Thor új kalapácsa Bosch GSH 16

Szakcikkek - 2008-07-08 13:36:40 nyomtatás cikk nyomtatásaThor (Tór) a Skandináv-germán mitológiában a mennydörgés, a vihar és a termékenység istene. A legenda szerint, ha Thor megforgatja a kalapácsát (Mjöllnir), akkor dörög az ég! Használat során, ha Thor elhajítja, az visszatér kezébe, akár egy bumeráng. Thor Mjöllnir segítségével győzi le a Mitgard kígyót, azonban a kígyó mérge ráfröccsen az istenre és megmérgezi. Thor halála után fiai átveszik az uralmat és megtalálják apjuk csodálatos fegyverét.

Így kezdődik a Wikipédia cikke Thor-ról a germán istenről, akinek kalapácsáról legendák keringtek. A mai világban persze jókat mosolygunk a régi mítoszokon, azonban az elmúlt napokban sikerült közelebbről is megismerkednem a Mjöllnir modern változatával. Tavaly tavasszal mutatta be a Bosch cég a legújabb fejlesztésű vésőkalapácsát, a Bosch GSH 16 Professional-t, melyet a fejlesztők a méretéből és teljesítményéből következőleg elsősorban ipari felhasználásra szántak. Mivel egy sajtótájékoztatón nem nyílik lehetőség egy gép valós környezetben történő kipróbálására, engem pedig műkedvelőként hajtott a kíváncsiság, hogy ugyanmár mitől is ennyire jó, így egy élő teszt lett az utánajárásom eredménye.

A másik tesztalany egy 8 nm-es terasz volt, járófelületként esztrichbe ágyazott tört járólappal (metlachi). Alatta 8 cm-es felbeton a födém béléstestekig és a gerendákig, valamint egy részén a monolit födémig. Annak idején a monolit födémet „szakszerűen” építési törmelékkel feltöltve hozták szintbe a béléstestekkel, úgyhogy ezen a részen könnyen tört és vált le a beton. Köretnek pedig műkővel borított vasalt betonkoszorú szolgált fel a mester amivel később még meggyűlt a bajom. Utóbbi tesztalanyunk kb. 25 éve készült és az ismerős kőműves alapos munkájának köszönhetően bőséges cementmennyiséggel, így azóta sem repesztette meg sem a fagy, sem a tűző napsütés. A feltörés az oka az volt, hogy az alatt található pince a teraszt folyamatosan érő napsütés miatt nagyon melegszik, így felül egy szigetelés kerül majd a födém és az új járólapok közé.

A gépet a gurulós műanyag szerszámkofferével együtt kaptam meg, ezért a 16,7 kg-os súly, plusz a koffer és a szárak közlekedtetése sem okozott nehézséget. A tesztcsomagban volt még két fajta hatszög befogású vésőszár is (egy hegyes és egy lapos). A szárak cseréje és biztosítása egyszerű volt és kényelmes. A szárat a hatszög alakú részig be kell tolni a kalapácsba, majd a biztosító stiftet egy rugó ellenében picit kihúzva 180 fokkal elfordítani és már kezdődhet is a munka. A felső fogantyú egy rugós csuklón keresztül csatlakozik a gép házához, aminek a rezgéscsillapításban van nagy jelentősége. Ezen is látszott, hogy a felhasználói ergonómiát és kényelmet szem előtt tartva fejlesztették a gépet, ugyanis a 45 J ütési energiát percenként 1300-szor csuklóval és könyökkel tompítani egy idő után fárasztó és egészségügyileg sem ajánlatos. A ki- és bekapcsolás a felső fogantyú alatt található billenőkapcsolóval történik.

Előtte – a korlát rögzítés feltárásának próbája látszik a kép közepén


A munkát kézi kalapáccsal és vésővel elvégezni 7 napba került volna a becsléseink szerint. Különösen a koszorú okozott sok meglepetést és kellemetlenséget, mert a szétrepedt beton nem hullott le azonnal, hanem még a betonacélról is külön le kellett vésni helyenként. Az esztriches rész és a felbeton ezután már csak gyerekjáték volt, annak ellenére, hogy a födém néha berezgett a kalapács ütéseitől, így jelentősen csökkentette az ütőerőt.

Utána

Összességében egy rövid beletanulással és sok-sok pihenő szünettel a Bosch GSH 16-os kalapács segítségével 1 nap alatt elkészült a vésés. A hosszú időnek inkább a humán teljesítmény volt az oka, ugyanis tűző napon 30-32 C fokban hosszú nadrágban és hosszú ujjú ingben dolgozni nem volt éppen könnyű, így a gyakori pihenőket leszámítva kb. 2-3 óra volt a nettó munkaidő. Ennek leginkább a szomszédok örültek, ugyanis a gép hivatalosan 102 dB-es hangerővel működik, de mint tudjuk vésni, törni és robbantani csendben nem igazán lehet.
Mindent összevetve, mint „hobby” felhasználó elégedett voltam a géppel, mind a teljesítménye, mind pedig a kezelhetősége és kényelme szempontjából. Némi izomlázzal körítve tehát sikeresen elvégeztem a munkát a tervezett időre.


Végezetül pedig álljanak itt a technikai adatok az ínyenceknek:
Legfontosabb tulajdonságok - GSH 16 Professional
Motor: 1750 Watt
Ütőerő: 45 Nm
Ütésszám: 1300/min
Szerszámcsatlakozás: 28 mm hex/ 30 mm hex
Súly ( 28 mm hex / 30 mm hex): 18,5 kg / 16,7 kg
Rezgés: 10 m/s2
Munkateljesítmény: 1700 kg B 25/30 minőségű beton összetörése óránként


További információért látogasson el a www.bosch.hu honlapra.

A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén