Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXIV.

Szakcikkek - 2011-07-11 20:48:46 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörségvizsgálati eljárások VII.

Tömörség mérő rendszerek II.


GEODYNAMIC – Compactometer

A műszer a folyamatos tömörség-szabályozást (CCC, Continuous Compaction Control) szolgálja. A dob csapágyazásába épített érzékelő gyorsulásokat mér a vibrációs dob működése közben. A szenzortól érkező jelek megváltoznak, ahogy a felület keményedik, tömörödik. A műszer ezeket a jeleket olyan értékekké alakítja át, melyek jelzik a talaj teherbíró képességének relatív értékét (CMV). A CMV (Compaction Meter Value) definiálható, feltételezve, hogy az ütés erőamplitúdója arányos a gyorsulás alapharmonikusával, és hogy az ütés során elért elmozdulás közelíthető a gyorsulás alapharmonikusának kettős integráljával.

CMV ~ â(2*ω0)/â(ω0), ahol â az amplitúdó, és ω0 a gerjesztő frekvencia.

A tömörítést dokumentáló rendszer (CDS, Compaction Documentation System) kijelzi a tömörítési eredményeket a henger munkavégzése közben. Egy teljes menet végeztével a CDS-rendszer kijelzi a CMV-t az összes sávra egymás mellett. A tömörítés ezáltal hatékonyabban irányítható, a hengerlési menetek száma minimalizálható. Forró aszfaltkeverékekre a folytonos aszfalttömörítés (CAC, Continuous Asphalt Compaction) és az aszfalttömörítés dokumentációs rendszer (ACD, Asphalt Compaction Documentation System) használatos. Az ACD-rendszer által használt értékek hasonlóak a CMV talajtömörítésnél használt értékeihez.HAMM Tömörségmérő (HCM)

Az alaprendszer itt is a következő elemekből áll: gyorsulásérzékelő, sebességmérő (haladási sebesség), számítógép. A szenzor által küldött jeleket a számítógép feldolgozza, és a kezelő számára mutatós műszeren, tehát analóg formában megjeleníti a haladási sebességet és a gyorsulásból számolt rezgéskitérés amplitúdót (ami végső fokon arányos a tömörséggel). Igény szerint ez az analóg jel kirajzoltatható szalagpapírra (regisztrátum).

A kezelő beavatkozási lehetősége az ECOMATIC rendszer segítségével történik. Itt lehetőség van amplitúdó- és frekvenciaállításra. Az elektronikus egységbe bemenő paraméterek:
- gázkaron található vibráció ki-bekapcsoló gomb helyzete
- automata v. kézi kapcsoló
- vibrált henger kiválasztó (első, hátsó, mindkettő)
- a menetelő szivattyúban 2 közelségérzékelő a haladási irány lekérdezésére
- a vibromotoron található fordulatszám jeladó jele
- frekvencia beállító potenciométer helyzete
- amplitúdóbeállító

Kimenő paraméterek:
- vibromotor frekvenciája (digitális kijelzőn)
- a vibromotort tápláló változtatható szállítású szivattyú két proporcionális állítószelepének villamos jele.

A vibromotort tápláló szivattyú és a vibromotor zárt körfolyamban vannak, így a szivattyú állítása közvetlenül hat a rezgésjellemzőkre.A rendszer előnyei:
- üzemanyag-megtakarítás
- jelentős zajcsökkenés
- a tényleges frekvencia digitális formában történő kijelzése
- a talajviszonyoktól független frekvencia-tartás
- automata üzemben is kézi be- és kikapcsolási lehetőség

Mivel az amplitúdó beállító kapcsolóval két amplitúdó közül választhatunk, biztos, hogy az excenter két egységből áll, melyek közül az egyik hajtott; egyik forgásiránynál egy oldalra kerülnek, nagyobb excentricitást adva, másik forgásiránynál pedig az excenterek az ütközőig szétnyílnak, kisebb excentricitást adva.

CDS tömörség dokumentáló rendszer

A rendszer alapja a már ismertetett HCM tömörségmérő rendszer. Ennek a jeleit dolgozza fel egy viszonylag nagyméretű síkképernyős elektronikus egység, melyről leolvasható (maximum 120 méter hosszan, 10 egymás melletti menetben) az elkészült „tömörség térkép”: 4 különböző satírozással (a tömörségnek megfelelően), a henger aktuális helyzetét feltüntetve. Egy csíkot vizsgálva a finomság megnő (már nem négy különböző értéket mutat a satírozás, hanem függvényként jelzi a tömörséget a megtett út függvényében). Az egységről közvetlenül nyomtatható illetve számítógépre csatlakozva későbbi feldolgozásra adódik lehetőség.Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén