Hidraulikus munkafolyadékok I. – Általános ismertetés és osztályozás

Szakcikkek - 2010-02-26 16:29:33 nyomtatás cikk nyomtatásaA hidraulikus rendszer és munkafolyadéka

A hidraulikus berendezéseket működési elvük alapján két csoportra lehet osztani: hidrosztatikus és hidrodinamikus. A gyakorlatban hidraulikus erőátvitel alatt elsősorban a hidrosztatikus elven működő berendezéseket értjük. Azon jelenségeknél, melyeknél az áramló folyadék mozgási energiája (tömege és sebessége) meghatározó szerepet játszik, hangsúlyozni szokás a dinamikus jelleget. Ennek megfelelően beszélünk hidrodinamikus erő- vagy teljesítmény átvitelről, például a járművek hajtóműveinek egy csoportját alkotó automatikus sebességváltók tengelykapcsolóinál vagy nyomatékváltóinál.

A hidraulikus rendszerben a munkafolyadék fő feladatai az energiaátvitel a hajtott és a hajtó egység között, az egymáshoz képest relatív mozgást végző felületek kenése, és a veszteségekből keletkező hőenergia elvezetése.

A hidraulikus berendezéseket a vaskohászattól az űrkutatásig a technika számos területén alkalmazzák. A sokrétű felhasználás szigorú követelményeket támaszt a munkafolyadékkal szemben. Ezen elvárások összességének egyetlen nyomóközeg (hidraulikus munkafolyadék) sem tud megfelelni, ezért a felhasználási helyek támasztotta igényeknek megfelelően különböző hidraulikus munkaközegek használatosak.
A különböző célú és tulajdonságú munkafolyadékokat az alábbi szempontokat figyelembe véve fejlesztették ki:
• Meg kell felelniük az üzemi körülményeknek és az üzemeltetési követelményeknek
• A munkafolyadékoknak tartósan biztosítaniuk kell a berendezés megbízható üzemvitelét
• Figyelemmel kell lenni a gazdaságossági követelményekre
• Biztosítaniuk kell a munkavédelmi, tűzvédelmi hatósági előírások teljesülését
• Egyéb speciális követelményeknek való megfelelés

A munkafolyadékok osztályozása

A hidraulikus munkafolyadékok osztályozása összetétel, viszkozitás és teljesítményszint alapján történik. Ezeket az előírásokat nemzetközi (ISO) és nemzeti (MSZ, DIN, AFNOR, stb) szabványok adják meg. Ez teszi lehetővé, hogy a felhasználók, a gépgyártók és a kenőolajgyártók közös nyelven beszéljenek a munkafolyadékról.
Összetételük alapján a munkafolyadékok lehetnek:
• ásványolaj alapúak
• növényolaj alapúak
• szintetikus szénhidrogén vegyületek (glikolok, észterek, stb)
• víztartalmú emulziók és oldatok

A munkafolyadékok legnagyobb csoportját az ásványolaj alapú közegek alkotják, elsősorban ezek tárgyalásával foglalkozunk.

Viszkozitás szerinti besorolás

A viszkozitás szerinti besorolás az ISO viszkozitási osztályozás (ISO VG) bevezetését megelőzően olajgyártónként eltérő volt. Ma a hazánkban forgalmazott ipari olajok besorolása döntő többségében az ISO viszkozitási osztályozás alapján történik.

A viszkozitás a folyadék folyási képességének mérőszáma, amely a folyadékrétegek egymáson való elcsúszásából fellépő súrlódást, ellenállást jellemzi. Amelyik folyadéknak nagy a belső súrlódása, annak nagy ezen mérőszáma, tehát a viszkozitása.

A szabványos (ISO VG) viszkozitási osztályokat az alábbi ábra mutatja.A hidraulikaolajokat a felhasználói igényeknek megfelelően ISO VG 7 és ISO VG 150 közötti fokozatokban gyártják, ezek közül az ISO VG 32, 46 és 68-as viszkozitási fokozatú folyadékokat alkalmazzák a leggyakrabban.

Teljesítményszint szerinti osztályozás

A teljesítményszint a hidraulikus munkafolyadékok egyik legfontosabb alkalmazástechnikai értéke, magában foglalja az olaj adalékolásából adódó tulajdonságait, így meghatározza a hidraulikaolaj alkalmazhatóságának határait. A teljesítményszinteket az olaj- és géplaboratóriumi vizsgálatok sorozatával állapítják meg. Egy munkafolyadék csak akkor felel meg egy adott előírásnak, ha annak minden pontját maradéktalanul teljesíti. A teljesítményszint szerinti osztályozás a nemzetközi gyakorlatban az ISO előírásai szerint szokásos.

A nemzeti szabványok alkalmazása ezen a területen visszaszorulóban van, Európában azonban gyakran használják még az ISO osztályozással kompatibilis DIN szabványt is.

Hidraulika olajok teljesítményszint szerinti osztályozása ISO 6743/4 és DIN 51524 alapján:Schäffer Balázs tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén