Réselés III. – Réselőgépek speciális elemei, horgonyzás

Szakcikkek - 2010-03-19 20:29:55 nyomtatás cikk nyomtatásaA réselő berendezés működése

Ahogyan korábban említettük, a hidraulikus réselő kanalaknál a fő problémát a hidraulika folyadék lejuttatása jelenti a szirmokat nyitó, ill. záró, párhuzamosan kapcsolt munkahengerekhez.

Először is kell két nagy, elég vastag, és hosszú tömlő, melyben a 340 l/perces maximális folyadékáram a maximális nyomás mellett (300 bar) tud áramlani. Ezt a tömlőt egy kerékre csévélik fel. Ennek a keréknek többféle funkciója is van. Egyrészt forgó csatlakozón keresztül táplálja a tömlőt, másrészt a kerék tengelyére két fékezett (180 barra előfeszített) hidromotort telepítettek, megoldva ezzel a tömlők a kanál felhúzása és leeresztése során történő föl-, ill. letekerését, az előfeszítés miatt a tömlő mindig feszes marad. A tömlőt a gémcsúcson elhelyezett terelőkorongok vezetik meg, és a Kelly-szárakon kívül futnak le a munkahengerekig. A kerék metszetét az alábbi ábrán láthatják.
Ez a fő rendszer. A táplálást két szivattyúról kapja, melyek közül az egyik 180, a másik 160 l/perces maximális szállítású. A szirmok nyitása, zárása esetén a két szivattyú együtt dolgozik, így azok 300 l/perc feletti térfogatáramot kapnak, így rendszer képes 7-9 s- os nyitást és zárást megvalósítani. A két szivattyút egymással összeköttetésben lévő teljesítményszabályozók irányítják.

A fékező rendszert, és a két előfeszített motort egy kisebb, 60 l/perc szállítású, szintén teljesítményszabályozott szivattyú működteti. A két motort egy-egy 220 barra beállított nyomáshatároló védi.

A kanál emelését, süllyesztését két hidraulikusan működtetett, és összekapcsolt csörlő végzi. A két acélkötél, egy jobb és egy balsodrású a gémcsúcson terelőkorongokkal van megvezetve, és a felső Kelly-szár belsejében fut, és kapcsolódik végül az alsó Kelly-szárhoz, végül a kanálhoz.

A gém és a rászerelt kerekek billentését két munkahenger végzi, az erőtartást pedig két vezérelt visszacsapó szelep beépítésével valósítják meg. A gémet réselés közben maximálisan 78-81°-os szögben lehet magunk felé billenteni, mivel ennél nagyobb szögnél a réselőszerszám beleütközhetne a lánctalpba, vagy a felépítménybe. Munkahenger segít a Kelly-szárat függőleges helyzetbe hozni és ott tartani. A Kelly-szár forgatását pedig egy fékezett (előfeszített) hidromotor végzi

A darut réseléskor kotró üzemmódban használják. Ez azt jelenti, hogy a túlterhelés gátló rendszer másképp van beállítva, mint daru üzemmódban. Ennek legszembetűnőbb következménye, hogy engedi a szabadesést. Ez a réselés folyamatához elengedhetetlen.

A horgonyzás

Miután a rést kiástuk, betonoztuk, és megfelelő ideig hagytuk szilárdulni, ki lehet bontani a résfalat. Ilyenkor azonban, hogy a fal elviselje a külső talaj nyomását, vagy dúcolást alkalmazunk, melyekkel ideiglenesen kitámasztjuk a falakat, míg a végleges kitámasztás, pl. egy födém kivitelezésre nem kerül, vagy kihorgonyozzuk a résfalat.Merev rudas horgonyzás

Kis teherbírású ideiglenes merev rudas horgony esetén a cementtejjel kitöltött furatba kell behelyezni a menetes rudat, majd 7 nap elteltével a szükséges feszítés elvégezhető. Végleges merevbetétes horgony esetén a technológia sokkal összetettebb: A fúrófejjel ellátott fúrószárral– védőcső védelmében – el kell készíteni a furatot, majd ezt a fúrószáron keresztül cementhabarccsal ki kell injektálni. Ezután kell behelyezni a horgonyt a cementlébe, majd az elkészítést követő napokon a szükséges cementhabarcs injektálásokat el kell végezni. A hétnapos cementszilárdulást követően a megfeszítés, majd a horgonyfejek korrózióvédelme elvégezhető.Pászmás injektált horgony

Ideiglenes horgonyok esetén a védőcsöves fúrást követően a furatot cementhabarccsal kell feltölteni, majd ebbe kerül behelyezésre a több pászmából elkészített méretezett pászmaköteg a szükséges injektálási segédszerkezetekkel felszerelten. A következő napokban a szükséges cementhabarcs injektálások kerülnek elvégzésre, majd ezután 7 nap elteltével elvégezhető a feszítőpuskás feszítés. Végleges horgonyok esetén a pászmák a szabad hossz mentén kiegészítő korrózióvédelemmel vannak ellátva, és külön technológia szerint kell a horgonyfejeket is korrózióvédelemmel ellátva lezárni. Víz alatti horgonyzás esetén az előbbieken túl külön kiegészítő technológia szerint kell megakadályozni a horgonyfuraton keresztül történő vízbejutást.Pataki Ádám tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén