Ruukki Metals - Különleges acélokkal a jövő iparáért

Szakcikkek - 2007-05-03 14:45:24 nyomtatás cikk nyomtatásaNéhány évvel ezelőtt a Ruukki kifejlesztett és szabadalmaztatott egy új, melegen-hengerlési eljárást, amely új lehetőségeket teremtett a különleges minőségű melegen-hengerelt acélfajták gyártásában. A finn cégnek, azonban nem ez az egyetlen előremutató beruházása: nemrég a nagyszilárdságú méretre vágott lemezek maradó feszültségének csökkentése érdekében is nagyarányú fejlesztéseket vitt véghez.

Ezt az új, általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott melegen hengerelt szalag-gyártási eljárást alkalmazzák az ultra-nagyszilárdságú szerkezeti acél, az Optim QC illetve a Raex kopásálló acéllemezek gyártásánál. Az új melegen-hengerlési eljárás vezetett az újabb, nagyszilárdságú acél szalag termékek gyártásához és új acélfajták folyamatos fejlesztését tette lehetővé.
A nagyszilárdságú táblalemezek további minőségi fejlesztése érdekében, a Ruukki egy új – Európában egyedülálló – egyengető berendezést telepített a Raaheban található táblalemez gyártósorra. Ahogy az acélszalag áthalad az egyengető soron, átmegy a Ruukki ún. „Dead Flat” eljárásán, amely minimálisra csökkenti a belső feszültséget és így kiküszöböli a táblalemezben a maradó feszültséget. Ez a termék vevőinek a feldolgozás során óriási előnyöket biztosít, amelyeket a széles vevőkör visszajelzései is bizonyítanak. Ma már minden nagyszilárdságú táblalemezt a Dead-Flat eljárással készít a Ruukki.

Optim QC – több hasznos teher

Az Optim QC egy ultra-nagyszilárdságú szerkezeti acél, amely növeli a szállító-és teherjárművek hasznos terhelhetőségét. Ennek az acélminőségnek a nagy szilárdsága és jó kopásállósága a magas felületi minőséggel, megmunkálhatósággal és mérettűréssel kombinálva új lehetőségeket kínál a tervező mérnököknek. Mi több, a kiváló hegeszthetőségi tulajdonságoknak, valamint relatív jó hajlíthatóságnak és könnyű szerkezetsúlynak köszönhetően a gyártási folyamat is gazdaságosabb. Az Optim QC jellemző felhasználási területe a szállítóeszközök és egyéb emelő berendezések illetve a jármű- és darugyártás.
A kereskedelmi járművek illetve jármű felépítmények részére az Optim QC sokrétű lehetőséget kínál a jármű súlyának minimalizálására, és így a hasznos teher növelésére is. Példaként említhető egy finn cég, a Kuormaväline Oy, amely kicserélte a rönkszállító járművei tartóoszlopait 650 MC minőségről Optim 900 QC-re és azonos terhelhetőség mellett a szerkezet súlya 30%-kal csökkent. Hasonló súlycsökkentések voltak lehetségesek, betonkeverők, tartályok, és más gépek gyártásánál.
Jelenleg az Optim QC 900 és 960 QC minőségben kapható, 900 illetve 960 N/mm2 folyási határral. Fejlesztés alatt áll azonban az Optim 1100 QC, és a számos próbaszállítást után igen kedvező fogadtatásra talált. A Ruukki Metals a terméket táblalemezként szállítja 2,5-től 6,4 mm-es vastagságig.

Raex – kopásálló lemez könnyebben

Forradalmi gyártási eljárásának köszönhetően a Ruukki közvetlenül hűtött kopásálló lemeze, a Raex a hagyományos kopásálló lemezeknél jobb felületi minőséggel, egyenességgel és vastagsági tűréssel rendelkezik. Az acélt a vevőkkel szorosan együttműködve fejlesztette ki a cég és extrém körülmények között tesztelte. Az eredmény egy nagyobb erősségű, kopásállóságú és könnyebb súlyú acél.
A teherautók és ipari berendezések gyártása során alkalmazzák ezeket a tartós és kemény acélból készült, hosszú élettartamú részegységeket. A közvetlenül hűtött kopásálló lemezünket a Ruukki úgy tervezte, hogy ellenálljon a koptatásnak és a nagy felületi nyomásnak is. Ennek köszönhetően számos egyéb terület mellett a Raex lemezeket exkavátor kanalaknál, teherautó felépítményeknél, kopásálló alkatrészeknél, és vágóberendezéseknél is használják. A teherautó felépítményt gyártó felhasználók különösen elégedettek a felületi minőséggel, amely vonzó megjelenést kölcsönöz a végterméknek. A termék természetesen nem csak a gyártóknak de a végfelhasználók számára is hordoz előnyöket, hiszen az acél különösen nagy kopásállósága azt jelenti, hogy további megtakarítások érhetők el a kopó alkatrészek költségein.
A kopásálló lemezek Raex 400 és Raex 450 jelöléssel kaphatók táblalemezként, 2.5-6.4 mm vastagságban. Ezek keménységi értékei 400 illetve 450 HB.

Ahhoz, hogy ezek az előnyös tulajdonságú termékek legyárthatókká váljanak, a Ruukki számos előremutató beruházással fektetett be a jövő iparába. A fejlesztések természetesen nem állhatnak meg, ennek legjobb példája, hogy a cég a raahei gyártóművében nemrég egy új hűtőegységet hozott létre. Ez az új gyáregység 2007 közepére készül el teljesen és minden bizonnyal még inkább meg fogja szilárdítani a Ruukki Metals pozícióját a kopásálló és a nagyszilárdságú lemezek szállítójaként.

A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén