Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.

Szakcikkek - 2011-11-20 19:05:02 nyomtatás cikk nyomtatásaBevezető

Mindennapi életünkben gépek vesznek körül bennünket. A lakásainkban háztartási és szórakoztató elektronikai gépek, az utcán járművek, villamos berendezések, munkahelyünkön pedig a munka végzésére szolgáló gépek. Testi épségünk megóvását két dolog biztosíthatja, melyek közül az egyik, ha elővigyázatosak vagyunk, betartjuk a szabályokat. A másik oldal pedig az, ha környezetünkben lévő gépek biztonságosak, használatuk során minimális veszélynek vagyunk kitéve. Cikksorozatunkban a gépek biztonságára vonatkozó részt fogjuk tárgyalni, konkrétan a földmunkagépekre vonatkozó előírásokat, és azok betartásának vizsgálatát.

Az emberek védelme nagyon fontos szerepet játszik a szabályozott rendszerekben, például a KRESZ is szigorúan bánik a jármű-gyalogos kapcsolattal (az oktatók viccesen csak úgy emlegetik, hogy a „puhatestűek védelme”), így van ez a gépek biztonsági szabályozásában is. Ezek a szabályok nagyon részletesek, minden lehetőségre kitérőek, betartásuk a szabványok kivételével kötelezőek. Ismeretük elengedhetetlen a gépgyártás során, hiszen a vizsgálaton megbukott konstrukciót utólag csak nagy költségráfordítással lehet kijavítani.

Biztonsági, minőségi vizsgálatokra két esetben van szükség: amikor egy új gépet szeretnének forgalomba helyezni, vagy egy meglévőt újra forgalomba helyezni, lejárt vizsgálati jegyzőkönyvének érvényessége meghosszabítása érdekében. A vizsgálatot csak a minisztériumok által akkreditált szervezet végezheti.

A gépekre jelenleg hatályban lévő biztonsági előírások az európai gépirányelvre épülnek. A szabályozásnak 4 eszköze van, melyek fontossági sorrendben a következők:

1. Törvény: az állam által hozott szabályok mindenkire és mindenre kötelezően vonatkoznak! Esetünkben a legfontosabb a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény. Ez utóbbi olyan alapvető biztonsági előírásokat tartalmaz, melyekre az ide tartozó rendeletek és szabványok is rendszeresen hivatkoznak.

2. Rendelet: betartása szintén kötelező! A rendeletek a törvények általánosságának áthidalását szolgálják, szakterület specifikusabbak, részletesebbek. A legfontosabb rendeletek a 21/1998-as IKIM- és a 16/2008-as NFGM rendelet, melyek konkrétan a földmunkagépek biztonsági előírásait tartalmazzák.

3. Szabvány: nagyon fontos, de nem minden esetben kötelező. Törvényben van meghatározva, mi nem kötelező, és miért nem az. Elsősorban nemzetközi forgalomba helyezett járműveknél, de Magyarország EU-s csatlakozása óta idehaza is mérvadóak az előírásai. A rendelettől nagyon kevésben különböznek, részletességükben, előírt értékeikben vannak különbségek.

4. Egyéb szabályok: ezek lehetnek bármilyen más észrevételek a géppel kapcsolatban, de itt van egy nagyon fontos tényező: mérnöki szemlélet alapján is lehet, sőt kell is vizsgálni a gépet, pl. szilárdságtanilag nem felel meg egy tartó. Sokszor ez alapján is lehet cselekedni, megfelelő indoklás alapján ezt a szakvéleményt azonnal elfogadják. Ez nagyon fontos része a gépek vizsgálatának!
Ezen négy pont alapján el is kezdhetjük a vizsgálatot. A továbbiakban speciálisan a földmunkagépekre vonatkozó előírásokat fogjuk számba venni.

Scäffer Balázs tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával II.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén