Téli tolólapos hómegmunkálás II.

Szakcikkek - 2010-12-15 19:49:16 nyomtatás cikk nyomtatásaA hó megmunkálása

Két fő céllal munkálják meg a havat. Az egyik a hó állapotának megőrzése, minél tovább alkalmassá tétele a sportolásra.

A másik feladat gyakorlatilag az előző ellenkezője, a hó eltakarítása a közterületekről. Ez történhet fizikai elven (tolólappal, hómarás, lapátolás stb.), kémiai elven, és ezek együttes alkalmazásával. A szóróanyagok a vegyes kategóriába tartoznak: a só a víz olvadáspontjának csökkentésével, míg a homok és más szemcsés szóróanyagok abrazív hatáselven segítik a hó eltüntetését.

Szóróanyagos hómentesítésSchmidt gyártmányú felszerelhető tolólapA gépek rendszerezése

A hómegmunkáló gépek igen nagy változatosságot mutatnak mind teljesítményben, mind kialakításuk tekintetében. Ennek oka a változatos használati igényekben keresendő.
• Alkalmazási időszak szerint (északon egész évben, magashegyekben csak télen, egyéb helyeken csak hóeséskor)
• Teljesítmény szerint (kisebb teljesítményű gépektől a 400 lóerős gépekig)
• Kialakítás szerint (igen nagy változatosság)
• Működési elv szerint (marók, szórók, tolólaposak)
• Működési terület szerint (járdák, útfelület, sínek)

Kisteljesítményű hómunkák

Egyéni, ház körüli hóeltakarítás. Erre a célra nem feltétlenül szükséges gépi erő, a kis volumen és a hazai időjárási körülmények tekintetében ki-ki magának intézi. Ennek ellentmond, hogy a hazai piacon is vannak cégek, amelyek ezzel foglalkoznak. Szóróanyag árusítása, járdák, bejárók hómentesítése a leggyakoribb.Közepes teljesítményű hómunkák

A kisebb célgépek és a cserélhető szerelékű közepes gépek jellemzik ezt a kategóriát. Ezek a gépek többnyire tolólapos megoldással rendelkeznek, a havat a dózerekhez hasonlóan eltolják. Összehasonlításuk ezért ezzel a gépkategóriával a legcélszerűbb.
A hó nyírószilárdsága a talajokéhoz képest elhanyagolható, és a sűrűsége is sokszorosan kisebb (mintegy 50kg/m3). Ezért megmunkálása gépi oldalról kisebb teljesítményt kíván. A tisztítandó felületek alapvetően aszfalt és beton burkolatok, így a lánctalpas munkavégzés általában nem jöhet szóba.
A gumikerekes, esetleg hólánccal kiegészített gépek tehát elsősorban olyan kisebb homlokrakodók, targoncák, melyek felszerelhetők megfelelő tolólappal, és teljesítményük nem indokolatlanul nagy ahhoz, hogy ilyen másodlagos célra bevessék őket.Nagyobb teljesítményű hómunkák

Ebbe a kategóriába sorolhatók a nagyobb tehergépjárművek, megfelelően kialakított tolólapos szerelékkel, és a nagyobb traktorok is.

A traktorokat általában csak olyan vállalatoknál és magánszemélyeknél használják, ahol ezek a gépek amúgy is rendelkezésre állnak, azonban a téli időszakban más munkavégzésre velük nincs lehetőség.A teherautók esetében viszont az átalakítás körülményessége maga után vonta egy újabb géptípus létrejöttét. Nagyobb volumenű közterületi munkáknál, nagyobb városokban a havazás jelentősen megnehezíti a közlekedést. Ezért a közterület-fenntartó vállalatok olyan gépparkot rendszeresítenek, mely a téli időszakban lehetőleg órák alatt képes az utakat letakarítani.

Itt tehát nagy teljesítményről van szó, akár több száz km-es hosszúságú útszakaszt kell megtisztítani egy forduló alatt. Az ilyen gépeket a teljesítmény növelése érdekében nem csak tolólappal, hanem szóró-berendezéssel és hozzá tartozó szóróanyag-tartállyal szerelik fel.

Ezek a munkák a közút-fenntartás munkakörébe tartoznak, és szabványok vonatkoznak rájuk.

Szuhai Viktor tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén