Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XVI.

Szakcikkek - 2011-04-24 21:30:56 nyomtatás cikk nyomtatásaDinamikus tömörítőgépek VI.

Vibrációs tömörítőgépek V.

Vibrációs hengertípusok


Simahenger:

Alkalmazásuk széleskörű. Kis tömegű gépektől kezdve egészen a legnagyobb gépeken is megtalálhatóak. Léteznek úgynevezett tandem tömörítőhengerek, melyek mindkét tengelyén sima dobpalást van, de kombinálható gumikerekekkel is, sima gumi esetén kombinált tömörítőhengerként ismert, vagy földtömörítő hengerek esetén a két mintázott gumikerék általában a jó tapadásért és a hajtásért felel, míg az első tengelyen lévő általában hajtott, vibrált dob végzi a tömörítést.

Bütykös hengeres tömörítő:

A hatásos talajtömörítés a bütykös hengerekkel kezdődik. A bütykök gyúró mozgása és az utánuk visszamaradt mélyedések által megnövelt felületen intenzívebb párolgás indul meg.A bütykös hengereket kötött talajokon, illetve jelentős agyagtartalmú homokos talajokon használják, valamint hulladék, mint finom meddő, bányatörmelék, iszap vagy más hulladékhasznosító üzemben előforduló anyagok esetén.

Minden egyes bütyök csúcsán koncentrált tömörítő hatás jelentkezik. Az apró homlokfelületek jóval nagyobb talajnyomásúak, ami általában szükséges kötött talajok tömörítéséhez. A ferde oldalú bütykök végiggördülnek a talajon, és a bütykök kifordulnak a tömörített talajból anélkül, hogy azok összetörnék a felszíni réteget.

Sima dobokra felszerelhetőek bütykös köpenykészletek. A felcsavarozható köpenyek lehetővé teszik egy tömörítő többféle talajon való alkalmazását. A köpenyek növelik a dob tömegét, így alkalmazásukkor mindig alacsonyabb a vibrációs kitérés. Az alacsonyabb amplitúdó annyira lecsökkenti a tömörítő munkát, hogy a gép bizonyos feladatokra alkalmatlanná válhat.Sokszög alakú henger:

Szintén talaj- vagy hulladéktömörítésnél van szerepe az úgynevezett sokszög köpenynek. Tömörítő hatása elsősorban itt is a legördüléskor keletkező helyi nyomáscsúcsok által növekszik meg, a legördülés során ugyanis a sokszög élén kisebb felületen érintkezik a henger. Ezzel nem csak az érintkezési felületen létrejövő nyomás nő meg, hanem a gép hatásmélysége is (lásd ábra), ugyanis az élek nem csak függőlegesen továbbítják a nyomást a mélyebben lévő talajrétegekbe, hanem oldalirányú gyúró hatást is kifejtenek a talajra.A tömörítő köpeny három részből áll, melyek mindegyike nyolcszög alapú hasáb. A henger belsejében excenteres gerjesztés növeli a tömörítő erőt.Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén