Kisméretű talajtömörítő gépek VIII.

Szakcikkek - 2011-01-12 19:30:43 nyomtatás cikk nyomtatásaVibrációs hengerek

A talajtömörítési berendezések utolsó nagy csoportját alkotják. Nagy méretük miatt elsősorban nagyobb volumenű talajmunkák esetén alkalmazzák őket.

Az első talajtömörítő berendezések statikus hengerek voltak. Az első feljegyzés szerinti gőzüzemű hengert egy francia mérnök, bizonyos Elmoine tervezte és építette meg. A statikus hengerek mindössze önsúlyukkal fejtenek ki tömörítő hatást, amely a vibrációs tömörítés hatékonyságától elmarad, ezért elsősorban felületek simítására alkalmazzák őket. Manapság önmagában statikus hengereket jellemzően nem gyártanak, hanem a rendelkezésre álló vibrációs hengert a beépített vibromotor járatása nélkül üzemelik.

A statikus hengerekkel szemben a vibrációs hengerek önsúlyuk mellett vibrációs hatást is kifejtve tömörítik az anyagot, esetekben tehát egyidejű dinamikus és statikus tömörítésről beszélhetünk. Kiválóan alkalmazhatók aszfalt – és talajtömörítési munkákra egyaránt.A vibrációs hengerek kialakításukat tekintve lehetnek (különböző méret – és tömegtartományokban természetesen):
• kezelőszemély által irányított hengerek;
• vontatott hengerek;
• önjáró hengerek

A kezelőszemély által irányított hengerek két azonos, egymáshoz közel elhelyezett és közös merev alvázra függesztett hengerből (dob), a hengerekben külön elhelyezett gerjesztőegységből, valamint a berendezés felső részén elhelyezett hajtóegységből (motor és áttétel), két darab, szimmetrikusan elhelyezett víztartályból, hidrosztatikus hajtású hengerek esetén pedig hidraulikaolaj – tartályból áll. Fontos elem még a felső és az alsó részegység közé elhelyezett rezgéscsillapító egység (négy darab gumibak), amely megakadályozza a vibromotorok által gerjesztett rezgések továbbhaladását a szerkezet felső része felé.
Ezeket a gépeket leggyakrabban homokos, salakos, apróköves és bitumenes alapok tömörítésére alkalmazzák, valamint befejező műveletekhez, kisebb volumenű munkák esetén.

Az önjáró vibrációs hengerek és a vontatott hengerek leginkább nagymértékben kötött talajok, valamint nagy víztartalmú szemcsés anyagok tömörítésére alkalmasak leginkább, de szinte minden nemű talaj tömörítése elvégezhető velük hatékonyan. A tömörítést ebben az esetben a berendezés önsúlya (statikus), valamint dinamikus igénybevétel és a juhláb -hengeres dobkialakítás (gyúró, nyíró hatás) együttesen végzi. Segítségükkel ideális esetben 60 cm körüli tömörítési mélység érhető el.

A legtöbb gyártó az önjáró vibrációs hengereit megfelelő felfüggesztési kialakítással alakítja ki, amely fontos, ha a gépet mélyen vagy magasan fekvő munkaterületre kell emelni a talajszintről. Néhány gyártó a berendezéséhez infravörös fénnyel történő vezérlési lehetőséget (távirányítóval történő irányítás) is kínál, melynek előnyei főleg az árkokban történő tömörítéskor jönnek elő. Ezek az előnyök a következők:
• biztonságosabb és pontosabb kezelhetőség: a gép csak 2m – es hatótávolságból vezérelhető, közvetlenül egy vonalból a berendezés hossztengelyével (régebben rádiójeles vezérléssel próbálkoztak, abban az esetben azonban ez utóbbi kritérium nem volt megoldható);
• az indítás, a leállítás, a mozgatás, a sebességbeállítás, a vibrálás és mindegyik haladási funkció közvetlenül megvalósítható;
• egy esetleges árokomlás esetén a kezelő nincs veszélyeztetve, mivel biztonságos távolból üzemelteti a berendezést;
• a kipufogógázokat a kezelő nem lélegzi be közvetlenül;
• a gépkezelő nincs kitéve intenzív hangterhelésnek, valamint rezgésterhelésnek sem

A tömörítési hatékonyság ennél a géptípusnál a következő legfőbb tényezőktől függ (amelyek egymással is kapcsolatban állnak):
• A berendezés üzemi tömege.
• A centrifugális erő nagysága (gerjesztőerő):ahol:
o C – centrifugális erő [kN];
o m – az excenteres tömeg [kg];
o r – az excenteres tömeg tömégközéppontja és az excenteres tengely tengelyközépvonalának távolsága [m];
o n – az excenteres tengely fordulatszáma [1/sec]

• Az excenteres tengely fordulatszáma (n).
• A névleges rezgéskitérés – amplitúdó:ahol:
o A - a rezgéskitérés – amplitúdó [m];
o M – a szerkezet rezgő részének tömege [kg]

• Az egyes hengerdobok statikus vonali terhelése. Értéke a dob tömegének és annak szélességének a hányadosaként értelmezhető.
• Az egyes hengerdobok dinamikus vonali terhelése [kN/cm], amely a centrifugális erő és a dobszélesség hányadosaként értelmezhető. Értéke minél nagyobb, annál nagyobb mélységig tud a berendezés hatékonyan tömöríteni.
• Az üzemi haladási sebesség: értéke 1-4 km/h között változik talajtömörítési, és 2 – 6 km/h között aszfalttömörítési munkálatok során.

Boda István tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén