Folyamatos tömörségmérési eljárások II.

Szakcikkek - 2011-02-05 23:12:33 nyomtatás cikk nyomtatásaA módszer alkalmazási területe

Az intelligens tömörítésnek nevezett új tömörítési módszert út- és töltésépítés során alkalmazzák több európai országban. Ennek segítségével jobb minőségű út vagy töltés készíthető azáltal, hogy a munkálatok legelejétől kezdve interaktív ellenőrző rendszer áll rendelkezésre.

Hagyományosan a föld és kő töltetű anyagokat statikus vagy vibrációs hengerekkel tömöríthetjük (lásd ábra). Adott területek tömörítését párhuzamos sávokban végzik el (vagy sávhatártól sávhatárig, vagy bizonyos átfedéssel), melyeken a henger meghatározott alkalommal áthalad. A legtöbb henger vibrált, a vibráció frekvenciáját és amplitúdóját állandó értéken tartják, a henger sebességét a kezelő határozza meg. Nem feltétlenül vezet a réteg homogén összetömörítéséhez az adott számú áthaladás, az állandó hengersebesség, frekvencia és amplitúdó, mivel a rétegek különböznek jellemzőikbe, a tömörített réteg víztartalmát, az alsó réteg merevségét illetően. Az áthaladások meghatározott száma és a konstans paraméterek miatt a henger bizonyos területeket nem eléggé tömörít össze, máshol túltömörít, csak a maradék területen tömörít megfelelően.Relatív tömörség-mérő eljárások

Ez a rendszer relatív értéket mér és szolgáltat, például két, egymást követő henger-áthaladás mérőszámait hasonlítja össze, és kimutatja a közöttük lévő különbségeket. Nem adja meg a tömörítés mértékét abszolút értékben, a merevség, vagy a sűrűség értékét mutatja. Az ilyen rendszereket „Compactometer” -nek vagy „Compactions Meter” -nek nevezzük, és bármely tömörítő henger kiegészítőjeként beszerezhető.

A Folyamatos Tömörség Mérés (CCC) a relatív tömörségmérési eljárások csoportjába tartozik. Ausztriában, Finnországban, Németországban, Svédországban ezek az eljárások a nemzeti szabványok részét képezik. A hengerbe integrált tömörségmérőre épülnek (ábra), amely folyamatosan méri a henger rezgésgyorsulását, és a gyorsulásértékekből számolja a talajtömörítés mérőszámát.A vibrációs henger dobja ciklikus vibrációs hatást gyakorol a talajra. A hengeres dob lökései vagy ciklusai a talaj verőszondás vizsgálatainak tekinthetők.
A tömörítés során rögzített értékeket a tömörségmérő azonnal és folyamatosan továbbítja a henger kezelőjének, aki ezáltal eldöntheti, hol befejezett a tömörítés, hol szükséges további áthaladás, és mely részeket nem tudja tömöríteni az adott hengerrel.

Az összetömörített terület dimenziótlan tömörítési mutatószámokon alapuló áttekintése elegendő információt ad a henger kezelőjének, hogy el tudja kerülni az alul-, illetve túltömörítést (ábra). Amikor a kezelő úgy dönt, a tömörítési munka kész, azonnal kinyomtathatja a CCC jegyzőkönyvet. Ez a jegyzőkönyv az ő minőségbiztosítási dokumentációja, amely használható akár helyi kalibrációs ellenőrző próbákhoz is.Abszolút tömörség mérő eljárások

A talajsűrűség és/vagy merevség folyamatos mérésével ezek az eljárások az elvégzett tömörítés abszolút értékeivel látják el a berendezés kezelőjét. Korábban csak „független” mérőrendszerrel tudtak abszolút tömörítési értéket szolgáltatni, amely nem a gépre volt telepítve. Manapság bizonyos gyártók berendezései azonnal képesek a modulus értékeket meghatározni a tömörítőgépre szerelt abszolút mérőrendszer használatával. Ezek a rendszerek bizonyítékot szolgáltatnak a kezelőnek és a kivitelezőnek, hogy elérték a megfelelő tömörséget.

Intelligens tömörítési eljárás

Ez a világszínvonalú technológia ötvözi az abszolút mérési technológiát egy szabályozórendszerrel, amely a mért adatokat használja, hogy a berendezés teljesítményét folyamatosan a megkívánt paraméterekhez illessze. Ez a rendszer szabályozza a henger tömörítési paramétereit: amplitúdóját, frekvenciáját és haladási sebességét. A felműszerezett henger végzi a modulus mérését. A rendszerben előre meghatározott az elfogadható modulusok tartománya (célérték), és automatikusan utánállítja a henger beállításait a célmodulus elérése érdekében, ha a mért értékek nincsenek tűréshatáron belül.A vibrohengereket nagy amplitúdóval és alacsony frekvenciával finomszemcsés talajok tömörítésére használják, valamint a mélyebb zónák elérése érdekében, míg kis amplitúdóval és magas frekvenciával a merev talajok és kisebb hatásmélység esetében. Például, az első áthaladás során a henger működhet nagy amplitúdóval és alacsony frekvenciával, de a negyedik menetben már át kell állítania magát kis amplitúdóra és nagy frekvenciára. Továbbá az ilyen beállítások biztosítják, hogy az anyag ne legyen túltömörített: amikor elértük az abszolút tömörség megcélzott százalékát, a henger vibráció nélkül halad át. Ez az új tömörítési eljárás biztosítja a tömörített terület azonnali és teljes kiértékelését, valamint a hibák azonnali és folyamatos javítását.

Kovács Ákos és Sebestyén Dániel tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén