Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok VI.

Szakcikkek - 2011-10-11 20:34:40 nyomtatás cikk nyomtatásaGPS műszerek, rendszerekbe foglalásuk és működési elvük I.

A globális helymeghatározó rendszerek


A GPS (Global Positioning System) lényege, hogy műholdak segítségével egy (mozgó) GPS antenna által fogott jelek pontos helye, és mozgási iránya is meghatározható néhány m-es pontossággal egy, a Földre (fixen) felépített bázisállomás által kiszámolt korrekciós értékek segítségével, melyet továbbít is a mozgó járműnek. Az adatok továbbítása történhet rádióhullámon, telefonon, vagy akár interneten keresztül. Ha bármilyen GNSS vevő négy vagy több műholdról vesz jeleket, akkor kiszámítható a pontos pozíció. A műholdpályák bizonytalansága, a jelek zavarai, ahogy átjutnak az ionoszférán és a troposzférán, kb. 5 m-re korlátozzák a navigációs helyzet pontosságát.

A hibák csökkenthetők és a pozíció megbízhatósága javítható, ha a műholdas jelek mérését ugyanabban az időben két állásponton végezzük, és a különbséget meghatározzuk. A vevők egyikét ismert ponton állítjuk fel és referenciának nevezzük, a másik vevőt pedig ismeretlen helyen telepítjük, ami pl: a munkagép. Így a munkagép pozícióját ismerjük a referenciához képest. A munkagép szabadon mozoghat a munkaterületen és közben a felület a kívánt alakot veszi fel. Fontos eleme a rendszernek a fedélzeti számítógép, ami a számításokat és összehasonlításokat végzi a valós, mért terepadatok és az előre betáplált, kialakítani kívánt felület adatai között. Nagy előnye a rendszernek, hogy tartozik hozzá egy 3D-s tervező program, mellyel irodában megtervezhető és megrajzolható a kialakítandó projekt. Ezt a fájlt memóriakártyára mentve felvihetjük a munkagépre, ezután a gépkezelőnek csak az irányban tartással kell foglalkoznia. Egy ilyen virtuális terepmodell részletet mutat az alábbi ábra.Tisztán lézeres irányítás esetén, a gépen lévő vevőberendezésnek folyamatos rálátásra van szüksége a lézersugárra és 3D vezérlésre nem alkalmas. Vitathatatlan előnye azonban, hogy bárhol alkalmazható, nincs szükség bázisállomásokra, vagy referenciaállomásokra. GPS használata esetén szükség van a munkaterület 20 km-es körzetében legalább egy darab bázisállomásra, aminek a pozíciója ismert és rögzített a 3 dimenziós koordinátarendszerben, valamint a gépre szerelt GPS antennára. A vezérlés elvi sémáját mutatja a következő ábra.A bázisállomás által végzett korrekciós számítások is továbbítódnak a gépen lévő rendszerbe, így történik a pontos helymeghatározás.

A földmunkagépek jelenlegi legpontosabb pozícionálása mérőállomással valósítható meg. A mérőállomást az alappont hálózathoz igazítva helyezik el a munkaterületen, ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog a munkagép a fedélzeti számítógépen eltárolt terveknek megfelelően.
A rendszer optikai úton működik, ezért a műszernek és a munkagépnek folyamatosan látnia kell egymást. Az ábra a rendszer összefoglalását és az elemek kapcsolatát mutatja.Szilasi Zsolt tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén