Folyamatos tömörségmérési eljárások V.

Szakcikkek - 2011-02-23 18:07:17 nyomtatás cikk nyomtatásaVARIO henger

A VARIO hengert a BOMAG cég fejlesztette ki. Ebben a típusban két gerjesztő tömeg irányított gerjesztést hoz létre. Ezek koncentrikusan helyezkednek el a dob tengelyén. A vibráció iránya a gerejesztőegység elfordításával állítható, annak érdekében, hogy az adott talajtípushoz be tudjuk állítani a tömörítés jellemzőit.Ha a gerjesztés függőleges vagy ferde irányú, a henger tömörítő hatása megközelíti egy vibrohengerét, amennyiben vízszintes irányú, a VARIO henger jobban tömöríti a talajt, mint oszcillációs társa. Vannak azonban különbségek a VARIO henger és egy oszcillációs henger között, mivel míg előbbiben a horizontális mozgás okozza a talaj deformációját, addig utóbbi dobja irányított gerjesztésű rezgést végez. A VARIO henger használható dinamikus kompressziós vagy dinamikus nyírótömörítésre, valamint e kettő kombinációjára is.

A minimális és maximális amplitúdó beállítását a következő ábra szemlélteti:Mindezekből következik, hogy a VARIO hengereket többféle talaj esetében használhatják, és az optimális vibrációs irányt minden projekt esetében meg tudjuk határozni a területvizsgálat segítségével.

Automatikusan szabályozott hengerek

Ennél a hengertípusnál a hengerdobban a vibráció iránya automatikusan változik függőlegestől akár a vízszintes irányig is, meghatározott ellenőrzési feltételek alkalmazásával, amely optimális tömörítési folyamatot (intelligens tömörítés) és szinte teljesen egyenletes tömörítést tesz lehetővé.

Ennek feltételei:

Működési feltétel: ha a talaj tömörsége változik, a gerjesztés iránya rögtön változik annak érdekében, hogy a dob térjen át nyíróhullámú működésre.

A gerjesztőerőre vonatkozó feltétel: ha elérünk egy bizonyos maximális tömörítési erőhatást, a gerjesztés irányát egy automatikus szabályzó rendszer megváltoztatja annak érdekében, hogy ez az erő ne haladja meg a talajra megengedett értéket.Működése

Két gyorsulásmérőt építenek a rendszerbe, amelyek folyamatosan rögzítik a dob gyorsulást. A kohéziós erőt, a talajba juttatott energiát és a kiszorítást egy olyan programmal határozzák meg, mely figyelembe vesz olyan hengerparamétereket is, mint például a tömegek, a gerjesztőerő és a frekvencia. Az adatokat egy integrált rendszernek továbbítja, amely automatikusan állítja be a szükséges paramétereket.

A módszer táblázatos összefoglalása

Az alábbi táblázat a tömörítőhenger és a talaj érintkezési viszonyait mutatja a különböző beállított sebességek és rezgésamplitúdók esetén. A talajmerevség a tömörítési folyamat alatt folyamatosan változik, ezt a paraméterek beállításánál figyelembe kell venni.

A talajra átvitt rezgés tulajdonságait a következő táblázatban láthatjuk:Kovács Ákos és Sebestyén Dániel tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén