek megerősítik azt, hogy a tömörítőgép kezelőjének jól kell ismernie a tömörítést befolyásoló tényezők variációit).
Nagyon vékony rétegek esetén a vibráció nem ajánlott, különösen merev alépítményeken.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén