Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XV.

Szakcikkek - 2011-04-16 19:38:19 nyomtatás cikk nyomtatásaDinamikus tömörítőgépek V.

Vibrációs tömörítőgépek IV.


Vibrolapok

Vibrációs gerjesztést nem csak a hengereken lehet elhelyezni. A vibrolapok gerjesztő ereje nagyobb, mint a súlyuk, így az excenter minden egyes körülfordulásakor elemelkednek a talajtól. Az elemelkedés időtartama alatt haladnak a gerjesztéstől függő irányba. A talajra visszazuhanva adják át a kinetikus energiájukat és a gerjesztő egység által keltett centrifugális erőhatást a tömörítendő anyagnak, rövid idejű nagy felületi nyomással. Az anyag szemcséi rezgésbe jönnek a vibráció hatására, ezzel javul a tömörítés hatásfoka.

Körgerjesztés esetén az egyetlen excenter tengely a lap elülső részén van elhelyezve. Haladás csak a gép elejének a talajtól való elemelkedéskor jön létre, a hátsó részt úgy vonszolja maga után a talajon csúszva, ezzel is simítva a felületét. A másik irányba történő elmozdulást megakadályozza a súrlódás, mivel abban a fázisban a gép súlya és az excenter centrifugális ereje által keltett gerjesztés egyesült leszorító ereje hat a gépre. Ezen gépeknek a nagy hátránya, hogy csak egy irányba haladhatnak.

Irányított gerjesztésnél a gerjesztő egység a lap közepén van elhelyezve, így az egész lap elemelkedik a talajtól. A gerjesztést általában két, azonos irányba forgó excenteres tengellyel hozzák létre. A kéttengelyű rendszer előnye az összegzett gerjesztő erő könnyű változtatása a tengelyek egymáshoz képest beállítható szöghelyzetével. Az eredő gerjesztő iránytól függően fokozatmentesen változtatható a haladási irány és sebesség a motor fordulatszámának változtatása nélkül.

Oszcillációs tömörítés

A Hamm cég 1983 óta kísérletezik oszcillációs tömörítéssel, és 1989 óta az egyedüli tömörítőgép gyártó cég, mely oszcillációs vibrációt alkalmaz gépeiben. Oszcilláló mozgásnál a henger statikus súlyán kívül a két különböző tengelyen a dob tengelyére szimmetrikusan elhelyezett, azonos irányba forgó tömegek hatására megy végbe a tömörödés. A két excentrikus tömeg a dobra folyamatosan változó forgatónyomatékot közöl, ezzel a talajban periodikus nyíró és nyomó feszültséget keltve. Ezzel a szemcsékre vízszintes irányú rendező hatást gyakorol, a gép statikus tömege szolgáltatja a függőleges irányban ható tömörítőerőt.Az oszcilláló hengerek amplitúdója kisebb, mint a vibrációs hengereké, továbbá a rezgés kisebb távolságon belül szűnik meg, ezért hidakon és épületek mellett, ahol szerkezeti szempontból kedvezőtlen a vibrációs tömörítés, gyakran alkalmazzák ezt a tömörítési módszert. A módszer jól alkalmazható mind talaj-, mind aszfalttömörítés területén.

Aszfalttömörítés esetén, kör- vagy irányított gerjesztést alkalmazva a „túltömörítés” az útburkolat csúszásmentességét biztosító szemcsék aprózódását okozhatja. Ez nem következhet be oszcillációs tömörítés esetén. Mi több, az oszcilláció kihűlt, illetve gyorsan hűlő, vékony aszfaltrétegek esetén is alkalmazható, akár 100 C° alatt is, a burkolat berepedezésének veszélye nélkül, ellentétben a hagyományos eljárások durva hatásaival. A sorozatos tesztelések alapján a rendszer éppen ezen különösen kritikus körülmények között mutatta meg óriási előnyeit.

Másik gyakori probléma az átlapolások tömörítése, ahol a henger félig már egy megszilárdult aszfaltrétegen halad. Erős vibrálás esetén ez jelentősen igénybe venné a gép szerkezeti egységeit, mivel a nagyobb merevség miatt a gépre visszaadódó energia is nagyobb. Mindezek miatt a tömörítőgép felfüggesztése szempontjából is meg kell szabni egy határértéket, amire automatikusan leszabályoz a gép.

Egy hagyományos vibrációs henger, egy irányított gerjesztésű henger és egy oszcillációs henger összehasonlító tesztje alapján az oszcillációs gép kevesebb járatszámmal nagyobb tömörségi fokot ért el, mint a másik két gép. Aszfalton dolgozva az oszcillációs henger gond nélkül teljesítette a 95 %-os tömörséget. Ráadásul az oszcillációs tömörítő a 4. járat során is növelte a tömörségi fokot, míg a másik két gép esetén az utolsó járatok során már tömörségcsökkenés következett be.Az oszcillációs rendszer további előnyei:
- Kisebb zaj, komfortosabb munkavégzés
- Hosszabb élettartam
- Magasabb és alacsonyabb aszfalthőmérsékleten is alkalmazható, mint a vibrációs hengerek

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén