Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák

Szakcikkek - 2009-11-06 12:01:45 nyomtatás cikk nyomtatásaHogy ne csak a Honfoglalóban hasznosítható tudást gyarapítsuk, a múlt heti történeti áttekintés után következzék a mostanság használatos helyszíni cölöpözési technológiák áttekintése.

Sokféle módszer elképzelhető, lyukat fúrnak, markolnak, vernek vagy vibrálnak és azt betonozzák.
Készülhet:
a) köpenycsővel
– visszanyert
– elvesző

b) köpenycső nélkül
– szárazon
– zaggyal

Béléscsövezett „közönséges” fúrt cölöp

Hagyományos fúróeszközökkel 20-60 cm átmérőjű lyukat fúrnak a teherbíró rétegig (max. 14-18 m). A furatba szükség szerint acélbetéteket helyeznek (min.5 db Ø14 mm hosszvas és min. Ø5 mm kengyel), majd talajvíz esetén a víz alatti betonozás szabályai szerint (300-350 kg/ cementadagolás) betonozzák a furatot. A betont nem szabad a csőbe önteni, hanem betonozó tölcsért vagy a betonszivattyút kell használni.Folyamatos betonozás közben a béléscsövet kihúzzák. A béléscső alja állandóan min. 50 cm-rel a betonszint alatt maradjon. Betontömörítés nehezen oldható meg. Állékony, kötött talajban (függőleges cölöpöknél) béléscső nélkül is lehet fúrni, de ekkor is tanácsos a fúró vezetése céljából felül 2-3m hosszú „iránycsövet”(béléscsövet) alkalmazni.

Talplemezes fúrt-vert cölöp

A talajvízszintig spirálfúróval lyukat fúrnak, majd ebbe egy – a lyuknál – kisebb átmérőjű béléscsövet állítanak, amelynek alját peremes, a fúrt lyukkal azonos átmérőjű acél talplemezzel zárják le. A talplemezes béléscsövet ezután a teherbíró rétegig leverik vagy vibrálják, majd vasalás elhelyezése után – a béléscső felhúzása mellett betonozzák.A talplemezes cölöp alján marad a betonozáskor. Átmérő: 30-60 cm. Hossz: 6-12m.

Markolt cölöp

Poclain, Yumbo stb. markolóval a talajvízszint felett béléscső nélkül, víz alatt béléscsöves vagy zagyos megtámasztással készített lyuk bebetonozásával építik.
Átmérő: 70-150 cm
Hossz: 4-10 m
A betonozás a fúrt cölöpéhez hasonló.Benoto cölöp

A francia gyártmányú gép a fúrókoronával ellátott, kettős falú fúrócsővel, annak ide-oda forgatásával és a gépsúly ráterhelésével 88 cm átmérőjű lyukat készít ejtőmarkolóval. A tervezett mélység elérése után a lyukat a béléscső fokozatos felhúzása közben bebetonozzák. A betont a béléscső mozgatásával tömörítik. A legalább c 10 minőségű beton beépítése betonozó tölcsérrel vagy betonszivattyúval történik. A cölöp felső végébe (min. 3-4 m hosszú) Ø20 mm-es hosszbetét és Ø8 mm-es kengyel alkotta vasalás kerül.A berendezéssel max. 40 m hosszú cölöp készíthető, amelynek a teherbírása több ezer kN lehet. A BENOTO cölöpökből vízzáró „függönyfal” készíthető ha azokat szorosan egymás mellé (egy kissé egymásba „ harapva”) fúrják.

Franki cölöp

Visszanyert köpenycsöves vert cölöp. A leggyakrabban 46-52 cm átmérőjű, 30 mm falvastagságú, 13 m hosszú béléscsövet (amely toldható) úgy verik a talajba, hogy abba 1 m magasan száraz betont töltenek, s azt egy 3t-ás ejtőkossal döngölik, s a beton magával húzza a csövet. A béléscsövet a teherbíró talajrétegbe verik. A kívánt talpmélység elérése után a csövet rögzítik verőállványhoz, és erőteljes döngöléssel kiverik belőle a betont. Ha már csak 30-40 cm beton marad a csőben fokozatosan új betonadagokat juttatnak belé, s döngöléssel „hagymát” alakítanak ki a talpnál; majd újabb betonadagolás és döngöléssel való tömörítés mellet a béléscsövet visszahúzzák.
Hossz: max.16-18 m. Átmérő: törzs: kb. 60 cm. Talp: 80-100 cm. Teherbírás: 1000-3000 kN. Beton: C8-C12. Vasalás: 6-8db Ø16 mm és Ø6-8 mm kengyel.Soil-Mec cölöp

Olasz gyártmányú, tehergépkocsi alvázra, illetve lánctalpas kotróra szerelt fúróberendezés, 83 cm, 120 cm és 150 cm átmérőjű dobfúróval (bontóéllel ellátott, lenyitható, fenéklemezes acél henger.) dolgozik. Rudazat forgatásával marja a furat alját, a talaj pedig az acélhengerben gyűlik össze. A furat felső végében egy 3-4 m-es hosszúságú béléscső (iránycső) van elhelyezve. A talajvíz megjelenésekor a furatot bentonitos zaggyal töltik fel és a fúrást zagy alatt végzik. A víz alatti kavicsban, folyós homokban béléscsövezésre van szükség, amelyet vibrokalapáccsal hajtanak le.Vuis cölöp

Szlovák szabadalom. A 10 m hosszú, 37 cm átmérőjű acél béléscsövet vibrátorral hajtják le a talajba. Egy bizonyos mélység elérése után a vezérgépdaru kiemeli a csövet és a beszorult földmagot sűrített levegővel kilövik, majd a csövet a teherbíró talajig (max.10 m) vibrálják, kihúzzák, a talajmagot ismét kilövik. A cső végére egy előre gyártott betoncsúcsot helyeznek és a béléscső ismételt kiemelésével párhuzamosan a lyukat bebetonozzák. Kb. fél óra múlva Ø14 mm-es h=80-100 cm hosszú fejvasalást vibrálnak be a felépítményhez való csatlakozás miatt. Középmagas lakóépületeknél jön elsősorban szóba a használata.Dugó cölöp

Egy kotrógép gémjére szerelt hidromotor a talajba forgatja a lapos menetű spiráltárcsát. A dugóhoz hasonlóan a talajba hatoló fúrószerszám egy henger mentén elnyírja, elválasztja a harántolt talajt a környezetétől. A szükséges mélység elérése után a fúrószáron keresztül a betonszivattyú képlékeny betont nyom a fúrótárcsa csúcsához, s a nagy nyomás (20-30 bar) a fúrót a felette levő talajdugóval együtt kiemeli a földből. A friss betonban elhelyezik a csatlakozáshoz szükséges acélbetéteket. Hossz max.6 m. 15m-es körzetben rezgésvizsgálatra van szükség.Folyamatos spirállal készített cölöp

Hazánkban a SOB és a CFA technológiákat alkalmazzák. A cölöp fúrása betonozása egy munkaütemben történik. A folyamatos spirálú csigás fúróberendezést lehajtják a talajba. Az üreges fúrószáron keresztül juttatják le betonszivattyúval a betont. A cölöp betonozását nem előzheti meg a spirál visszaforgatása, illetve húzása. A betonnak nyomás alatt kell a furattalpat elérnie (min.35.bar nyomással), annak érdekében hogy a felfelé mozgó spirál alatt ne történhessen fellazulás, beomlás; vagyis a talpellenállásra és az alsó rész köpeny menti ellenállására is számítani lehessen. A vasszerelést a betonozás után közvetlenül vibrálják a cölöpbe. Betonminőség: C20-16K, betonacél: B60.50, B 38.24, határteher 400-2500 kN.Highway cölöp

Terepjáró gépkocsira szerelt spirálfúróval – béléscső nélkül – készül. A 35-80 cm átmérőjű, max.3,5 m hosszú fúrt lyukat bebetonozzák. Csak állékony talajban, talajvízszint felett készíthető. Síkalap helyett, 1-2 emeletes épületeknél, raktáraknál alkalmazzák, ahol nincs pince. A cölöpfejeket koszorúgerendával fogják össze.Csak ott alkalmazható, ahol a teherbíró talaj kis mélységben(2-3 m) van.

Mikrocölöp (gyökércölöp)

A 8-25 cm átmérőjű, 4-20 m hosszú cölöpök fúrással vagy egy csúccsal ellátott acélcső leverésével készülnek. Acélbetétük általában egyetlen, a cölöptengelyben rögzített 16-20 mm átmérőjű betonacél. A lyukat cementhabarccsal injektálják. Leggyakrabban régi épületek megerősítésére, ritkábban új épületek alapozására szolgál. Tetszés szerinti hajlásszög alatt fúrhatók gyökérszerűen. A csövet visszanyerik.A fúróberendezés kicsi és szétszedhető. Zárt helyiségben is felállítható. A hazánkban alkalmazott szelepes rendszerű mikrocölöp 15- 18 cm-es furatátmérővel készül. Az ágyazóhabarccsal kitöltött furat közepére 89 vagy 114 mm-es, mandzsettás(szelepes) acélcső kerül. A habarcs körülveszi az acélcsövet, biztosítja a korrózióvédelmét és képezi a cölöp külső, rücskös köpenyét. Az ágyazóhabarcsot 2- 3 napos korában a mandzsettás szakaszon injektáló habarccsal felszakítják és kialakítják az 1- 4m hosszú injektált talprészt. Az ágyazóhabarcs és a cső közötti együttdolgozás javítása érdekében 150 cm-enként felhegesztett 100 mm-es köracélból kialakított spirálgyűrűk szolgálnak.

Speciális mikrocölöp az ún. táguló végű injektált cölöp.Jet- grouting eljárás

A talajba juttatott fúrórudazat forgó mozgás közben nagynyomású injektáló folyadéksugárral átkeveri és cement alapanyagú szilárdítóval telíti a környező talajt ily módon talajbeton cölöpöt állít elő.A nagynyomású folyadéksugár szétrombolja a környező talaj szerkezetét és kötőanyaggal telíti. Az eljárás gyakorlatilag mindenfajta talajban alkalmazható. A berendezés hazánkban is rendelkezésre áll.

Sorozatunk következő részében bemutatjuk a csavartcölöp- készítési technológiákat.

Gál Tibor tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek