Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XIII.

Szakcikkek - 2011-03-27 21:46:47 nyomtatás cikk nyomtatásaDinamikus tömörítőgépek III.

Vibrációs tömörítőgépek II.

Dobmozgás

Azonos frekvencián a nagyobb kitérésű dob nagyobb erőt idéz elő, mint a kisebb kitérésű. Gyakran használatos a nagy és a kis kalapács analógiája. A nagy kalapács szimbolizálja a nagy kitérést, a kicsi a kis kitérést. Ha mindkettő azonos frekvencián üt, a nagyobb több munkát végez. A frekvenciát növelve a kalapácsok még több energiát szolgáltatnak. Ezért tűnik úgy, hogy mindig helyes megoldás a nagyobb amplitúdót a nagyobb frekvencián használni. A valóságban azonban a vibrációs rendszerek nem teszik lehetővé a nagy kitérés és nagy frekvencia együttes alkalmazását.A centrifugális erő függ mind az amplitúdótól, mind a frekvenciától, mind a dob súlyától. Az amplitúdó nagyságának, a forgó excentrikus tömeg frekvenciájának és a dob tömegének egyensúlyban kell lenniük, oly mértékű centrifugális erő létrehozására, amely hatékony tömörítést és megbízható vibrációs rendszert jelent. A fenti táblázat mutatja, hogy azonos centrifugális erő előállítható az amplitúdó és a frekvencia különböző kombinációiként.

Rezonancia

A vibrációs tömörítéssel kapcsolatban egy másik tényezőt, a rezonanciát is meg kell említeni. A rezonancia az adott tárgy sajátfrekvenciájával való rezgés. Közel a rezonanciához a vibrációs dob amplitúdója nő. A gép maga és a tömörített anyag is rendelkezik rezonancia-frekvenciával. A kettőt kombinálva az egész rendszer – a dob, a gép vázszerkezete és az anyag rendszerrezonanciával rendelkezik. Ha a vibráció nincs elég közel a gép és az anyag rendszerrezonanciájához, a vibrációs erő egy része nem adódik át az anyagra. Ebben az esetben a tömörítőmunka alacsony.Amennyiben a vibráció megegyezik a rendszerrezonanciával, a gép elválik a talajtól. Ez azt jelenti, hogy a dobok a vibrálás során nincsenek állandó kontaktusban a talajjal. A gép ekkor ugrál, kormányzása nehéz. A legjobb eredmények a rendszerrezonanciához közeli, de azt el nem érő vibrációval érhetők el. Ilyen körülmények között továbbítódik a legtöbb vibrációs erő az anyagba. A tömörítőmunka optimális, a gép működése sima.A vibrációs tömörítőket a rendszerrezonanciához közeli, de azt el nem érő frekvenciára méretezik. A diagram segít a centrifugális erő és frekvencia közti kapcsolat megértésében. A frekvencia és centrifugális erő növekedésével az elméleti generált erő progresszívan nő. A valódi átvitt erő eltérő módon növekszik, a rezonanciafrekvenciákon csúcsokkal.
A rendszerrezonancián túl növelve a frekvenciát az átvitt erő csökken, a vibráció kevésbé hatékony. Ne felejtsük el, hogy a rezonanciafrekvencián történő vibrálás sérülést okozhat a tömörítőgépben, és természetesen kényelmetlen a kezelő számára. Mivel a frekvenciát korlátozni kell a rendszerrezonancia közelében, általában a leghatékonyabb módszer a vibrációs tömörítésre alacsonyabb frekvenciák kombinálása nagyobb amplitúdókkal.

Excenter-tömeg

1 – olajszintjelző műszer
2 – excenter-tömeg tengelyének csapágyazása
3 – háromállású ellensúly
4 – amplitúdó beállító tárcsa
5 – fix excenter-tömeg
6 – gondolaA fenti ábra egy vibrációs tömörítő dobját ábrázolja. A hidraulikus hajtású excenter-tengely túlnyúlik a tömített burkolaton. A gondolán belül van az excenter-tömeg és a háromállású ellensúly. A centrifugális erő az excenter-tömeg forgásából származik, és így emelkedik el a dob az anyagtól. Az ellensúly három állásba forgatható az amplitúdó megváltoztatására. Az amplitúdó-beállítás kezdettől meghatározott, és nem változik, hacsak a gép feladata nem módosul, vagy gondok nem adódnak a tömörség elérésével. A vibrációs rendszer része az automatikus dobvibráció indító és megállító berendezés. Ha a munkasebesség egy adott érték alá esik, a vibrációs rendszer kikapcsol, a megállás és irányváltás közbeni túltömörítés megakadályozására. Amint a tömörítő folytatja a munkát, a vibrációs rendszer reaktiválódik, mihelyt a sebesség a kikapcsolási érték fölé nő.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén