Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok VIII.

Szakcikkek - 2011-10-30 11:03:53 nyomtatás cikk nyomtatásaAz egyes vezérlési módok áttekintése I.

1D – 2D vezérlések


1D: egyenes vonal pl.: lézerfény sugár vagy kifeszített vezetődrót letapogatása.
2D: síkban történő mozgás vezérlése pl.: vízszintes vagy ferde lézersík lekövetése.

A munkafolyamatra jellemző, hogy egy relatív mérést végzünk egy referenciajelhez képest, ami lehet lézersík, referenciadrót, meglévő referencia pl.: járdaszegély.
A következő képen egy egyszerű lézersíkos vezérlés látható, a kívánt kotrási mélységet a gémkarra szerelt lézerérzékelő segítségével lehet elérni. A lenti ábra szintén ezt mutatja. Ezzel a módszerrel lehet biztonsági szabályzást is végezni, ahol a kinyúlási magasságot korlátozzuk, például a munkaterület felett lévő villamos vezetékek érintésének elkerülése érdekében.

A gémre szerelt lézervevő kicsit közelebbről:Hol használják az 1D vezérlést?

Lézer kijelölő rendszerek:

Hidraulikavezérlés nélkül. Kotróhoz, dózerhez, gréderhez (csarnoképítésnél, terepépítésnél, munkagödör-kiemelésnél).

Ultrahang + dőlésérzékelő:

Hidraulikavezérléssel. Dózerhez, gréderhez, finiserhez, mesterséges, vagy természetes referencia esetén:
- járdaszegély, útszegélykő,
- alap, vezetődrót letapogatás.

Lézer, vagy lézer + dőlésérzékelő:

Hidraulikavezérléssel. Dózerhez, vagy gréderhez, vízszintes, vagy dőlt felületek esetén (útépítésben, tér-, sportpálya-, parkoló-, parképítésben).

Tipikus vezérlési esetekre példák:

Két lézervevővel

A teljes automatizálás a hidraulika vezérlésével, melyet a későbbiekben egy gréder példáján mutatunk be. A tolólap mindkét szélén 1-1 lézervevő kerül elhelyezésre a takarás elkerülése végett, lehetőleg olyan magasságban, hogy a vevők a kabin fölé kerüljenek. Ez leginkább nagy felületek planírozásánál előnyös, mivel így nem szükséges párhuzamos pályákon mozogni, hanem tetszőlegesen minden irányba való mozgás engedélyezett.

Egy lézervevővel és egy dőlésérzékelővel

A tolólap egyik szélén 1 lézervevő kerül elhelyezésre. A dőlésérzékelőn beállított keresztirányú %-os lejtés automatikusan beállítódik, a referencia magasság betartásáról a lézervevő gondoskodik. Ez leginkább utak, autópályák ill. egyéb hosszirányú objektumok planírozásánál előnyös, mivel itt párhuzamos pályákon kell mozogni a planírozáskor. A műszer a tolólapot a beállított értéken tartja.

Hogy működik a folyamat?

A forgólézer síkja a lézervevőn nem középre esik, hanem pl. 5 cm-el alatta éri a vevőt. Ez a vevőről kábelen a központi vezérlőegységbe kerül, ami parancsot ad a hidraulikának, hogy a pajzsot süllyessze. A pajzs süllyesztése után az itt leírt folyamat megismétlődik. A lézervevő most 2,5 cm-es eltérést jelez, a hidraulika automatikusan tovább süllyeszt. Ez addig ismétlődik míg az eltérés 0 nem lesz. Egy normál forgólézer fordulatszámánál ez a folyamat 10 megismétlődik 1 másodperc alatt.

Kettő, maximum 3 menet után a kívánt terepsíkot elérjük. A vezető feladata mindössze a gép területen tartásából áll. A hidraulikavezérlés a meglévő hidraulika mellé párhuzamosan kerül beépítésre, így a manuális beavatkozás továbbra is biztosított.
Az itt leírt 2 lézervevős megoldás kiválóan alkalmas nagy felületű munkáknál (parkolók, csarnokok, sportpályák, a mezőgazdaságban, illetve új építésű utaknál).

Ultrahangos vevővel

Az útépítésben, ahol pl. meglévő járdához, sínhez, udvari felhajtókhoz stb. csatlakozni kell (így állandóan változik a referencia), egy ultrahangos letapogatót szerelnek a gép egyik oldalára, amely állandóan méri a távolságot egy adott referenciához (pl. járdaszegély vagy vezérlődrót). A tolólap dőlését egy dőlésérzékelő szenzor állítja automatikusan. Az ultrahangos vevő nagy pontosságú vezérlést tesz lehetővé, nagy hőmérsékleti ingadozások esetén is, így aszfaltterítésnél is kiválóan alkalmas.

Dőlésmérő szenzor

Ezek az eszközök a vezérlő-alapcsomag részét képezik. A lézervevővel vagy az ultrahangos letapogatóval együtt használják. A tolólap egyik oldalán egy lézervevő vagy ultrahangos szenzor adja meg a referenciamagasságot, a dőlésérzékelő, melyen a kívánt dőlést beállítjuk (0%=vízszintes - akár 60 fokos dőlésig) a tolólapot ezen az értéken tartja.

Szilasi Zsolt tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén