Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XVII.

Szakcikkek - 2011-05-02 19:26:21 nyomtatás cikk nyomtatásaDinamikus tömörítőgépek VII.

Vibrációs tömörítőgépek VI.

Egyéb útépítésnél alkalmazott tömörítő eszközök


A betonútépítés tömörítő eszközei

A beépítésnél a beton tömörítését a betonkeverék konzisztenciájának változtatásával és a finisher vibrátorainak és éldöngölőjének beállításával lehet megoldani. A csatlakozások és szintjavítások vibrolappal, vagy kézi vezetésű vibrohengerrel tömöríthetőek. Betonút építéskor általánosan használt eszköz a lenti ábrán látható rúdvibrátor.Rúdvibrátorok nem alkalmazhatóak, ha a betonútban keresztirányú vasalást is alkalmazunk. Ekkor csak felületi vibrátorokkal (ábra) oldható meg a beton tömörítése.Alsó vibrálással ellátott terítőláda

Az útpálya-szerkezeti anyagok elterítésének és tömörítésének eddigi hagyományos módszerei nem tették lehetővé, hogy a pályaszerkezeti réteg teljes vastagságában egyenletes és elég tömör legyen. Az új terítőgép ezt a problémát képes kiküszöbölni. Az eljárás lényege, hogy a keverék szemcséit a gép vibrált terítőládája szabályosan összerendezi, és folyamatosan a tükörre helyezi, majd a rendezett anyagot a hagyományos módszerekkel tömörítik. Az egyszerű és gazdaságos gép bevezetése megváltoztathatja az útépítés eddigi módszereit.

A terítőláda (lásd ábra) feneke részben íves (1), részben pedig vízszintes sík (2). A láda alsó része vízszintes vibráló hatásnak van kitéve (3), ennek következtében az íves részben lévő keverék lefelé hatol, a vízszintes részben pedig a szemcsék a legtömörebb helyzetbe rendeződnek, megkönnyítve a terített réteg későbbi tömörítését.

A gép működésének elve:A hagyományos beépítéskor a tömörítés a réteg felületére hat és lefelé terjed. A keverék alsó rétege a rezgésterjedés exponenciálisan csökkenő jellege miatt lazább marad. A terítőládán nincs függőleges tömörítő hatás, a vízszintes vibrálás hatására az íves részen a szemcsék kezdik felvenni a legstabilabb pozíciót, majd továbbhaladva a vízszintes fenékrész felé elrendeződnek. A fölöttük levő második réteg ekkor még instabil, a vibráció további hatására azonban a második szemcsesor is rendeződik, kitöltve az első réteg hézagait. A folyamat a többi rétegben is így folytatódik tovább. Az így elrendezett halmaz még nem tömör, a végleges tömörség további függőleges hatású tömörítőeszközökkel érhető el.

A technológia létjogosultságát mutatja be az alábbi ábra. Látható, hogy a rendezett rétegek esetén a tömörség végső értéke körülbelül megegyezik, de a tömörítés függőleges eloszlása sokkal homogénebb lesz.
Az (1) görbe alul vibrált, majd felül tömörített anyag térfogatsűrűsége, a (2) görbe csak alulvibrálással elért tömörség, a (3) pedig a hagyományos felső tömörítés hatását szemlélteti.A fejlesztések iránya

Napjainkban ezen a területen is egyre nagyobb teret hódít magának az elektronika. A hidraulika és a vezérléstechnika fejlődésével, az arányos irányítók megjelenésével ma már a legtöbb gép hidraulikus hajtással rendelkezik. Ezzel a fékezésekkor és indulásokkor fellépő gyorsulásokat könnyen az adott határértéken belül lehet tartani, aminek a tömörített réteg minőségében van nagy szerepe, mivel így megelőzhető a rétegek roncsolódása. A hidraulikus kapcsolások energiasűrűsége nagy, általánosan 350 bar nyomás jellemzi őket. A térfogatáram könnyen változtatható, akár fokozatmentesen is, és a túlterhelés elleni védelem is egyszerűen megoldható.

Az alacsony energiájú elektromos vezérlés könnyen egységesíthető, a munkafolyamatok egyszerűen regisztrálhatóak vele. Az vezérlő egységek könnyen összeköthetőek PLC-vel, vagy számítógéppel. Az informatika rohamos fejlődésével ma már gyakran memóriakártyára tölthető az összes szükséges információ. Gyorsulásmérővel együtt könnyen regisztrálható a vibrációs hengerek által elért tömörség foka. Innen már csak egy lépés a tömörítés automatizálása, mellyel nagyobb hatásfok érhető el. Ehhez a rendszerhez kapcsolható GPS (Global Positioning System) is, mely a gép helyzetének pontos meghatározásában nyújt segítséget. Ezek az eszközök magas áruk miatt ma még csak nagyobb volumenű építkezéseken alkalmazhatóak gazdaságosan.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén