Réselés II. - Réselőgépek

Szakcikkek - 2010-03-16 20:15:30 nyomtatás cikk nyomtatásaA réselőkanalak különféle kialakításai

Köteles felfüggesztésű, mechanikus üzemű markoló réselőgép

A legkorábbi réselési technológia. A markoló emelése és süllyesztése, a szirmok nyitása és zárása is kötéllel történik. Manapság egyre kevésbé használják elavultsága miatt.


Köteles felfüggesztésű, hidraulikus üzemű markoló réselőgép

Ennek a kanálnak az emelése, süllyesztése, - hasonlóan a mechanikus kanáléhoz - kötelekkel történik. Egy jobb és egy balsodrású kötéllel van felfüggesztve, hogy megakadályozzák az elcsavarodását. A szirmok mozgatását 1-1 hidraulikus munkahenger végzi. Ennél a megoldásnál a legnagyobb problémát a hidraulika olaj lejuttatása jelenti a munkahengerekhez, melynek megoldását következő cikkünkben ismertetjük.Kelly-száras felfüggesztésű, hidraulikus üzemű markoló réselőgép

Az előző konstrukciótól nem sokban különbözik. A felfüggesztése a gémcsúcsra szerelt felső (külső) Kelly-szárral (1) történik. A képen látható felső állásban az alsó (belső) Kelly-szár (2) összekapcsolódik a felsővel, egy köztes elemen (3) keresztül, így az egész kanalat a felső Kelly-szár tetejére szerelt hidromotor segítségével lehet a hossztengelye körül forgatni. Ez a szerelék pontos irányítását teszi lehetővé. Azonban egy gyakorlatlan kezelő, ha a kanalat a résvezetőbe szorítja, a Kelly-szárakat el is törheti.


Marótárcsás (hydrofräs), folyadékszállítású réselőgépA marótárcsás réselőszerszám (1) - szemben a fent tárgyalt kanalas szerszámok ciklikus üzemével, - folyamatos üzemű. A felszakított talaj a résfolyadékkal összekeveredik. Az így kialakult zagyot pedig kiszivattyúzzák (2) a résből. A zagyot ezután homoktalanítják (3), és a visszanyert résfolyadékot visszavezetik (5) a résbe.

A marótárcsás az egyetlen olyan réselési mód, mellyel a függőleges irányú eltéréseket valós időben lehet mérni, és ezzel együtt korrigálni. A képen jelölt kitolható lapokkal lehet irányítani a szerszámot függőleges irányban, a mérést, pedig egy a fejbe épített mérő-beavatkozó egység végzi, mely irányítja a lapok mozgását lefelé, és a résből való kihúzás során is.A réselés folyamata, és a réselő gépsor

A réselési folyamatot mindig a résvezető gerenda fektetésével kezdik. A résvezető gerenda feladata, hogy védje a rés peremét a réselőgép hatása ellen, megtámassza a laza felső talajt, megakadályozza a zagyszivárgást, és biztosítsa a réselőszerszám vezetését. Általában helyszínen készített beton résvezető gerendákat alkalmazzák. A gerenda általában 1,5-2 m mély, résfal felőli lapjának síknak és függőlegesnek, míg a rés hossztengelyével párhuzamosnak kell lennie. A kizsaluzott résvezető gerendákat ki kell támasztani vagy több soros dúcolattal, vagy a felső dúcsorokon kívül még alsó földtöltéssel is. A dúcokat eltávolítani csak a réskitöltő anyag megszilárdulása után lehet. A gerendák kilazulhatnak a járművek hatására, ezért a munka helyes szervezésével meg kell akadályozni a járművek közlekedését a gerendák közelében, vagy a gerendák áthidalásáról kell gondoskodni.

Ezután következik a réselőgép, ami a hidraulikus kanalat kiszolgáló réselő markolóból (lánctalpas daru speciális gémmel), és a réselőkanálból áll. Ezekről bővebben következő cikkünkben olvashatnak.

A föld kiemelése mindig az állandó szintű résiszap védelme alatt megy végbe. A résiszap utánpótlásáról a talaj kiemelés ütemének megfelelően folyamatosan kell gondoskodni. Feladata a rés készítésekor a résfalak megtámasztása, a talajvíz kizárása a résből és a fal mentén elhelyezkedő járatok, üregek kitöltése. Résiszap készítésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy mindig elegendő legyen belőle. Nem vízáteresztő talajok esetén a réstábla térfogatának megfelelő mennyiségű, vízáteresztő talajoknál pedig ennek a kétszeresét kell tartalékként a helyszínen tárolni. A szükséges mennyiség két részből tevődik össze: a résfal térfogatából, és a veszteségekből. A veszteségek közt vannak természetes és váratlan veszteségek. A természetes veszteségek közé soroljuk az iszap keverésénél bekövetkező veszteséget, mely a réselő-berendezéstől és a harántolt talajréteg szerkezetétől függ. Ide tartozik ezenkívül a már meg nem tisztítható, elszennyeződött zagy is. Váratlanok azok a veszteségek, amikor a résiszap rendellenesen rövid idő alatt szivárog el.A résiszap készítés a víz, a szilárd alkotórész (bentonit, agyag) és az esetlegesen szükséges egyéb anyagok összekeverését jelenti. A megkevert résiszapot szivattyúval juttatják a tárolókba, melyekben a minőség megtartását folyadékkeverő lapátok biztosítják. Ezután szivattyúval továbbítják a résiszapot a réselés helyére, majd onnan a fellazított anyaggal együtt, zagy formájában, a zagyszivattyún át kerül újra az ülepítő rendszerbe (a képen csak a két vibromotor és a műanyag rostasík látszik). Az iszap tisztítása azoknak a műveleteknek az összessége, amelyek során a résiszapot és a belekerült talajt különválasztják. A leggyakrabban használt módszer, hogy a résből kiemelt szennyezett résiszap szivattyún keresztül jut a rázórostára, és a rosta alatt elhelyezett hidrociklonokba. Az így leválasztott durva szemcsék depóniába kerülnek, míg a hidrociklonban való homokleválasztás után a tiszta résiszap tárolóedénybe kerül.

Következő cikkünkben bemutatjuk a Kelly-száras réselő berendezés speciális elemeit, valamint a résfalak biztosítására használt horgonyzási technológiákat.

Pataki Ádám tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén