Mobil hidraulikus rendszerek diagnosztikája VI.

Szakcikkek - 2010-04-28 15:47:15 nyomtatás cikk nyomtatásaLassan elérkezünk cikksorozatunk végéhez. Az utolsó témakör, amit boncolgatunk, a gépekben alkalmazott szenzorok belvilága. A mai cikkben a nyomás-, illetve térfogatáram szenzorokat mutatjuk be.

A mobil munkagépeken alkalmazott szenzorikai berendezések kiemelkedő fontosságúak a diagnosztika szempontjából, mivel az ezek által szolgáltatott jelek teszik ellenőrizhetővé a gép megfelelő működését.

A hidraulikus rendszer teljesítménye:

P≅Q x p/2π, ahol

- p: nyomás
- Q: térfogatáram

A rendszeren belüli teljesítményesés, vagyis a rendszer egy pontjának meghibásodása a nyomás-, ill. a térfogatáram-változással függ össze. Ebből adódóan vizsgálni kell mindkét összetevőt, tehát a legfontosabbak a gépeken belül a nyomás és a térfogatáram szenzorok. Ezeken kívül az olajhőmérsékletet, szivattyú fordulatszámot szokták mérni. A térfogatáram mérésére még nem fejlesztettek ki megfelelő pontosságú és árú mérőberendezéseket, ezért a mobil hidraulikában nem használnak ilyen szenzorokat.

Nyomásszenzor

Hidraulikus rendszernél a nyomásmérő műszerek általában manométer jellegűek, míg ellenőrzésre nyomáskapcsolókat, és elektronikus műszereket is alkalmaznak. A mai rendszerekben már szinte mindenhol arra törekednek, hogy a mért nyomás értéket valamilyen módon villamos jellé tudják alakítani, hiszen így annak egy központi kiértékelő rendszerbe való integrálása már lényegesen könnyebb feladat. Ilyen típusú nyomásmérőt mutatunk be a következőkben.

Ez és az ehhez hasonló nyomásszenzorok feladata a hidraulikaolaj nyomásának, mint mechanikus változásnak az átkonvertálása feszültség, ill. áramerősség változásra. A szenzor nemcsak egy kritikus nyomásértéknél lép működésbe, hanem folyamatos nyomásellenőrző funkciót lát el. Méréstartománya 0-tól 500 bar nyomásig terjed, míg a kimenő jel nagysága 1-5 V értékű.

Jellemzői:

• Egy integrált elektronikus alrendszer segítségével képesek kompenzálni a hőmérsékletváltozásból adódó pontatlanságokat.

• A kimenő jel mindig arányos a nyomással.

• A műszer elhelyezése a rendszerben előre meghatározott (vízszintes, függőleges)Részei:

1: Csatlakozó
2: Membrán
3: Rugalmas közvetítődarab
4: Kiértékelő egység
5: Csatlakozó dugó
6: Ház

Jelleggörbe:Térfogatáram mérők

Az örvényáramú, nagy löketű szenzorokat speciálisan a hidraulikus és pneumatikus munkahengerekben alkalmazzák. Ezek a műszerek a dugattyúk és szelepek elmozdulását érzékelik. A tekercs és a mikroelektronikus feldolgozó egység a szenzorházba van integrálva. Az elmozdulásszenzorok légmentesen be vannak zárva egy nyomástartó, rozsdamentes acél házba.

A mérési elvből és az elrendezésből adódóan ezek a berendezések a mozgó alkatrészek közötti közvetlen kontaktust mellőzik, így súrlódásmentesen működnek. Mérési tartományuk 100-630 mm, a kimenő jel villamos jellegű, 4-20 mA-ig terjed.

Előnye az előzőek mellett, hogy a környezeti hatásokkal szemben nagymértékben ellenállóak, gyárilag kalibráltak. Hátránya ezzel szemben, hogy felépítése miatt növeli a dugattyúrúd átmérőjét, valamint drága.Mérési elv: Az alumínium cső koncentrikusan helyezkedik el a fixen rögzített mérőrúd körül, és a mérendő dugattyúrúddal együtt érintésmentesen mozdul el. A mérőrúdban helyezkedik el a tekercs, melyet a környezeti hatásoknak ellenálló borítás vesz körül.Az alumínium csőben örvényáram indukálódik, amelynek hatására a tekercs impedanciája módosul. A szenzorházba épített mikroelektronika az alumínium cső pozícióját konvertálja közel lineáris villamos jellé.

Főbb tulajdonságok:Kemény Miklós tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén