Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XX.

Szakcikkek - 2011-05-30 19:41:33 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörségvizsgálati eljárások III.

Helyszíni vizsgálatok II.


Clegg becsapódásos talajvizsgáló

A Clegg becsapódásos talajvizsgáló alapvetően egy vezetőcsőben működő módosított, 4,5 kg-os tömörítő kalapácsból áll. Amikor a kalapácsot egy megadott magasságból elengedik, a csövön átzuhanva nekicsapódik az alátámasztásnak, a becsapódás környezetében lévő anyag merevségétől függő értékkel lelassul. A kalapácsra szerelt gyorsulásmérő elektromos töltéseket generál, amit egy csúcstároló digitális kiolvasó egységbe vezetnek. A kiolvasó regisztrálja a csúcs lassulásait. A negyedik kalapácsütés után elért szintet „becsapódási értéknek” nevezik.A teszt elvégzéséhez a földfelszínt finoman lábbal lesöprik, hogy eltávolítsák a laza anyagot, majd a vezetőcsövet a helyére állítják. A digitális kiolvasó egységet bekapcsolva (bal kézben) a kalapácsot 450 mm magasságba emelik (ezt egy bejelölt szint mutatja a kalapács fején) és utána hagyják szabadon esni. Ezt a folyamatot négyszer ismétlik, az utolsó ejtéskor felvett adat a vizsgálat „becsapódási értéke”. Ez a technika lehetővé teszi nagyszámú becsapódási érték beszerzését igen rövid idő alatt; a műszerrel fél nap alatt akár 250 teszt is végezhető. A becsapódási érték a talaj erősségére vonatkozó jellemző, és jó összefüggést mutat a CBR tesztek eredményeivel. Így a becsapódásos talajvizsgáló adatait a laboratóriumban vagy a munkaterületen végzett CBR tesztek eredményeihez hasonló módon lehet használni.

A munkaterületen a becsapódásos talajvizsgáló alkalmazható a gyengén tömörített részek azonosításában és a hatástalan hengerlés elkerülésében. A hibás munka felfedezhető és orvosolható, amint előfordul. A vizsgált anyag kalibrálása lehetőséget ad arra, hogy bizonyos nedvességtartalomnál egy szükséges tömörségi szint eléréséhez a becsapódási értéket meghatározhassuk. A műszert széles körben alkalmazzák útburkolatok tervezésének és építésének, síkok, földmunkák vizsgálatakor, illetve nagy területen egységes tömörség biztosítására. Cső- vagy kábelfektetés után, az árok visszatemetésekor a mérések gyorsan elvégezhetők, így biztosítva, hogy a konszolidáció (szilárdulási) értékek megegyeznek az előírtakkal.

Sík terhelés megtartásának vizsgálata

A sík terhelés megtartásának vizsgálata gyakran a tömörségi állapot közvetett meghatározásának módja. A tömörített réteg különböző pontjain a síkot próbaterhelésnek vetik alá. A nyomást két egymás utáni alkalommal adják egy merev kör alakú támasztó lemezre, a megfelelő süllyedések értékeit mérik, és összefüggésbe hozzák egymással Ev1 és Ev2 deformációs modulusok kiszámításával. A talajtípustól és a sík tetejétől mért mélységtől függően a szabványok előírnak egy rögzített számértéket a minimális Ev2 értékre és a maximális Ev2/ Ev1 arányra.A sík terhelés megtartásának vizsgálatát csak szakember végezheti, a német DIN 18134 szabvány pontosan leírja, hogy kell a tesztet végrehajtani.
A módszer egyik nagy hátránya az idő és felszerelés ráfordítás, mivel a teszt kb. 1 óráig tart mérési pontonként, beleértve az összeállítást és szétszerelést, és mert ellensúly – általában egy megrakott teherautó – szükséges. Ráadásul, nincsenek kötelező értékek elázott kötött talajra, még akkor sem, ha korábban a megfelelő tömörségi fokra lettek tömörítve.

A tömörített talaj tömörségi foka közvetlenül vagy közvetetten mérhető különböző módszerekkel. A használt mód főleg a vizsgált vagy ellenőrzött talaj minőségétől függ.
Közvetlen módszer esetén – az izotópos módszert kivéve – a tömörített rétegből talajmintát vesznek. A minta száraz sűrűségét talajvizsgáló laboratóriumban meghatározzák, és összehasonlítják a korábban megállapított Proctor sűrűséggel.
Közvetett módszereknél egy sor adatot kell megállapítani, amik matematikai és fizikai kapcsolatba hozhatók a vonatkozó száraz sűrűséggel.

Izotópos tömörség mérés

Helyszíni tömörségmérő eljárás az izotópos tömörségmérés is.Az alkalmazott tömörítő berendezés típusától függetlenül fontos igazolni, hogy a sűrűségi előírások teljesültek-e. A tömörség meghatározására leggyakrabban használt eszköz az izotópos (nukleáris) sűrűségmérő műszer. Néha ezt a mérést egy kúproskadási vizsgálat is követi, az eredmények helyességének ellenőrzésére. A műszer nedvességtartalmat, sűrűséget és százalékos tömörséget képes mérni. Pontos mérések általában 0,3 m mélységig végezhetők. Ennél vastagabb réteg esetén a felső részt el kell távolítani, az alsó részt megvizsgálni, a felső részt pedig egy másik, külön vizsgálat alá vetni.
A nukleáris mérési módszer azon mérések csoportjába tartozik, ahol radioaktív izotópból kijövő sugarakat mérnek detektorok segítségével. A mért értékek összefüggésben vannak a sugarak járta talaj sűrűségével és nedvességtartalmával.

A legfontosabb előnye ennek a módszernek a precizitása és a megbízhatósága, az igen rövid mérési idővel együtt. A korábban bemutatott kitöltő eljárással szemben, ami magába foglalja a laborvizsgálatokat, mely a tömörségi fok meghatározásához (Pr% -ban) kb. 24 órás időszükséglettel bír, a nukleáris módszer mérési pontonként csak hozzávetőlegesen 5 percet igényel.
Másik fontos előny, hogy nem bolygatják meg a már betömörített földet méréskor, és aszfalton végzett teszt esetén sincs roncsolásos mintavételezésre szükség. A legtöbb országban csak ilyen típusú munkára felhatalmazott ember használhatja és kezelheti a nukleáris mérőeszközt.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén