GPS alkalmazása az építőiparban V. – Egy terepmodell szoftver bemutatása

Szakcikkek - 2009-12-18 14:40:26 nyomtatás cikk nyomtatásaCikksorozatunk eddigi epizódjaiból megismerhette a GPS építőgép- vezérlés elvét, valamint kézzel fogható elemeit, amit nyugodtan nevezhetünk hardvernek. Befejező cikkünkben bemutatjuk a szoftver oldalt is, illetve az általa megvalósítható tervezési lépéseket, egy konkrét terméken keresztül.

Az Aneba Cartomap Szoftver

Digitális terepmodell, intelligens kitűzés, szintvonal rajzolás és megírás, 2D rajzolás, 3D perspektíva, hossz- és keresztszelvény elkészítésére alkalmas.
Microsoft Windows grafikus környezetet használ, mely lehetővé teszi több alkalmazás együtt futtatását, az on-line help működését. A rendszernek óriási adatfeldolgozó kapacitása van, több milliárdnyi pontot és grafikus elemet képes számítani és kezelni. Ezért az ANEBA által kifejlesztett Geográfiai Információs Rendszer (GIS) alapját is képezheti.

Adatbevitel

Az adatok bevitele a következő módokon lehetséges:
• klaviatúrán keresztül
• elektronikus adatrögzítőből
• ASCII fájlokból, amelyek X,Y,Z koordinátákat valamint pontkódot tartalmaznak
• AUTOCAD (DXF) fájlokból, beleértve a CAD applikációkat. A CARTOMAP DXF fájlokat is tud készíteni, mindegyik moduljának grafikus eredményéről, amelyeket más grafikus szoftverekben feldolgozhatunk.

Analitikus felmérés

Kiegyenlít, sokszögelést, metszéseket számol, koordináta rendszerek között transzformál.

Automatikus rajzolás

A terepi pontok megadott kódjait a szoftver felismeri és rajzutasításra automatikusan összeköti azokat. A definiált kódok bármilyenek lehetnek, beleértve pontokat, vonalakat, felületeket.

Digitális terepmodell

A CARTOMAP DTM-je lehetővé teszi hossz és keresztszelvények , kubatúra számítások, szintvonalrajz készítését is. Különböző információs layereket választhatunk, ahol definiálhatunk különböző vonalakat (völgyvonal, gerinc- vonal, lejtőmérték, stb.). A meglévő DTM új pont bevonásával újraszámítható, amelynek eredményeként a változás azonnal követhető a szintvonalak megváltozásával.

Szintvonalrajz

5 különböző típusú szintvonal határozható meg. A szintvonal simítása a DTM háromszögeinek sűrítésével finomítható.

2D rajzok

A szoftver egy rajzmodullal van ellátva. A modul három különböző alapelemet különböztet meg,úgy mint:
• Vízszintes tervezési elem: lehetőséget ad a munkaterületen egyenesek, klotoidok, körívek és oválisok szerkesztésére.
• Kiegészítő nyomtatási elemek: körök, tengelyek.
• Kiegészítő rajzi elemek: megírások, jelek, jelkulcsi elemek, lejtések,...
Bármely geometriai elem több módon definiálható:
• Abszolút, vagy relatív Y, X, Z, koordinátákkal.
• Két rajzi elem metszéseként.
• Bármely rajzi elem végpontjaival.
• A felmérés állás, vagy részletpontjaként.
A különféle grafikus elemek megjeleníthetők kitöltött ábraként, párhuzamos vonalakkal, vagy akár üres területként. A felhasználó által szerkesztett pontokhoz, vonalakhoz különféle szimbólumok, jelkulcsi elemek rendelhetők.

Úttervezés síkban

Lehetőség van vonalas létesítmények párbeszédes üzemmódú, folyamatosan elemző szerkesztésére. Külön funkció segíti a 2D méretezésben, a szelvényszámozásban, a pontok távolságának számításában, stb. Egy másik funkció automatikusan megszerkeszti a keresztszelvényeket, megjeleníti a töltést és bevágást, valamint a megfelelő jelkulcsi elemeket.

Hossz- szelvény

A vízszintes szerkesztő modult használva, a hossz-szelvény megszerkeszthető. A felhasználó dönti el, hogy mely adatok jelenjenek meg az összefoglaló jegyzőkönyvben: magasságok, lejtőszögek, tengely koordináták, távolságok, ív-diagrammok, túlemelés diagrammok. A tengely mentén azonos magasságú pontok, szignifikáns pontok, magassági adatok, szelvény változás és túlemelés numerikus adatai. A szerkesztett rajzon megjeleníthetők a magassági adatok, magassági ívek, lejtőszögek.

Kereszt- szelvény

A vízszintes tervező modult alkalmazva a rendszer automatikusan elkészíti a keresztszelvényeket. Meghatározható a szelvény beosztás, a főpontok, a túlemelés változása. A felhasználó kiválaszthatja a minden keresztszelvény rajzával egy lapon megjelenő számszerű információkat: távolságokat, a terepmagasságokat, tengelykoordinátákat, bevágások és töltések térfogatát, és a földmunka szükségletet. A CARTOMAP program rendelkezik egy automatikus számítási funkcióval, amely optimalizálja a keresztszelvény rajzolásához szükséges papír, és hely szükségletet

Magassági tervezés

A rendszer lehetővé teszi magassági ívek, lejtőszögek tervezését folyamatosan elemző,párbeszédes üzemmódban. Magassági ívek számításakor minden adat kiíratható: távolságok, hosszak ívparaméterek.

Térfogatszámítás

Vonalas létesítmények tervezésekor a térfogatszámítás a segédkeresztszelvények közötti tereprészletre vonatkozik. Kiválasztható, hogy melyik fedvényben (layer) számítsuk a térfogatot. Az eredmény szemléletessé teszi a szükséges földmunkát. Különböző úttengelyek hasonlíthatók össze egyszerre a legmegfelelőbb vonalvezetés és mellékút elágazás tervezéséhez.

Jegyzőkönyvek

A grafikus tervezés kiegészítése és dokumentálása:
• Vízszintes tervezési adatok
• Magassági tervezésadatok
• Álláspontok, részletpontok
• Kitűzési jegyzőkönyvek
• Térfogat-számítási jegyzőkönyvek
• Szelvények főpontjai
• A terep főpontok
• Földrészletek területe, kerülete

3D térhatású szemlélés

A terepmodell három dimenziós képe megszemlélhető a monitoron a környezeti hatás elemzése, vagy a látvány szempontjából. Megválasztható a megvilágítás helye, iránya, intenzitása, színe, így árnyékhatás érhető el. A terep és a terv egymásra vetíthető, így a különféle területek szemléletesen megjelennek: terep, bevágás, feltöltés, útpálya. A térhatású ábra paraméterei a felhasználó által beállíthatók, vagy automatikusan képződnek a tervezés során.Magyar Gergely tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén