Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XXI.

Szakcikkek - 2011-06-14 10:56:09 nyomtatás cikk nyomtatása



Tömörségvizsgálati eljárások IV.

Folyamatos tömörségmérés I.


A fejlesztés története

A folyamatos tömörségméréssel kapcsolatos kutatások a hetvenes évek második felében kezdődtek, a Bomag-nál Németországban, az Amman cégnél Svájcban és a Geodynamic-nál Svédországban. Azóta is ezek a gyártók uralják ezen a téren a piacot. Az elméleti kutatásokat Forssblad, Thunder és Sandström publikálta 1980-ban. Ezt követte az 1982-ben végzett talajkísérlet sorozat, majd a Bomag által elsőként kifejlesztett mérőrendszer alkalmazása talajtömörítő hengereken. A dokumentációs rendszerrel kiegészített mérőrendszer 1989-ben jelent meg. Az első ICM (intelligens tömörítő rendszer) elven működő hengert az 1992-es Bauma konferencián mutatták be. A BOMAG tömörítőkön 1993-ban megjelent az SCCC (folyamatos tömörségmérő rendszer), 1996-ban a Variomatic, 1998-ban a Variocontrol. 2000-ben a szabványokkal összehasonlítható vibrációs modulust is mérni tudták már, majd 2001-ben megjelent az Asphalt manager.

A mérés alapelve

Tömörítéskor a tömörítő test bizonyos mennyiségű munkát végez a talajon, amelynek energiája a talajban – annak tulajdonságaitól függően - elnyelődik, ill. visszaverődik. A tömörítési folyamat kezdetén, a közölt energia nagy részét a talaj elnyeli, melynek hatására a tömörödés végbemegy. A talaj tömörségének növekedésével, a visszavert energiamennyiség is nő. Ez a tömörítőgépre visszaadott energiamennyiség mérhető, és a talaj tömörségére vonatkozó paraméterként kezelhető.

A folyamatos tömörségmérő rendszerek általában gyorsulásmérő érzékelőkből, adattároló és feldolgozó egységből, kijelző egységből, kezelőpultból és regisztráló készülékből állnak. A gyorsulásmérőket a gerjesztett hengerrel együtt rezgő álló alkatrészekre, rendszerint a henger csapágyazására szerelik fel. A tömörítési folyamat során az egyre merevebb talajjal érintkező henger rezgésgyorsulása megnő, amit a gyorsulásérzékelőn keresztül rögzít az adattároló egység. Az így kapott értékekből átlagértékeket képeznek.



A tömörségi fok rezgésgyorsulásból történő származtatására kétféle alapvető eljárás ismert, amelyeket szinte mindegyik gyorsulásmérésen alapuló folyamatos tömörségellenőrző rendszer alkalmaz.

Tömörítés egy megadott értékre

A tömörségi állapot értéke, ami az adott terület tömörítésére vonatkozóan egy minimum követelményt jelent (alapérték), a központi egység memóriájában van eltárolva. Ezt az értéket az építési területen végzett tömörítési kísérletek, illetve tapasztalatok alapján határozzák meg. A tömörítés addig tart, amíg a megfelelő tömörséget el nem érte az egész munkaterület. Továbbá a legtöbb rendszer jelzi az alapértékhez viszonyított 50%, 70% és 90%-os tömörítettséget is.


Tömörítés a maximális értékre

Adott típusú tömörítőhengerek csak bizonyos mértékig tudják tömöríteni a laza talajokat. Ez után a tömörség után a tömörödési folyamat megáll, és a további járatok már hatástalanok és feleslegesek. Ráadásul a talajréteg nemkívánatos túltömörítése, a felületi rétegek roncsolódása is felléphet. Ezen eljárás során a két áthaladás közötti rezgésgyorsulás értékének változását mérik.

Amennyiben ez a változás egy előre megadott határérték alá csökken, akkor a gép a további járatok során már nem képes a tömörségi fokot számottevően növelni, azaz a munka befejezhető. Így megvalósítható a munkaterület tökéletes tömörítése, minimális járatszám alkalmazásával, a talaj túltömörítésének veszélye nélkül.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.



A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás után



Legolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
„Az év gépe 2010” választás nyertesei
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén