Mobil hidraulikus rendszerek diagnosztikája IV.

Szakcikkek - 2010-04-22 16:57:51 nyomtatás cikk nyomtatásaIgen/Nem elágazásos választó módszer

Ez a módszer az egyszerű, jól behatárolható hibák leszűrésére szolgál. Alkalmazásánál csak a karbantartási útmutatóban leírt módon kell eljárni, és a közölt úton kell mindig haladni. Az utasításban leírtak szerint mindig el kell végezni a soron következő ellenőrzést, s ha arra van megfelelő válasz, akkor az alapján kell továbbhaladni. A következő ábrákon néhány részletet láthatunk egy hidraulikus kotrógép szervizkönyvéből:Az ábrákon jól látszik, hogy a hibakeresési utasításon a rendellenes működés oka, és a hiba elhárításának lehetséges módjai is fel vannak tüntetve.

A módszer előnye, hogy nem igényel hidraulikus ismereteket, tisztán mechanikusan történik a felhasználása. Hátránya, hogy csak az egyszerű hibákra jelent biztos megoldást, a bonyolult, összetett hibák csak nagyobb üzemeltetési és szervizelési tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével határozhatók meg.Kibővített „igen-nem” elágazásos választásos mátrix módszer

Bonyolult, összetett megjelenésű hibák behatárolására szolgál, kisebb üzemeltetési tapasztalattal rendelkező egységek számára. A módszer a korábban felvázolt „igen-nem” választásos eljáráson alapul. Itt is el kell végezni az üzemeltető, gépkezelő részletes kikérdezését, a napi, heti rendszerességgel szükséges karbantartási, ellenőrzési munkálatokat. A kapott válaszokat értékelni, súlyozni kell, és az eredményeket alaposan fel kell dolgozni. A válaszok alapján a lehetséges elágazásokat kell követni.Maga a táblázat tartalmazza a lehetséges elágazások statisztikai valószínűségét, vagyis jelöli az előforduló fő hibaokot, emellett felhívja a figyelmet más elágazási pontok (egy vagy több) figyelembevételének szükségességére. Ezeknek az ellenőrzését egymást követő sorrendben kell elvégezni.

Hibakereső táblázatos módszer

Ez az eljárás bonyolultabb, összetett meghibásodások behatárolására készül. A nagyobb szériában gyártott, sok helyen alkalmazott egységek karbantartása és javítása, például motor, kormány-, fékrendszer, hajtás, hidraulika vannak hozzá rendelve.

Az előbbi ábrán bemutatott táblázat példa egy ilyen hibakeresésre. A táblázat három tartományból áll: kérdések, ellenőrző pontok, a hibakeresés helye. A kérdések az adott egységek legvalószínűbb meghibásodási okaihoz kapcsolódnak. Ez azt jelenti, hogy a kérdések és a hiba jellege alapján, esetleg egy egyszerű vizsgálattal, speciális eszközök felhasználása nélkül lehetséges a hibákat detektálni. Amikor a hiba helyét a táblázat segítségével nagy valószínűséggel behatároltuk, akkor már ki lehet választani a szükséges eszközöket és szerszámokat, vagy a megfelelő vizsgálati módszert, hogy a valószínűsített hibát ténylegesen beazonosítsuk.

Az ábrán a ’Kérdések’ tartomány tartalmazza azokat a kérdéseket, melyekre az üzemeltetőtől nyerhetünk választ. Bizonyos kérdések megválaszolhatósága a kezelő szakképzettségétől függ, ezért ezekre a kérdésekre nem mindig kaphatunk megfelelő választ. A táblázatban helyet kapnak a kezelő által elvégzendő egyszerű ellenőrzések is. A kapott válaszokat a táblázat megfelelő jelölésekkel rendezi valószínűségi sorrendbe, majd a legvalószínűbb hibaokok ellenőrzésével kell kezdeni a munkát.

A módszer hátránya: bár a táblázatok felépítése elméleti ismereteken és statisztikai megfigyeléseken alapul, gyakorlott és tapasztalt szerelők véleménye szerint olyan hiba nem fordul elő, mely a táblázat szerint beazonosítható. Általában csak kellő üzemeltetési tapasztalattal rendelkező szerelők tudják a táblázatos módszert eredményesen alkalmazni. A táblázatok elkészítése viszont az adott géptípusra vonatkozóan csak komoly üzemeltetési tapasztalattal lehetséges.

Mindhárom módszer előnye, hogy alkalmazásuk rászoktatja a karbantartó, szervizelő személyzetet a táblázatos, módszeres hibakeresésre. A javítási tapasztalatok bővülésével a hiba jelentkezése után a karbantartó személyzet is táblázatosan fog gondolkodni, és megvalósul a saját tapasztalatokon alapuló módszeres hibakeresés.

Kemény Miklós tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén