Mobil hidraulikus rendszerek diagnosztikája V.

Szakcikkek - 2010-04-26 20:56:46 nyomtatás cikk nyomtatásaAz eddig tárgyalt módszerek mindegyike önállóan is alkalmazható, minden beépített elektronikus, számítógépes rendszer nélkül. Mai cikkünkben a fedélzeti számítógépek felépítését, és a hibák meghatározásában vállalt szerepét vázoljuk.

Elektronikus hibafelismerés, állapotelemzés

A mai, korszerű mobil munkagépek mindegyikét számítógép vezérli. A legtöbb gépen már több fedélzeti komputer látja el a feladatokat. Ezek a rendszerek nemcsak az elektrohidraulikus elemek irányítását végzik, hanem a különböző érzékelőktől, szenzoroktól érkező jelek feldolgozását is. A következő ábrán egy konkrét géptípus monitor rendszere látható a hozzá csatlakozó egységekkel.A számítógépes rendszer az érkező jeleket feldolgozza, és a kijelzőn keresztül közli a gépkezelővel az adatokból kiszámított paramétereket. Ezeket a paraméterek rendszerint a névleges értékektől való eltérés esetén figyelmeztetnek a problémára. A rendszer tehát folyamatosan tájékoztatja a kezelőt a rendellenességekről. Az ábrán is látható, hogy a fő monitor mellett üzemel egy karbantartó monitor is, amely tartalmazza a legutóbb bekövetkezett hiba kódját és idejét kijelző egységet is:Minden egyes hibakódhoz, a javítási, karbantartási útmutatóban leírtak szerint, egy meghibásodás tartozik. A monitor a hiba helyét nem tudja jelezni, csak a jellegét, ezért ebben az esetben nem lehet beszélni hibakereső módszerről.
A monitor rendszer nemcsak a hidraulikus egységek meghibásodásait, paraméter módosulásait jelzi ki, hanem az elektronikus rendszerét is, amely jellemzően rövidzár, vagy szakadás lehet. Tapasztalt üzemeltetők szerint a korszerű gépeken még jelentősen több az elektronikus jellegű meghibásodás, mint a hidraulikus elemek hibája.

A korszerűbb monitor rendszerek nemcsak kijelzik és rögzítik a hibajelenségeket, hanem csoportosítják, osztályozzák is őket, a következő szempontok szerint:

- A kisebb jelentőségű eltéréseket csak rögzítik, ezek elhárítása a rendszeres, időszakos karbantartás során történik.

- A gép működését korlátozó meghibásodások esetén figyelmeztetik a gépkezelőt a hiba elhárításának sürgősségére, de a gép még tovább használható.

- Súlyos hibák esetén a gépkezelő figyelmeztetésén túl korlátozza a gép működését, esetleg csak a munkaterület elhagyására ad lehetőséget.

Az újabb hidraulikus mobilgépekben a karbantartó egységek mellett megtalálható már egy állapotelemző funkció is. Ennek lényege, hogy a gép jól mérhető paramétereit a számítógép folyamatosan elemzi, és a memóriájában tárolja. Karbantartások alkalmával az adatokat le lehet tölteni számítógépre, és tanulmányozni lehet a gép paramétereit az üzemórák függvényében. Ezáltal lehetőség nyílik a későbbiekben a berendezés üzemeltetésére vonatkozó következtetéseket levonni.
A következő grafikonok betekintést nyújtanak az ilyen jellegű állapotelemzés lényegébe:Ezek a grafikonok nem nyújtanak közvetlen segítséget a hibakeresésben, viszont, ha a karbantartó személyzet rendelkezik némi tapasztalattal, akkor az üzemeltetés mérőszámaiból következtetéseket vonhat le a hiba helyére vonatkozóan, és ami még fontosabb, bizonyos alkatrészek meghibásodását előre tudja jelezni. Ezek az előrejelzések csak durva közelítést jelentenek, hiszen nem lehetünk tisztában az alkatrészek pontos élettartamával, de a kihasználtság mértékét a diagramokból le lehet olvasni.

Ezekből az adatokból a leleményes üzemeltető a gépkezelőt is felelősségre vonhatja, hogy ha a berendezés túlterhelései miatt a hasznos élettartam csökken.

Egyazon gép két különböző időpontban elkészített állapotelemzése lehetőséget adhat az üzemeltetési színvonal javulásának ellenőrzésére, vagyis megfigyelhető, hogy a gépkezelő mennyire tartotta be a legutóbbi vizsgálat óta a karbantartók utasításait.

Kemény Miklós tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén