Folyamatos tömörségmérési eljárások III.

Szakcikkek - 2011-02-10 11:40:46 nyomtatás cikk nyomtatásaIntelligens tömörítési megoldások alkalmazása úthengereknél

A hengeres tömörítési módszer a legegyszerűbb és legrégebbi eljárás. A hengeres talajtömörítés folyamata során a talaj térfogatsűrűségét mechanikus eljárással növeljük. A részecskék átrendeződnek, egymáshoz közelednek, miközben kiszorul a részecskék közötti levegő. A talaj térfogatűrűségének növelésével annak teherbíró képessége nagyságrendekkel növekszik, ugyanakkor csökken a szétosztályozódás veszélye. A megfelelő minőségű tömörítés minden út vagy műtárgy építésénél alapvető fontosságú, annak tartóssága és sérüléseinek elkerülése érdekében.A tömörítő hengereket, melyeket az összetömörítendő réteg vastagsága, valamint annak anyagtulajdonságai alapján választanak ki, széles körben alkalmazzák talaj, aszfalt, illetve útpálya feltöltő rétegeinek tömörítésére. A gép legfőbb paraméterei alatt a henger tömegét (dob tömege, valamint a teljes tömeg), a talajtömörítés típusát (statikus vagy vibrációs), a dob átmérőjét és felszín kialakítását (bütykös vagy sima) értjük. Az anyag legfontosabb jellemzői közé a különböző méretű szemcsék eloszlását, a maximális szemcseméretet, a víztartalmat, a vízáteresztő képességet soroljuk.

Tömörítés statikus hengerekkel

Ez a módszer nagy tömegű hengerek önsúlyának hatására végbemenő talajtömörítést jelent. A tömörítés történhet:
- vontatott vagy önjáró simahengerrel (például földrétegek, kőalapok, útburkoló anyagok, repterek, gátak tömörítésénél)
- gyúrva tömörítés: a henger felülete nem sima, hanem bütykös, poligon vagy gumi. A talajgyúrás hatékony tömörítési forma, ha az egymás utáni rétegek jól kapaszkodnak egymásba. Főleg kötött talajok esetén alkalmazható.

Talajtípustól függetlenül, a munkák megkezdése előtt mindig szükséges próbatömörítést végezni.

A statikus dobbal működő hengerek a gép teljes tömegét felhasználják a felületre ható nyomás kifejtése érdekében. Ezáltal összepréselődnek a talajrészecskék, és lecsökken a köztük lévő rések nagysága. Statikus hengerek esetében megfelelő tömörítés csak az anyag felső rétegeiben érhető el, mivel a tömörítő erő átvitele korlátozott, a talaj jellemzőitől függően (csillapítás).A finomszemcsés kötött talajokat statikus bütyköshengerrel lehet hatékonyan összetömöríteni. A finomszemcsés talaj alacsony vízáteresztő képessége folytán a víz pórusnyomása megnövekedik a tömörítés során fellépő nyomás miatt. A víz pórusnyomása jelentősen csökkenti a tömörítés hatékonyságát, akár teljes mértékben meg is gátolhatja. A statikus bütyköshenger a felszínhez közel összegyúrja a talajt, aminek hatására csökken a pórusnyomás és a szemcsék közötti üres részek aránya, viszont ezzel a technológiával is csak vékony rétegek tömöríthetők össze.

Kovács Ákos és Sebestyén Dániel tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén