Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XIX.

Szakcikkek - 2011-05-22 21:38:54 nyomtatás cikk nyomtatásaTömörségvizsgálati eljárások II.

Helyszíni vizsgálatok I.


Ballon kitöltő módszer

A talaj elegyengetése után a köralakú alaplemezt a tömörített földre helyezik és rögzítik, majd az acélgyűrűn belül, annak felszínétől kb. 50 mm mélységig kiszedik a földet. A laza talajt ecsettel eltávolítják. Ezután a ballonos tesztelő berendezést az acélgyűrűre teszik, és, a levegőztető szelep kinyitása után, a dugattyúrúd fogantyújának lenyomásával a dugattyút lefelé nyomják. Amint a ballon keményen a földhöz nyomódik és a folyadék felszíne a dugattyúrúd belsejében eléri a jelzést, az L0 érték leolvasandó a nóniuszon.Ezután a dugattyút és a ballont kihúzzák újra, és az egész vizsgáló berendezést a dobozába teszik. Az acélgyűrűben a talajt megfelelő szerszámmal a gyűrű átmérőjének körülbelül 1-1,5-szeres mélységében kell kiásni, és gondosan egy zárt tartályba tenni. A gödör fala, amennyire lehet, legyen vízszintes, és ne menjen az acélgyűrű alá. A falról lelógó és a gödör fenekén fekvő laza talajt ecsettel el kell távolítani, és a talajtároló tartályba tenni. A tartályt azután le kell szigetelni, a levegő beszivárgást vagy a nedvesség elillanását megakadályozandó. Miután végeztek a próbagödörrel, a ballonos berendezést a gyűrű lapra helyezik, és a ballont ismét erősen a gödör falának és fenekének nyomják. Egy új L1 értéket leolvasnak. A meghatározandó gödörtérfogat egyenlő a két leolvasott dugattyúhelyzet közt kiszorított folyadék térfogatával:

V = (L1 – L0) x F

Ahol F a ballonos berendezésre jellemző, dugattyúfelülettől függő konstans szorzó.

Tipikus kezelési hibák:
- a ballonos eszköz helytelen levegőztetése
- a gumiballon talajjal vagy gödörrel szembeni elégtelen nyomása (a folyadékfelszín nem éri el a rúdon levő jelzést)
- a mintatároló megtöltésekor anyagveszteség a mintából
- nyitva hagyott tároló, következésképpen trópusi területen nedvesség eltávozás.

Homok kitöltéses módszer

Amint a megfelelő acélgyűrű a talajhoz lett rögzítve, a ballonos módszerhez teljesen hasonló módon a tömörített talajba egy gödröt ásnak. Miután kész a gödör, egy gondosan lemért tölcsért és egy tégelyt megtöltenek kalibrált, finomszemcsés, egységes teszt homokkal és az acélgyűrűn a gödör fölé teszik. A zár kinyitása után a homok addig ömlik ki, amíg a gödör meg nem telik. Ekkor a zárat elzárják, és lemérik a tölcsért és a tégelyt újra. A súlykülönbség ismeretében a gödörbe töltött homok térfogata is ismert.Tipikus üzemeltetési és számítási hibák, hasonlóan a ballonos módszeréhez:
- mintából anyagveszteség
- nem kalibrált homok használata (helytelen térfogat)
- vibráció a földben a teszt alatt (a homok részben tömörödik).

Szonda leütő teszt

A talaj magas finomszemcse tartalma esetén lehetőség van könnyű döngölő vagy leütő szonda használatára. Ennek a közvetett mérési módszernek a legfőbb előnye, hogy relatíve gyors ellenőrzést tesz lehetővé a tömörített réteg sok különböző pontján; további pozitív vonatkozása a rézsűn illetve keskeny (pl. árok) vagy közbezárt területen történő egyszerű működtetés. Mindemellett, rá kell mutatni, hogy a következő esetekben ez a módszer nem ad az elért tömörségi fokra tévedhetetlen eredményt:
- változó talaj állapot
- változó nedvességtartalom
- kövekkel kevert talajok
- közepes – nagyon képlékeny kötött talajok

Lehetőség van arra, hogy egy visszatöltött réteget teljes mélységében ellenőrizzünk úgy, hogy számoljuk az állandó behatolási ellenállású szakaszig tartó szükséges ütésszámot, miközben a leütő szonda (csúcs + 1 méter) áthalad a talajon.

Ha az anyag képlékeny marad nagy szelvényeken keresztül, vagy akár az egész munkaterületen, lehetővé válik a szükséges minimális ütésszám meghatározása pl. a szonda 40, 60 vagy 80 cm-nyi behatolásához, száraz sűrűségen vagy felületi terhelésre adott válaszon alapuló, összehasonlító kalibrálás útján. Ezzel a módszerrel gyorsan meghatározhatók az átlagos érték alatti tömörségi fokkal rendelkező területek, így lehetséges ezen területek válogatott, ismételt tömörítése.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén