Útépítésnél alkalmazott tömörítési eljárások V.

Szakcikkek - 2011-01-26 21:45:39 nyomtatás cikk nyomtatásaTalajfizikai jellemzők II.

Állapot jellemzők

Víztartalom: A talaj szemcséi között lévő hézagokat víz és levegő tölti ki. A talaj viselkedését (különösen a kötött talajokét) alapvetően befolyásolja a bennük lévő víz mennyisége. E vízmennyiség számszerű jellemzésére szolgál a víztartalom, ami a talajban lévő víz tömegének és a talaj száraz tömegének aránya.

Jele: w [%].

A víztartalom meghatározásához a talajból vett tetszőleges mennyiségű mintának eredeti nedvessége mellett megmérjük a tömegét (mn), majd 103-105 °C-on tömegállandóságig szárítjuk. Szárítás után megmérjük a száraz minta tömegét (md). A két mért érték különbsége az elpárolgott víz tömegét adja meg, ebből a víztartalom:

w= (mn-md)/md*100 [%]

A talajban többféle formában lehet jelen a víz. A legfontosabbak: a gravitációs víz, ami a nehézségi erő hatására felülről szivárog a talajba, és a kapilláris víz, ami pedig alulról, a talajvízből, a szemcsék közötti kis hézagokon, hajszálcsöveken emelkedik föl.

Konzisztencia index: A kötött talaj állapotára, átázottságára utaló viszonyszám. Jele: Ic.

Ic = (wL-w)/Ip

Az Ic érték lehetővé teszi az egymást követő talajrétegek állapotának összehasonlítását, tájékoztat az egyes rétegek teherbírásáról és összenyomhatóságáról. A konzisztencia index és az osztályozó jellemzők felhasználásával számos közelítő tapasztalati (empirikus) képletet dolgoztak ki elsősorban a nyírószilárdsági paraméterek és az összenyomódási modulus értékének megállapítására.

A kötött talajok nedvességi állapotát a konzisztencia index alapján az alábbi táblázat tartalmazza (MSZ 14043/2-79)Kötött talajok tömörödése:Tömörség: A talajmechanika a tömörséget vagy térfogat-viszonyszámokkal (n, e) vagy a térfogategységben lévő száraz anyag tömegével (ρd) fejezi ki. Ezeket a tömörségi jellemzőket különböző számításokban, illetve a feltöltések tömörségének ellenőrzésekor használják.

Hézagtérfogat: A talajban lévő levegő (VL) és víz térfogatát (VV) adja meg a teljes térfogathoz (V) viszonyítva. Jele: n [%].

n = (VL+VV)/V*100 [%]

Hézagtényező: A talajban lévő vízzel és/vagy levegővel kitöltött hézagok (pórusok) térfogatát adja meg a talajalkotó szemcsék össztérfogatához (Vs) viszonyítva.
Jele: e.

e = (V-Vs)/Vs

Telítettségi fok: A vízzel kitöltött hézagok térfogatának viszonya az összes hézag térfogatához. Jele: Sr.

Sr = VV/(VV+VL)

A szemcsés talajok osztályozását a telítettségi fok alapján a táblázat mutatja (MSZ 14043/2-79).Szemcsés talajok tömörödése:Térfogatsűrűség: Az egységnyi térfogatú talajban lévő összes alkotórészek tömegét fejezi ki. Jele: ρn [t/m3].

Száraz térfogatsűrűség: A térfogategységben lévő ásványi szemcsék száraz (w=0) tömege. Jele: ρd [t/m3].

Telített térfogatsűrűség: A térfogategységben lévő összes alkotó tömege telített talaj (Sr=1) esetén. Jele: ρt [t/m3].

Fázisos összetétel közvetlen mérőszámai:A talajt alkotó három különböző halmazállapotú közeg külön – külön vett térfogata százalékban kifejezve a teljes térfogathoz viszonyítva. Az egyes fázisok a szilárd szemcsék (s), víz (v), levegő (l) százalékos értékei és azok változása háromszög diagramban könnyen áttekinthetően ábrázolhatóak.

Lambert Zoltán diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén