Földkitermelés nélküli közműépítés berendezései I.

Szakcikkek - 2009-10-09 13:31:39 nyomtatás cikk nyomtatásaA környezetvédelem, mint a gazdaságot meghatározó egyre fontosabb szempont, minden területen új, környezetkímélő technológiák, és gépek alkalmazását teszi szükségessé. Ez az egyik legmeghatározóbb szempont a közműépítésben is, ami az építési területek különösen érzékeny pontja, ugyanis a gazdaságot érzékenyen érintő közlekedést korlátozhatja, esetleg kieséseket is okozhat. Egyre nagyobb jelentőségű a munkálatok lehetséges legrövidebb időtartam alatti befejezése és a kivitelezésben közvetlenül vagy közvetetten érintett lakosság környezeti terhelésének minimálisra csökkentése.

A földkitermelés nélküli közműépítés gépei elsősorban az ún. fúrórakétákra korlátozódnak, amiket más néven útátfúróknak vagy vakondoknak is neveznek.

Az útátfúrók múltja

Az útátfúrók eredete a hadiiparra vezethető vissza, pontosabban a 30-as években a szovjet rakétagyártás mellékeként indult el a fejlődése. A feltárás nélküli közműépítés gépeinek gyártásának és felhasználásának súlypontja a Szovjetunióból Csehországba került át a szocializmus alatt, ami a köves hegyvidéki adottságoknak köszönhető, ott ugyanis esetenként sokkal drágábbak a feltárásos eljárások. Németországba Csehországból érkezett a földfúró rakéták technológiája, és itt is került továbbfejlesztésre egészen a mai szintig, ami elsősorban az illesztések pontosítását jelentette. Az útátfúrókat gyártó cégek legnagyobb részének központja ma is Németországban van.

Ma az útátfúrókat gyártó legnagyobb vállalatok és az általuk gyártott cső-, és vezeték fektető berendezések megnevezései a következők:

• Tracto-Technik (Grundomat)
• Vermeer (Hammerhead Mole)
• TERRA (Terra-Hammer)
• Essig (IP sorozat)

Felhasználási terület

A fúró rakéták sűrített levegő segítségével önállóan és viszonylag pontos célzással áthaladnak a talajon, kövezeten és egyes falazatokon is akár. Eközben tömörítik a talajt és a talajban üreg keletkezik. A PVC-, PE- vagy acélcsövek DN 150 méretig összekapcsolhatok és így behúzhatók. Magyarországon a műszaki előírásoknak megfelelően a MATÁV, a MÁV, a városi közművek, a gáz-, víz-, és villamos szolgáltatók útátfúrókat is alkalmaznak.

A földrakétákkal elvégezhetők házi bekötések, keresztezhetők közutak, vasúti töltések.

A talajátütő rakéta alkalmazási területeit az alábbi képek szemléltetik.

Működés

A talajfúró berendezések pneumatikusan vezérelhető, sűrített levegővel működő, házban lévő készülékek. A szükséges tápnyomást normál, az építkezéseken is alkalmazott kompresszor állítja elő, ezért a fellelhető típusok kivétel nélkül szabványos 6-7 bar nyomással üzemeltethetők. A berendezésben található dugattyú az előre- és hátrafelé történő mozgása segítségével üti a ház homlokfelületét, és ennek a mozgásnak a segítségével halad előre a talajban.
A gép haladómozgását a külső felület és a talaj közötti súrlódási erő révén lehetséges.

A berendezések alkalmasak vízszintes, függőleges és ferde átmenő- és vaknyílások készítésére és különösen földalatti ellátóvezetékek (gáz-, víz-, elektromos kábelek) lefektetésére a munkagödör kiásása nélkül.

Különösen hatékonyak furatok készítésére az alábbi esetekben.

• Közutak, autópályák és utcák alatt
• Vasúti és villamos vágányok alatt
• Repülőterek indító- és kifutó pályáján
• Gyárak, üzemek területén
• Gáz-, víz-, és szennyvíz csövek fektetésekor
• Elektromos kábelek fektetésekor
• Védőfal merevítések behúzásához
• Horgonyzó csavarok beütéséhez
• PVC- és acélcsövek fektetéséhez

A gép működéséhez mindössze egy kb. 80 cm széles és a rakéta hosszának megfelelő indítógödör szükséges, valamint cső behúzás esetén egy akkora fogadó gödör, amiben a szerkezet elfér.

Egy iránymérő műszer egyszerűen párhuzamosan felfelé eltolja a fúrási vonalat, legcélszerűbb erre a célra kifejezetten földmérő eszközöket alkalmazni a pontos célzáshoz.

A berendezés indításához egy indítóállványra van szükség, amellyel a fúró rakéta egyszerűen beállítható, és pontos vezetést is biztosít a talajba hatoláskor. A csöveket - az akadálytalan behúzás érdekében kiálló részek nélkül – a földrakétához kapcsolják és azonnal behúzzák a berendezés által készített üregbe. Ha fogadóárok túl kicsi, a csövek hátramenetben is behúzhatók.

Plusz funkciók

Ha a behúzandó cső nagyobb átmérőjű, mint a furat, a rakéta hátramenetben egy acélsodrony kötelet áthúz az elkészített furaton, majd a kötél előfeszítésével és egy bővítő cső segítségével bővítő furatot készítünk.

Megfelelő tartozékkal függőlegesen is készíthetők üregek, például cölöpalapozáshoz vagy kútfúráshoz.

Működés közben a vésőfej ütőkalapácsként felhasítja és szétroncsolja a köveket és falazatokat. A beverési energia hozzáillesztése a különböző talajosztályokhoz egyes típusoknál (pl. Tracto-Technik) teljesen automatikusan, másoknál (pl. Terra-Hammer) az előrehaladás sebességének függvényében a levegőszállítás kézi beállításával történik.

Ködpára olajozók alkalmazása

A vizsgált berendezések megfelelő működéséhez szükséges egy megfelelő légszállítású kompresszor. A különböző nagyságú fúró rakétáknak különböző nagyságú a levegő igénye is, amit üzembe helyezéskor pontosan be kell állítani.
A berendezések kielégítő működéséhez megfelelő kenőrendszerre van szükség, ezek az ún. ködpára olajozók.Kifejezetten a sűrített levegővel működő gépek számára fejlesztette ki az Essig vállalat az LSSA olajat, amivel megakadályozható a gép belső részeinek korróziója, és a téli üzem során a gép lejegesedése. Az LSSA olaj azonnal megköti a vizet, ami nem tud kiválni. A kenés ezáltal tartóssá válik, jégképződés sincs. Az ásványi olaj azonnal, a zsíroldóval ellátott olaj pedig bizonyos idő után kiválik a vízből.

Az útátfúrók olajozását a táp levegőn keresztül oldották meg, az olajozást végző rendszert pedig ködpára olajozó rendszernek nevezték el.

Az Essig vállalat olajozó rendszere egy rávulkanizált gumitartozékkal ellátott, nagyméretű nemesacél nyomástároló tartájból, egy fokozatmentesre beállítható adagoló berendezésből, és a szintetikus LSSA olajból áll.

A megfelelően kialakított csőrendszer és a megfelelő keresztmetszet segítségével elérhetjük, hogy a rendszer ne tömődjék el a lehető legkisebb mennyiségű LSSA felhasználása mellett sem. Az adagoló rendszer beállításával elérhető, hogy az optimális mennyiségű olaj kerüljön felhasználásra. Az adagolás megváltoztatása itt üzem közben változtatható, azaz anélkül, hogy megszakadna a munkavégzés.

Következő cikkünkben kitérünk a fúrórakétával végzett munka menetére, az irányítás kérdéskörére, illetve a technológia előnyeire.

Major Sándor tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén