Kisméretű talajtömörítő gépek VI.

Szakcikkek - 2010-12-21 19:29:20 nyomtatás cikk nyomtatásaVibrációs talajtömörítők III.

Irányváltós lapvibrátorok


Működési elvüket tekintve teljesen megegyeznek az előző géptípus tagjaival. Az egyedüli eltérés a gép haladási irányának változtathatósága, azaz az irányváltás lehetősége.
Az alábbi ábrán bemutatott gerjesztőegységnél az irányváltáshoz, ill. a haladási sebesség változtatásához a két tengely excentereinek egymáshoz viszonyított szöghelyzetét kell módosítani az egyik tengely excentereinek elforgatásával.A behajtás oldali excenteres tengely (5) elforgatását az teszi lehetővé, hogy ezen a szinkronizáló fogaskerék (3) nincs mereven rögzítve, hanem egy tengelyirányban elmozdulni képes vezetőcsap (7) viszi át a nyomatékot úgy, hogy maga a fogaskerék tengelyirányban nem mozdulhat el. A vezetőcsap elmozdulását a fogaskerék agyának belső felületén kialakított kétbekezdésű, nagy menetemelkedésű csavarmenet alakú horony, és a csőtengely falában lévő tengelyirányú bemarás teszi lehetővé.

A vezetőcsap mozgatását a csőtengelyben elhelyezett forgató tolattyú (9) végzi kézi hidraulikus szivattyú segítségével. (Van olyan megoldás is, melynél a csőtengelyben lévő dugattyú mechanikusan, rugóerő ellenében mozgatható.)
A kézi dugattyús szivattyú (17) a gép irányítókarjának fogantyújánál van elhelyezve, és egy fogasléces hajtással (18, 19) működtethető. A forgató tolattyút mozgató hidraulikus munkahenger (10) a gerjesztőegység házához (15) van rögzítve, és az irányítókar mentén végigvezetett tápvezetékről (16) kapja az olajat.Az irányítási szög változtatása

A következő ábra – a szerkezet felülnézetében – a vezetőcsap középső állásához tartozó helyzetet mutatja, amikor is a szembeforgó excentereknek (1, 2) a forgásirányban mért hajlásszöge azonos, ezért a rendszer a függőleges síkban irányított rezgést szolgáltat.
A vezetőcsap és az állítókar középső helyzetéből (ekkor α = 0) kiindulva (lásd: „b” ábra, amely az előző ábrán bejelölt A metszethez tartozik) az irányítási szöget a következők szerint lehet megváltoztatni:

• Ha az állítókart (20) a + α irányába mozdítják el, a kézi szivattyú által kiszorított folyadék a munkahenger dugattyúját elmozdítja, és ezzel a forgató tolattyú is előremozdul. Mivel ez – a benne lévő vezetőcsap miatt – a csőtengelyt is elforgatja, így az ahhoz rögzített excenterek is elfordulnak. A gerjesztett rezgés irányítási szöge (azonos méretű excenterek esetén) a két excenter helyzet közti szögeltérés fele. (Az „a” ábrán bemutatott esetben a szögeltérés + 90°, ezért a rezgés irányítási szöge: α = + 45 °)

• Ha menet közben az állítókart a – α irányába („c” ábra) mozdítják el, a csőtengely tovább forog, és mivel a fogaskerék agyban kialakított pálya menetemelkedése a hajtás irányának felel meg, a kényszerpályán a vezetőcsap elfordulva visszafelé halad mindaddig, míg a munkahenger lecsökkentett olajterének megfelelő helyzetet el nem éri. Mivel eközben tengelyekre rögzített excenterek közti hajlásszög is „negatív" irányban változik, az irányítási szög, és ezzel együtt a haladási irány is ellentétes értelmű lesz.Boda István tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén