Kisméretű talajtömörítő gépek V.

Szakcikkek - 2010-12-11 20:16:51 nyomtatás cikk nyomtatásaVibrációs talajtömörítők II.

Körgerjesztésű vibrolapok

Gerjesztőműként vagy elektromos zsaluvibrátort, vagy külön elektromos - ill. belsőégésű motorról (1) ékszíjjal (2) meghajtott, egytengelyes gerjesztőművet (3) alkalmaznak. A hajtás és a gépkezelő rezgésterhelésének csökkentése érdekében a motort és a kezelő - irányítóelemeket tartalmazó felső vázszerkezet rezgéscsillapító gumirugókkal (5) kapcsolódik az alsó vibrált laphoz (4).
A tömörítőlap rezgésképe – mint minden vibrációs berendezésé – igen nagy mértékben függ az egész berendezés tömegeloszlásától, ill. a gerjesztőegység helyzetétől. Ez látható a fenti b. és d. ábrákon, melyek kétféle gerjesztőegység helyzethez tartozóan mutatják be a tömörítőlap egyes pontjainak maximális függőleges irányú rezgéskitérését (a rezgéseloszlás burkológörbéje). A rezgésképeket bemutató ábrákba berajzolástuk (világos, vastag vonal) a legnagyobb elmozduláshoz tartozó tömörítőlap helyzeteket. A különböző gyártmányú felületi vibrátoroknál a fenti ábrán bemutatott mindkét szerkezeti elrendezést alkalmazzák, mivel a gép haladó mozgása miatt a tömörítő felület változó rezgéskitérése a tömítési folyamatra kedvező hatással lehet.

A gép haladási irányát a gerjesztő tömeg forgásirányával, a haladási sebességet pedig a gerjesztőerő értékének növelésével, vagy csökkentésével (a tömegnyomatékon, vagy a rezgésszámon keresztül) lehet módosítani. (A haladó mozgás létrejöttének elve hasonló a vibrációs rosták ''mikrodobásos'' szállítási módjához.)

Önjáró, irányított gerjesztésű vibrolapok

Az irányított gerjesztésű vibrolapoknál a haladási irányt a gerjesztőerő irányítási szögének változtatásával lehet beállítani. A haladási sebesség változtatására ennél a géptípusnál többféle lehetőség van, mint a körgerjesztésűnél, mivel mind az irányítási szög, mind a gerjesztőerő módosítása kihat a gép sebességére is. A gerjesztőerő irányának változtatása vagy az egész gerjesztőegység elbillentésével, vagy a két egymással szembeforgó gerjesztő tömeg egymáshoz viszonyított szöghelyzetének megváltoztatásával történik.A fenti ábrán látható irányított rezgésű vibrációs tömörítőlapot ékszíjhajtáson (2) keresztül egy belsőégésű motor (1) hajtja. A bemutatott gépnél a haladási irány a gerjesztőegység billentésével változtatható meg, ezért az ékszíj nem közvetlenül a gerjesztő tengelynek, hanem egy előtét tengelynek (6) adja át a forgó mozgást. Az előtét tengelyről, amely körül billenthető az egész gerjesztőegység (3), fogaskerék áttétel (8) viszi át a nyomatékot az excenteres tengelyekhez.
A motor és a kézi irányítókar tartószerkezete – a rezgésszigetelés érdekében – rugalmas megtámasztással (4) kapcsolódik a vibrált laphoz (5), melyre van felfogva (7) a gerjesztőegység előtét tengelye.

Boda István tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén