Lézeres gépvezérlés alkalmazása földmunkagépeken II.

Szakcikkek - 2010-07-29 12:37:10 nyomtatás cikk nyomtatásaA lézer berendezés működése

Definíció szerint lézer olyan rendszer, amely a fényt indukált emisszió útján erősíti. Tehát olyan oszcillátor, amely fényhullámot bocsát ki.
Ahhoz, hogy a rendszer oszcillátorrá váljék, a kimenő energia egy részét vissza kell csatolni a bemenetre, mely öngerjesztést okoz, így az erősítő rezgésbe jön. Az oszcillátornak előre meghatározott frekvencián kell oszcillálnia, ehhez egy rezonátort is közbe kell iktatni.


Az optikai rezonátor (lásd az alábbi ábrán) két egymással szemben elhelyezett, párhuzamos, azonos tengelyű síktükörből áll. Először pumpálással inverziót hozunk létre, ez együtt jár spontán emisszió fellépésével is. Ennek egy része a merőleges tükrökről visszaverődik, állóhullám keletkezik, ez itt visszacsatolásnak felel meg.Az eddigiek szerint csak az optikai rezonátor belsejében keletkezett lézerhullám, de lehetőség van az energia egy részének kicsatolására is. Legegyszerűbb mód erre, ha részben áteresztő tükröt helyezünk el a rezonátor egyik oldalán. A rendszerből e tükrön kilépő lézersugár használható fel a továbbiakban.
A lézerfény koherens: a sugárzás két vagy több részének fáziskülönbsége állandó (tehát frekvenciájuk állandó), valamint a fény monokromatikus, azaz egyszínű.

Az építőipar félvezető lézereket alkalmaz a mérési, irányítási feladatainak segítéséhez. Ez a kiszolgáló berendezések méreteinek csökkenésével és az energiaszint megfelelő beállításával vált lehetségessé, mert követelmény a könnyű kezelhetőség és a biztonságos működés.

Lézer használatával kapcsolatos előírások

Az emberi testre jutó lézersugár a bőrfelület és a szem egészségkárosodását okozhatja. A károsodás mértéke függ a sugár energiasűrűségétől, a hullámhosszától, a behatás időtartamától és a szervnek a lézer hullámhosszán mutatott elnyelő képességétől.

A szem károsodása szempontjából veszélytelennek minősített sugár a bőr szempontjából biztonságosnak tekinthető. A szem védelme szempontjából figyelmet érdemelnek a visszaverő felületek. A tükröző visszaverődést polírozott felületek okozzák, ezek a geometriai optika klasszikus törvényei szerint divergencia nélkül verik vissza a beeső fénysugarat, így a visszatükrözött fénysugár szemlélése károsodás szempontjából a közvetlen fénysugárral azonos.

Balesetmentes lézersugaras mérés és irányítás csak a személyi és műszaki feltételek egyidejű betartása mellett lehetséges.

A lézeres geodéziai műszereket teljesítményük szerint 3 osztályba sorolják. A Class I. besorolású lézer kimenő fényteljesítménye 1 mW alatti, ezért az építési területen nem feltétel a védőszemüveg használata, de kerülni kell a szabad szemmel történő sugárba tekintést.

A Class II., III., besorolású lézerek (ábra) nagyobb óvatosságot igényelnek, a használatukra vonatkozó külön előírásokat kell betartani.Pinczés Ferenc diplomaterve alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén