Mercedes-Benz Unimog U20

Szakcikkek - 2009-03-13 16:13:22 nyomtatás cikk nyomtatásaAz Unimog szó jelentése, szabad fordításban: univerzális motoros eszköz. Valójában munkaeszköz hordozó. Olyan jármű, melyre könnyen cserélhető, akár súlyos berendezéseket lehet felszerelni, és azokat működtetni a hordozó jármű saját hidraulika rendszerével, vagy mechanikus kihajtásával. Eszköz, mely szebbé teheti környezetünket, biztonságosabbá utazásainkat.

Az első Unimog megjelenését majd 60 évvel követően került Magyarországon is bevezetésre a legújabb típus az U20. Egy olyan jármű jelent meg piacon, mely hiányt pótolt. Műszakilag szinte ugyan azt nyújtja, mint nagyobb testvérei, de azoknál sokkal „könnyedébben”. A jármű erőssége a kompaktságában rejlik. Rendkívüli fordulékonysága, alacsony plató, és fülkemagassága ideális megoldást nyújt a települési önkormányzatok, nagy telephellyel rendelkező vállalatok, és a közútkezelők számára az út -és zöldfelület karbantartásához, de számtalan egyéb feladat ellátásához is.

Az Unimog eszközhordozói ötvözik magukban a teherautók, és traktorok előnyös tulajdonságait. Képesek munkavégzés közben rendkívül alacsony sebességgel közlekedni (akár 0,12 km/h!), névleges (2.200 1/min fordulatszám mellett), és felvenni a forgalom ritmusát a teherautóknál megengedett legnagyobb 90km/h sebességgel. Kiváló terepjáró képességük a speciális műszaki megoldások eredménye. Ilyen többek között az un. portál-tengely, mely rendkívül nagy szabad has-magasságot biztosít, ez az Unimog egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Az állandó összkerék meghajtásnak, illetve menet közben kapcsolható differenciálművének köszönhetően az Unimog előtt nincs akadály.

Az itt bemutatott, különleges felszereltségű Mercedes-Benz Unimog U20 a Magyarországon átadott első ilyen jármű. Az előre felszerelt rézsűkasza a jármű középvonalától 5 méter távolságban is tudja kaszálni a töltést, rendelkezik billenő platóval, és egy könnyen leszerelhető un. „farkonzolos” önrakodó daruval. A daru hidraulika kiépítése révén alkalmas többek között markoló kanál működtetésére. Az első fűkasza helyére, pedig egyszerű szerelést követően a járművel együtt szállított variálható (változtatható palást szöggel rendelkező) hóeke, vagy seprőgép szerelhető. Ez a rendkívül takarékos széles körben használható jármű ezúttal sok kiegészítő adapterével egy nyugat-magyarországi vízmű vállalat munkáját segíti.

A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén