Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások XI.

Szakcikkek - 2011-03-09 11:44:27 nyomtatás cikk nyomtatásaDinamikus tömörítőgépek I.

A dinamikus erők kisfrekvenciájú, 2-15 Hz-es döngölőkkel, vagy nagyfrekvenciájú, 20 Hz-nél nagyobb frekvenciájú vibrátorokkal kelthetőek.

Döngölők

A döngölők általában kézi vezetésű, kisméretű gépek. Belsőégésű motoros változatuknak két fajtája van, az egyik, mely saját súlyával, eséssel tömörít, a másik pedig szapora ütésekkel. Mindkét típus nagy amplitúdóval, nagy erejű ütéseket mér a talajra. A legtöbb talajfajtához alkalmazhatóak. A maximális hatásmélységük 40 cm körül van. Különösen jó eredmény érhető el a hosszúlöketű motoros döngölőkkel. A löket magassága 60-70 mm. Így a kevert szemcsés, agyagos talajok szemcseelrendezése az ütés és vibrálás hatására kedvező. A szükséges járatok száma 3-4. Az előrehaladás a gép ferde állásával érhető el, így minden ütés között lesz vízszintes elmozdulás.

Az ütések munkáját befolyásolja az emelkedési magasság, az ütések száma és a döngölőlemez. A lemez elegendően hosszú ideig marad kölcsönhatásban a tömörítendő anyaggal ahhoz, hogy a teljes mozgási energiáját leadja, így nagyon kedvező ezeknek az eszközöknek a teljesítmény-önsúly viszonya.

Az ejtőkosos tömörítési mód esetén a nagyobb súlyt képviselő kost a tömörítési felületre ejtik, már csak ritkán használják tömörítésre, főként a kos emelésével járó tetemes időveszteség miatt. A jelenlegi gyakorlat szerint cölöpök, szád- és Larssen-pallók leverésére használják.A D-302 ejtősúlyokkal ellátott henger az MSz-80-as traktor után kapcsolva dolgozott. Főbb részei: a keret a vonórúddal és a vonószerkezettel (amellyel a traktorhoz kapcsolják), a henger a benne elhelyezett három ejtősúllyal.

Ütőhatás

Az ütőhatás a tömeg talajnak való nekiütődésekor jelentkezik, két módon történhet. Legtöbbször egy vibrációs dobra gondolunk, ahol minden vibrációs ütőhatás hozzájárul a tömörítéshez. De számításba kell vennünk a nagysebességű tüskés hengereket. Ezek a gépek általában elég gyors működésűek ahhoz, hogy akárhányszor a tüske találkozik a talajjal, az ütőhatást jelent, mely befolyásolja a tömörítést.
Az ütőhatásból származó erők tömörítésre gyakorolt hatása a legkritikusabb forró aszfaltkeveréken vagy szemcsés alapon végzett munka során. Aszfalt és szemcsés anyag tömörítésekor a túl nagy ütőhatás kárt tehet az adalékanyagban. A hatékony tömörítéshez megfelelő egyensúly szükséges az ütőerő és más gépjellemzők között, mint a vibráció és a statikus tömeg.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén