Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXI.

Szakcikkek - 2011-06-14 10:56:09 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörségvizsgálati eljárások IV.

Folyamatos tömörségmérés I.


A fejlesztés története

A folyamatos tömörségméréssel kapcsolatos kutatások a hetvenes évek második felében kezdődtek, a Bomag-nál Németországban, az Amman cégnél Svájcban és a Geodynamic-nál Svédországban. Azóta is ezek a gyártók uralják ezen a téren a piacot. Az elméleti kutatásokat Forssblad, Thunder és Sandström publikálta 1980-ban. Ezt követte az 1982-ben végzett talajkísérlet sorozat, majd a Bomag által elsőként kifejlesztett mérőrendszer alkalmazása talajtömörítő hengereken. A dokumentációs rendszerrel kiegészített mérőrendszer 1989-ben jelent meg. Az első ICM (intelligens tömörítő rendszer) elven működő hengert az 1992-es Bauma konferencián mutatták be. A BOMAG tömörítőkön 1993-ban megjelent az SCCC (folyamatos tömörségmérő rendszer), 1996-ban a Variomatic, 1998-ban a Variocontrol. 2000-ben a szabványokkal összehasonlítható vibrációs modulust is mérni tudták már, majd 2001-ben megjelent az Asphalt manager.

A mérés alapelve

Tömörítéskor a tömörítő test bizonyos mennyiségű munkát végez a talajon, amelynek energiája a talajban – annak tulajdonságaitól függően - elnyelődik, ill. visszaverődik. A tömörítési folyamat kezdetén, a közölt energia nagy részét a talaj elnyeli, melynek hatására a tömörödés végbemegy. A talaj tömörségének növekedésével, a visszavert energiamennyiség is nő. Ez a tömörítőgépre visszaadott energiamennyiség mérhető, és a talaj tömörségére vonatkozó paraméterként kezelhető.

A folyamatos tömörségmérő rendszerek általában gyorsulásmérő érzékelőkből, adattároló és feldolgozó egységből, kijelző egységből, kezelőpultból és regisztráló készülékből állnak. A gyorsulásmérőket a gerjesztett hengerrel együtt rezgő álló alkatrészekre, rendszerint a henger csapágyazására szerelik fel. A tömörítési folyamat során az egyre merevebb talajjal érintkező henger rezgésgyorsulása megnő, amit a gyorsulásérzékelőn keresztül rögzít az adattároló egység. Az így kapott értékekből átlagértékeket képeznek.A tömörségi fok rezgésgyorsulásból történő származtatására kétféle alapvető eljárás ismert, amelyeket szinte mindegyik gyorsulásmérésen alapuló folyamatos tömörségellenőrző rendszer alkalmaz.

Tömörítés egy megadott értékre

A tömörségi állapot értéke, ami az adott terület tömörítésére vonatkozóan egy minimum követelményt jelent (alapérték), a központi egység memóriájában van eltárolva. Ezt az értéket az építési területen végzett tömörítési kísérletek, illetve tapasztalatok alapján határozzák meg. A tömörítés addig tart, amíg a megfelelő tömörséget el nem érte az egész munkaterület. Továbbá a legtöbb rendszer jelzi az alapértékhez viszonyított 50%, 70% és 90%-os tömörítettséget is.


Tömörítés a maximális értékre

Adott típusú tömörítőhengerek csak bizonyos mértékig tudják tömöríteni a laza talajokat. Ez után a tömörség után a tömörödési folyamat megáll, és a további járatok már hatástalanok és feleslegesek. Ráadásul a talajréteg nemkívánatos túltömörítése, a felületi rétegek roncsolódása is felléphet. Ezen eljárás során a két áthaladás közötti rezgésgyorsulás értékének változását mérik.

Amennyiben ez a változás egy előre megadott határérték alá csökken, akkor a gép a további járatok során már nem képes a tömörségi fokot számottevően növelni, azaz a munka befejezhető. Így megvalósítható a munkaterület tökéletes tömörítése, minimális járatszám alkalmazásával, a talaj túltömörítésének veszélye nélkül.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén